Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΣΤΟΧΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ Ζ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 15 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Εντατικά συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το Ζ' Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 20 έως τις 27 Ιουλίου.

Η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου, θα γίνει την Κυριακή 20 Ιουλίου, στις 11.30 το πρωί, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ το επόμενο τριήμερο, θα διοργανωθούν περιφερειακά συνέδρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης.

Την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων όπου θα παρουσιαστούν τα πορίσματα των διαφόρων επιτροπών, θα γίνει συζήτηση για το συντονισμό της αντιμετώπισης της προπαγάνδας Σκοπιανών εθνικιστικών κύκλων, ενώ επίσης θα συζητηθούν προτάσεις για τη δημιουργία παγκόσμιας Παμμακεδονικής Ενωσης καθώς και προγράμματα για τους απόδημους νέους Μακεδόνες.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, θα γίνει και ο εορτασμός των 50 χρόνων από τη δημιουργία της Παμμακεδονικής Ενωσης, συσπειρώνοντας στις γραμμές της περισσότερους από 200.000 Μακεδόνες.

Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις δραστηριότητες της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής - Καναδά αλλά και το Παγκόσμιο Συνέδριο, ο πρόεδρος της Ευάγγελος Μιχαλόπουλος λέει :

"Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα παιδείας και στη δημιουργία νέων εδρών Ελληνικών σπουδών στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Και αυτά σε συνεργασία με την Ελληνική εταιρεία "Παιδεία" ενός εκπαιδευτικού οργανισμού που έχει κύριο στόχο την ανάπτυξη των ελληνικών γραμμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σήμερα η Ενωση βρίσκεται σε αναζωογόνηση παραμένει δυναμική, είναι από τις πιο οργανωμένες και πρωτοπορειακές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

Αντιπροσωπεύει 180 Συλλόγους στην Αμερική και τον Καναδά που αντιπροσωπεύουν πάνω από 200.000 Μακεδόνες".

Αναφερόμενος στις εργασίες του εθνικού Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-Καναδά και στη δημιουργία του Ιδρύματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο κ. Μιχαλόπουλος λέει :

"Το Ιδρυμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ένα έργο που γίνεται με προσφορά των Παμμακεδονικών Ενώσεων όλου του κόσμου.

Ειναι ένα παγκόσμιο ίδρυμα που θα χτιστεί στο Λιτόχωρο Κατερίνης. Είναι ένα μνημείο προς τη μνήμη του Μ. Αλεξάνδρου. Παράλληλα είναι Συνεδριακό Κέντρο και Μουσείο.

Σημαντική βοήθεια έδωσε η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις εργασίες του Συνεδρίου θα γίνει απολογισμός του περασμένου έτους από το Δ.Σ. της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής και της Επιτροπής και ο προγραμματισμός των ενεργειών της Ενωσης για το επόμενο έτος. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα γίνει προσπάθεια να γίνει στρατηγικός προγραμματισμός για τα επόμενα χρόνια γιατί φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ενωσης. Το Συνέδριο θα ασχοληθεί επίσης με την ενεργοποίηση των τμημάτων, και θέματα που αφορούν την νεολαία, και την παιδεία. Τέλος θα γίνει παρουσίαση της ιστορίας της Παμμακεδονικής Ενωσης και των άλλων Ενώσεων.