Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΩΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 19 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί ποτέ τη ονομασία των Σκοπίων ως "Μακεδονία" επισήμανε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος κατά την διάρκεια συνάντησης του με τα προεδρεία των Παμμακεδονικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης. Ο κ Πετσάλνικος πρόσθεσε όμως ότι η διεθνής ονομασία των Σκοπίων δεν εξαρτάται από τις αποφάσεις του ελληνικού λαού και ότι γι αυτό το λόγο διεξάγεται ο αγώνας της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο ώστε να μην αναγνωριστεί η γειτονική χώρα με το όνομα "Μακεδονία".

"Εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια και ο επόμενος αιώνας θα είναι ένας αιώνας όπου στα πλαίσια μιας ειρηνικής συνύπαρξης κρατών και εθνών θα διεξάγεται ένας αγώνας κατά κύριο λόγο στο πολιτισμικό επίπεδο και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη Μακεδονίας μας.Θα πρέπει δηλαδή να καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες για να μην υπάρχουν συγχύσεις στη διεθνή κοινότητα σε ότι αφορά όχι τόσο την ιστορία μας, γιατί η ιστορία δεν μπορεί να κλαπεί και όσοι επιχείρησαν να την υποκλέψουν γελοιοποιήθηκαν, αλλά σε ότι αφορά το παρόν και το μέλλον μας, την ταυτότητά μας. Και ο αγώνας αυτός θα διεξάγεται παράλληλα με τον αγώνα ολόκληρου του ελληνισμού για την όχι απλά διατήρηση αλλά για την ενίσχυση και ανάπτυξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας, της ελληνικής παιδείας, του ελληνικού πολιτισμού και την διάδοση και ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας ιδιαίτερα των νέων γενεών των Ελλήνων της διασποράς" συνέχισε ο κ Πετσάλνικος

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τόνισε ακόμη ότι το 7ο συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων διεξάγεται σε μία περίοδο ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη λόγω των αλλαγών που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων και του Εύξεινου Πόντου. Ο κ Πετσάλνικος συνέχιζε λέγοντας: "Πίστευα πάντα ότι ο απόδημος ελληνισμός με αποδεδειγμένη τη δυναμικότητά του θα πρέπει να βελτιώνει συνεχώς τις δομές της συγκρότησης και της οργάνωσής του και γι αυτό στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο σας είχα καταθέσει την πρόταση να δημιουργηθεί μία Παγκόσμια Ενωση Παμμακεδονικών Οργανώσεων. Χαίρομαι γιατί διαπιστώνω ότι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριό σας θα είναι και αυτό".

Τέλος κ Πετσάλνικος ανακοίνωσε τα ονόματα αυτών στους οποίους θα απονεμηθούν τα βραβεία "Μέγας Αλέξανδρος" και "Αριστοτέλης" τα οποία θεσμοθετεί από φέτος το ΥΜΑ-Θ. Η απονομή θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο και με το βραβείο "Μέγας Αλέξανδρος" θα τιμηθούν οι: Μπέντζαμιν Ο Χαρα πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Πώλ Κίτιν ,πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας και ο Εντυ Ο Χάρα, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας. Το βραβείο "Αριστοτέλης" θα δοθεί στον Καναδό διεθνολόγο Τέντ Μακ Κουίν, στον Αυστραλό ελληνιστή Νόρμαν Αστον και στον Αυστριακό ελληνιστή Χάνς Μπάντερ.

Oι πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής-Καναδά Ευάγγελος Μιχαλόπουλος και Ευρώπης Πασχάλης Παπαχριστόπουλος παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκαν στις δραστηριότητες των οργανώσεων που εκπροσωπούν . Οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Παμμακεδονικών Ενώσεων, Αυστραλίας Λευτέρης Σιούστης και Καναδά Ηρακλής Κωστελίδης τόνισαν ότι οι οργανώσεις τους έχουν περάσει στην αντεπίθεση όσον αφορά το θέμα των Σκοπίων και έχουν επιτύχει στην μεν Αυστραλία να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι τα Σκόπια θα μπορούν να ανοίγουν προξενεία και πρεσβείες μόνο υπό τις προϋποθέσεις που θέτουν οι Ελληνες, στον δε Καναδά να αναγνωρίσει η κυβέρνηση τα Σκόπια μόνο ως FYROM μέχρι να αποφασιστεί η οριστική ονομασία.