Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 19 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

Με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού και στο μνημείο της Αμερικανικής Λεγεώνας, άρχισαν σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις του Ζ' Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, η επίσημη έναρξη του οποίου θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, στις 11:30 το πρωί στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους οι πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής, Αυστραλίας, Ευρώπης και Καναδά εξέφρασαν την ανησυχία τους για το τέλμα που δημιουργήθηκε στο Σκοπιανό θέμα, και ζήτησαν τη δραστηριοποίηση Κυβέρνησης και πολιτικού κόσμου για την εξεύρεση άμεσης λύσης στο θέμα του ονόματος.

Μετά την κατάθεση στεφάνων, ο κ. Μιχαλόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι ''το θέμα αυτό δεν έχει ξεχαστεί, αλλά βρισκόμαστε σε περίοδο στασιμότητας, χωρίς να βλέπουμε φανερές ενέργειες πρωτοβουλιών''.

Επισήμανε πάντως πως οι Παμμακεδονικές Ενώσεις παραμένουν ενωμένες και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, γιατί πιστεύουν πως μία μέρα θα υπάρξει δίκαιη προς τα συμφέροντα της Ελλάδας και ειρηνική λύση.

Ο κ. Μιχαλόπουλος πρόσθεσε πως υπάρχει μία δυσαρέσκεια των ομογενών, αναφορικά με το χειρισμό της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του ονόματος.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην ελληνική μειονότητα που ζει στην ΠΓΔΜ, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορεί να μην υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το σύνολο που αριθμεί, υπολογίζεται όμως σε εκατοντάδες χιλιάδες. Εξέφρασε δε το παράπονο, ότι κανένας επίσημος φορέας από την Ελλάδα δε μιλάει για αυτούς, ούτε κάνει το παραμικρό για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των άλλων εθνοτήτων που κατοικούν το γειτονικό κράτος.

Αναφερόμενος στο Συνέδριο σημείωσε ότι θα συζητηθούν σημαντικά θέματα, όπως η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, της ταυτότητας και της Ορθόδοξης πίστης, των νέων παιδιών. Επίσης θα ασχοληθεί και με το Ίδρυμα ''Μ. Αλέξανδρος'', που βρίσκεται στο Λιτόχωρο, ενώ θα τεθούν οι βάσεις για την ίδρυση της Παγκόσμιας Παμμακεδονικής Ένωσης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας, Ελευθέριος Σιούστης, υπογράμμισε ότι οι κινήσεις της Αυστραλιανής κυβέρνησης αναφορικά με το Σκοπιανό είναι ενθαρρυντικές, χάρη στην κινητοποίηση των Παμμακεδονικών Ενώσεων, οι οποίες απέδειξαν ότι δεν υπήρξε ποτέ σλαβική Μακεδονία. ''Αποτέλεσμα των ενεργειών μας, επισήμανε, ήταν τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή κυβέρνηση της Αυστραλίας, να μην αναγνωρίσουν κράτος με το όνομα ''Μακεδονία'', όπως έπραξαν άλλες χώρες''.

Επίσης, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις της Αυστραλίας, πέτυχαν, σύμφωνα με τον κ. Σιούστη, να μην ανοίξει πρεσβεία της ΠΓΔΜ στην Αυστραλία, με το όνομα ''Μακεδονία''.

Επιφυλακτικός ήταν πάντως σε ότι αφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης, επειδή όπως είπε, δεν έδωσε θετικά στοιχεία, σχετικά με τον χειρισμό του θέματος αυτού, το οποίο θα μπορούσε να χειριστεί καλύτερα, δεδομένου ότι δόθηκαν ευκαιρίες, ώστε το θέμα του ονόματος να τελειώσει. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, το θέμα έχει σταματήσει και εκκρεμεί ακόμη και μας κρατάει σε αγωνία και προβληματισμό.

Κατέληξε λέγοντας ότι όσο ο χρόνος κυλάει, οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές, ενώ εάν επιταχύνει η κυβέρνηση τις προσπάθειές της θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.