Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ Ζ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Tην ανησυχία τους για την τροπή που έχει πάρει το Μακεδονικό θέμα μετά την ενδιάμεση συμφωνία εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας, Αμερικής, Καναδά και Ευρώπης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν με αφορμή το 7ο παγκόσμιο συνεδρίο των Παμμακεδονικών Ενώσεων που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 20 ως τις 26 Ιουλίου στο πλαίσιο του οποίου προωθείται η δημιουργία Παγκόσμιας Παμμακεδονικής Ενωσης που θα συντονίζει τις ενέργειες για εθνικά και άλλα θέματα.

"Θέλουμε να τονίσουμε στην κυβερνητική και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας τις ανησυχίες μας για την εξέλιξη στο Μακεδονικό θέμα και τη δυσαρέσκειά μας στην αμνησία , απραξία και την υποβάθμιση του θέματος και την αφοσίωση του μόνο στα άλλα εθνικά θέματα. Η αποσύνδεση των εθνικών θεμάτων είναι επικίνδυνη και οι κακοί χειρισμοί σε ένα θέμα σήμερα οπωσδήποτε στο μέλλον θα έχουν αρνητικές επιδράσεις στα υπόλοιπα εθνικά θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Απόδειξη είναι οι πρόσφατες εξελίξεις στα Ιμια, Αιγαίο, Κυπριακό μετά τις αδυναμίες της Ελλάδας να αξιοποιήσει τις πολλές ευκαιρίες μετά το 1991 για το όνομα των Σκοπίων" επισήμανε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής-Καναδά Ευάγγελος Μιχαλόπουλος. Ο κ Μιχαλόπουλος τόνισε ακόμη ότι το συνέδριο θα δώσει ένα μήνυμα στον κ Γκλιγκόρωφ ότι η ιστορία του ελληνικού λαού δεν κλέβεται και ότι το λαός των Σκοπίων έχει την δική του ιστορία και δεν χρειάζεται την ελληνική αλλά και το μήνυμα συμπαράστασης στην ελληνική μειονότητα που ζει στα Σκόπια.

"Το Σκοπιανό δεν έληξε ούτε πρόκειται να λήξει" τόνισε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης Πασχάλης Παπαχριστόπουλος επισημαίνοντας πόσο έντονα αισθητή είναι στην ομογένεια η προπαγάνδα της γειτονικής χώρας αλλά και ότι πίσω από το θέμα του ονόματος κρύβονται άλλες διεκδικήσεις των Σκοπίων που θα εκδηλωθούν μελλοντικά. "Η σκοπιανή προπαγάνδα συνεχίζεται, παρά την ενδιάμεση συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων, η οποία δεν τηρείται, και αυτή τη στιγμή συνεχίζει σταδιακά να παίρνει μιά άλλη μορφή με την προσπάθεια δημιουργίας μια ανύπαρκτης σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα" πρόσθεσε ο κ Παπαχριστόπουλος. "Από την αρχή που υπογράφηκε η ενδιάμεση συμφωνία είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας γιατί η συμφωνία δεν είχε όρους διασφάλισης. Η συμφωνία δεν τηρήθηκε από την πλευρά των Σκόπια παρά την άρση του εμπάργκο. Αυτή η στάση αναμονής και αδιαφορίας λειτουργεί εις βάρος μας. Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε το θέμα της ονομασίας να έχει λυθεί και μάλιστα η ενδιάμεση συμφωνία είχε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο δεν τηρήθηκε" συνέχισε ο κ Παπαχριστόπουλος που χαρακτήρισε ασαφή και αρνητική την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. "Περιμένουμε συνέπεια λόγων και έργων" κατέληξε

Ως ιδιαίτερη επιτυχία χαρακτήρισε πρόεδρος Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας Λευτέρης Σιούστης το γεγονός ότι η Μακεδόνες της πέμπτης ηπείρου κατάφεραν να πείσουν το 1994 την κυβέρνηση της Αυστραλίας να μην αναγνωρίσει τους Σκοπιανούς όχι ως "Μακεδόνες" αλλά ως Σλαβομακεδόνες. "Είμαστε υπερήφανοι που ακόμη και η τωρινή κυβέρνηση, η οποία εξελέγη πέρσι, από εμάς ζήτησε να θέσουμε όρους για να επιτρέψει να ανοίξουνε προξενεία και πρεσβείες των Σκοπίων " τόνισε ο κ Σιούστης και κατέληξε "Εμείς από όποια γωνιά της γης κι αν βρισκόμαστε θα φωνάζουμε και θα διαμαρτυρόμαστε και θα προσπαθήσουμε το όνομα της Μακεδονίας να μείνει αναλλοίωτο και ανεξίτηλο".

Αλλά και οι Μακεδόνες του Καναδά κατάφεραν ύστερα από πολλές προσπάθειες να πείσουν την κυβέρνηση της χώρας να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία" αλλά ως FYROM μέχρι να αποφασιστεί η οριστική ονομασία και να το δηλώσει επισήμως. Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων Καναδά Ηρακλής Κωστελίδης τονίζοντας ότι παράλληλα καταβάλλονται και προσπάθειες για άλλα εθνικά θέματα όπως το Κυπριακό και το θέμα της Αλβανίας.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ Πάνος Σπηλιάκος τόνισε ότι τα Σκόπια καπηλευόμενα το όνομα της Μακεδονίας προσπαθώντας να δημιουργήσουν σκοπιανή εθνότητα χτίσουν πάνω στην άμμο και πρόσθεσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση μας αφήνει ακάλυπτους". Ο κ Σπηλιάκος παρουσίασε την έκδοση της ιστορίας της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-Καναδά με αφορμή την 50η επέτειο της ίδρυσής της που θα διανεμηθεί σε 1000 βιβλιοθήκες της Αμερικής. Το έργο έχει κυκλοφορήσει μόνο στα αγγλικά. Ο κ Σπηλιάκος έκανε έκκληση σε όλους τους Μακεδόνες να συνδράμουν ώστε το έργο να διανεμηθεί και στις υπόλοιπες 3.500 βιβλιοθήκες της Αμερικής αλλά και σε όλο τον κόσμο και να εκδοθεί και στα ελληνικά.

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στην Κυριακή στις 11.30 στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ ενώ από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες των περιφερειακών συνεδρίων των επιμέρους Παμμακεδονικών Ενώσεων και από την Πέμπτη θα αρχίσουν οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου το οποίο πραγματοποιείται ανά τετραετία.