Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΕΚΛΟΓΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 16 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Αρχίζουν από μεθαύριο Παρασκευή να καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη οι 400 εκπρόσωποι των απόδημων Μακεδόνων από όλο τον κόσμο, για να πάρουν μέρος στις εργασίες του Ζ΄Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, που θα διεξαχθούν από τις 20 έως τις 27 Ιουλίου, ενώ η επίσημη έναρξη θα γίνει στις 11.30 το πρωί της Κυριακής 20 Ιουλίου στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα του συνεδρίου, το οποίο εκτός των άλλων θα ασχοληθεί και με την καλύτερη δραστηριοποίηση των απόδημων Μακεδόνων στην προβολή των εθνικών μας θεμάτων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας Ελευθέριος Σιούστης επισημαίνει ότι "για πρώτη φορά φέτος όλες οι Παμμακεδονικές Ενώσεις θα συνεδριάσουν μαζί και θα εκλέξουν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Παμμακεδονικών Ενώσεων.

"Φέτος, συνεχίζει, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το Παγκόσμιο Συνέδριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και έχουμε στενή συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις ώστε το Συνέδριο να είναι από κάθε πλευρά επιτυχημένο".

Αναφερόμενος στην διάρθρωση και στην ανάπτυξη των Παμμακεδονικών Ενώσεων στην Αυστραλία ο κ. Ελευθέριος Σιούστης επισημαίνει ότι οι Παμμακεδονικές Ενώσεις της Αυστραλίας πέραν του ότι εργάζονται σε τοπικό επίπεδο, συμμετέχουν με αντιπροσώπους και στην Ομοσπονδία Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας. "Επειδή οι αποστάσεις είναι μεγάλες", εξηγεί, "η Εδρα της Ομοσπονδίας μεταφέρεται κάθε δύο χρόνια σε άλλη πολιτεία έτσι ώστε να ενημερώνονται όλες οι τοπικές Παμμακεδονικές Ενώσεις αλλά και να δραστηριοποιοούνται οι Παμμακεδονικές και στο πλαίσιο της Ομοσπονδία της Αυστραλίας.

"Μια φορά το χρόνο", συνεχίζει "συνεδριάζει το Συμβούλιο όπου όλες οι Παμμακεδονικές Ενώσεις συζητούν τα προβλήματα που ανακύπτουν και τηρείται κοινή γραμμή. Εάν επίσης υποπέσει στην αντίληψη κάποιου περιφερειακού οργάνου κάποιο Εθνικό θέμα ενημερώνεται η έδρα της ομοσπονδίας και αυτή κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.

"Εκτός από αυτά υπάρχει και το Ελληνικό Συμβούλιο, το οποίο ασχολείται και αυτό με τα Εθνικά θέματα και στο οποίο συμμετέχει και η Παμμακεδονική ως αντιπρόσωπος. Το Ελληνικό Συμβούλιο απαρτίζεται από αντιπροσώπους της Ελληνικής Παροικίας και δουλεύει όπως η Παμμακεδονική Ομοσπονδία".

Αναφερόμενος στους σκοπούς της Ομοσπονδίας ο κ. Σιούστης επισημαίνει ότι "στόχος της είναι να συντονίζει τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, κυρίως σε ενέργειες για την προβολή των εθνικών μας θεμάτων, καθώς και για την καλύτερη διοργάνωση των "Δημητρίων" - που είναι η μεγάλη ετήσια γιορτή των απόδημων Μακεδόνων της Αυστραλίας- ώστε να υπάρχει κάποιος συντονισμός ώστε να μην συμπίπτουν οι εκδηλώσεις".

Οι εργασίες του περιφερειακού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας θα διεξαχθούν τη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη 21-23 Ιουλίου σε μία από τις αίθουσες του συνεδριακού κέντρου της HELEXPO - ΔΕΘ και περιλαμβάνουν θέματα Νεολαίας (προβλήματα που αφορούν τις συνθήκες ζωής και εργασίας των νέων ομογενών -εκπαιδευτικά θέματα που αφορούν τη νεολαία- διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς- δραστηριοποίηση νέων σε συλλόγους και οργανώσεις), προβολή του ελληνικού πολιτισμού (με έμφαση στη Μακεδονία), απολογισμός της ομοσπονδίας και προγραμματισμός μελλοντικών ενεργειών.