Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ-"ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ" ΔΗΛΩΝΟΥΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 20 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Τετρακόσιοι εκπρόσωποι των διάσπαρτων στις πέντε ηπείρους 2.000.000 απόδημων Μακεδόνων, αλλά μαζί τους και η πολιτική ηγεσία της χώρας, διακήρυξαν σήμερα το πρωί από την πρωτεύουσα του Μακεδονικού ελληνισμού, κατά την επίσημη τελετή έναρξης του Ζ΄ Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, ότι δεν θα υποστείλουν τις σημαίες του αγώνα για την υπεράσπιση της ιστορίας, του δικαίου και της αλήθειας, κατά της παραχάραξης που επιχειρείται από τους Σκοπιανούς υπερεθνικιστές.Οι εργασίες του συνεδρίου, θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 25 Ιουλίου με την απόφαση για τη δημιουργία τριτοβάθμιου συντονιστικού οργάνου, της "Παγκόσμιας Παμμακεδονικής Ένωσης", η οποία θα συντονίζει τη δράση των διάσπαρτων στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα απόδημων Μακεδόνων και θα προβάλει τα δίκαια της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, απαντώντας έμμεσα στις προτροπές που απηύθυναν οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ευρώπη να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η κυβέρνηση στην εξεύρεση λύσης για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, δεδομένου ότι η σημειούμενη καθυστέρηση ζημιώνει τα ελληνικά συμφέροντα, παρατήρησε ότι στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η Ελλάδα συμμετέχει με στόχο την ικανοποίηση των γνωστών παγίων θέσεών της "και αυτό όχι γιατί η χώρα μας και ο λαός μας εμφορείται από εθνικισμούς, σωβινισμούς ή άλλες παρόμοιες νοοτροπίες, αλλά διότι η ιστορική αλήθεια και η ιστορική πραγματικότητα-τόσο η απώτερη, όσο και η εγγύτερη-προβάλλουν ως αδιάψευστοι μάρτυρες των δικαίων θέσεών μας". Αναφερόμενος στην επιβολή του εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ ο κ. Πετσάλνικος σημείωσε ότι η απόφαση δεν ήταν εύκολη, ούτε ανώδυνη, ήταν όμως αναγκαία και οδήγησε στην παραίτηση από αλυτρωτικές επιδιώξεις, σε αλλαγή των συμβόλων και στην υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας, που οδήγησε σε ταχεία και ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

"Εμείς εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, συνέχισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, επιθυμούμε περισσότερο από κάθε άλλο την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, πρέπει όμως να αντιληφθεί η διεθνής κοινότητα ότι δεν δεχόμαστε αμφισβητήσεις ή συγχύσεις γύρω από την ταυτότητά μας", είπε. Ενώ προηγουμένως ανέφερε ότι η ανάπτυξη καλών σχέσεων "δεν μπορούσε να γίνει όσο η γειτονική χώρα επιχειρούσε να παραχαράξει την ιστορία, να σφετερισθεί σύμβολα συνυφασμένα με την ίδια την ταυτότητά μας, να επιμείνει σε αλυτρωτικές επιδιώξεις".

Τέλος για τον ελληνισμό της διασποράς ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι μπορεί να συμβάλλει στην προβολή της ιστορίας του τόπου μας και της πολιτιστικής δημιουργίας, όχι μόνο του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος, καθώς και στη στήριξη των εθνικών μας δικαίων. Καταλήγοντας δε υποσχέθηκε ότι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα είναι συμπαραστάτης στους αγώνες του απόδημου ελληνισμού. "Επιδιώκουμε η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, να καταστεί στην πράξη η έδρα του οικουμενικού ελληνισμού, το οικουμενικό στρατηγείο για την προβολή της ελληνικής ταυτότητας στον 21ο αιώνα", υπογράμμισε.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

"Μετά πολλής πατρικής χαράς επληροφορήθημεν εκ του από της ις' Ιανουαρίου έ.ε περί της εν τη Μακεδονική πρωτευούση ωραία πόλει της Θεσσαλονίκης συγκλήσεως ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενώσεως, εκφράζομεν δ' υμάς τάς θερμάς ημών ευχαριστίας επί τη απευθυνθείση τη ημετέρα Μετριότητι τιμητική προσκλήσει.

Τυγχάνει όντως και αληθές ότι η Μακεδονία, ως από τών πρώτων ήδη αιώνων τόπος χριστιανικός εξαγιασθείς διά των ιδρώτων των Οσίων και των αιμάτων των Μαρτύρων της πίστεως ημών, ασκεί ακαταμάχητον έλξιν εις τα εν τη Διασπορά τέκνα αυτής. Αι επισκέψεις εις αυτήν η μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού αυτής και αι προσπάθειαι διατηρήσεως ή και αναβιώσεως των σεμνών πατροπαραδότων ηθών και εθίμων αυτής αποτελούν πηγήν δυνάμεως και αφορμήν αναζωογονήσεως δια τους αποδήμους.

Ο ηγιασμένος τόπος μεταδίδει αγιασμόν. Δια τούτο και η αγάπη και η ποικιλοτρόπος ενασχόλησις υμών μετά της αρχαιόθεν ηγιασμένης Μακεδονίας, της παρασχούσης την πρώτη εν Ευρώπη χριστιανήν, την πορφυροπώλιδα Λυδίαν και επαινετή και ευλογημένη τυγχάνει. Την διδασκαλίαν δε και τα μέσα του αγιασμού παρέχει ημίν η Αγία ημών Ορθόδοξος Εκκλησία, δι' ημών δ' αυτών, αγιαζομένων, είναι δυνατόν να εξαγιασθή και πας άλλος τόπος. Οταν τις βιοί ορθοδόξως και χριστιανικώς τότε αξιοποιεί πάντα τα καλά στοιχεία του οιουδήποτε τόπου και του πολιτισμού αυτού, σεβόμενος ταυτοχρόνως και τας ιδιαιτερότητας των άλλων εντοπίων λαών και των πολιτισμών αυτών.

Οθεν, η ημετέρα Μετριότης ως πνευματικός και υμών Πατήρ και Πατριάρχης, δια τών δε των Πατριαρχικών ημών ευχετικών Γραμμάτων, προτρεπόμεθα υμάς πατρικώς όπως βιώσητε την Ορθοδοξίαν εν τη πληρότητι αυτής. Παραθέσητε εαυτούς και αλλήλους και πάσαν τη ζωήν υμών Χριστώ τω Θεώ. Τοιουτοτρόπως δε θα είσθε όντως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, Ελληνες και Μακεδόνες, δηλαδή όντως άνθρωποι. Και διά της ζωής και αναστροφής υμών, θα αποτελήτε αφορμήν χαράς και παρηγορίας δια πάντα συνάνθρωπον.

Επί δε τούτοις, ευχόμεθα εκ μέσης πατρικής καρδίας όπως ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, δια πρεσβειών της παναχράντου Αυτού Μητρός, του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου και πάντων των εν Μακεδονία διαλαμψάντων Αγίων, ευλογή και κατευθύνη τας εργασίας του Συνεδρίου υμών, επ' αγαθώ της ευλογημένης Μακεδονίας και του κόσμου παντός".

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Σημαντικό γεγονός, χαρακτηρίζει στο μήνυμά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, το Ζ' Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτό το Συνέδριο θα δώσει την ευκαιρία στους Μακεδόνες Ομογενείς να ασχοληθούν με θέματα που αφορούν τόσο "την Ελληνική Ομογένεια, όσο και την πατρίδα μας".

Ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζει ότι οι Μακεδόνες Απόδημοι, "προσηλωμένοι σταθερά στα εθνικά μας δίκαια, καλλιεργώντας με πάθος κάθε πτυχή της λαϊκής μας παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διατρανώσατε πάντοτε με ορμή τη φωνή σας εναντίον κάθε παραβίασης της ιστορικής αλήθειας και σταθήκατε υποστηρικτές της ιδιαίτερης πατρίδας σας, της Μακεδονικής γης, αυτής της γης που αποτελείτε σπλάχνο της".

Επίσης, διαβεβαιώνει ότι η Ελληνική Πολιτεία θα σταθεί υποστηρικτής και αρωγός στον αγώνα που διαχρονικά διεξάγουν και σημειώνει ότι το έργο των Μακεδονικών Ενώσεων και της Ελληνικής Διασποράς, είναι καθοριστικό "για την μεταλαμπάδευση των πανανθρώπινων αξιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς στα παιδιά μας, κάτι που αποτελεί σταθερή εγγύηση για τη διάσωση, διατήρηση, ενδυνάμωση και εδραίωση του Ελληνισμού στην παγκόσμια φιλοσοφική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική σκηνή. Στην παγκόσμια συλλογική συνείδηση".

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Παίρνοντας το λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, τόνισε ότι δεν είναι ευχάριστες ούτε αισιόδοξες οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, αλλά παρατήρησε πως δεν είναι ώρα να καταμεριστούν οι ευθύνες. Σχολιάζοντας την Ενδιάμεση Συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων και όσα προηγήθηκαν κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν χωρούν "κομματικά παιγνίδια και προσωπικές τακτικές" στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων. Ως προς το θέμα του ονόματος των Σκοπίων είπε ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε αβασάνιστα σε υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις, σε λύσεις που θα μας βασανίσουν και θα μας ταλανίσουν για τα επόμενα εκατό χρόνια., ούτε να αποδεχτούμε οποιαδήποτε παραχάραξη της ιστορίας.

Την αταλάντευτη θέση ότι οι απόδημοι μακεδόνες δεν θα δεχτούν σε καμιά περίπτωση να αναγνωριστεί το κράτος των Σκοπίων με ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία εξέφρασαν στις προσφωνήσεις τους οι πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ-Καναδά, Αυστραλίας, Καναδά και Ευρώπης κ.κ. Μιχαλόπουλος, Σιούστης, Κοωστελίδης και Παπαχριστόπουλος.

Ο κ. Μιχαλόπουλος έστειλε μήνυμα προς τον πρόεδρο των Σκοπίων, Κ. Γκλιγκόροφ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κλέψει την ιστορία της Ελλάδας, ενώ ο κ. Παπαχριστόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τις παλινωδίες στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής. Ζήτησε να δημιουργηθεί υπουργείο Απόδημου ελληνισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη, να ενισχυθεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, το ΙΜΧΑ, το Κέντρο Απόδημων Μακεδόνων και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κριτική στην κυβέρνηση, για την πολιτική της απέναντι στο θέμα των Σκοπίων άσκησε ο πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, κωνσταντίνος Βαβούσκος, ο οποίος σχολίασε αρνητικά την απουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

Σ αυτές τις επισημάνσεις απάντησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος τόνισε ότι η απουσία δεν οφείλεται σε αδιαφορία, αλλά μόνο στο βεβαρυμένο πρόγραμμα που δεν επέτρεψε στον κ. Στεφανόπουλο και κυβερνητικά στελέχη να παραστούν στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου.

Σύνεδροι, επίσης, αποδοκίμασαν τον βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρο Παναγιώτου, και τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ, Λευτέρη Χαλβατζή, με αποτέλεσμα να παρέμβουν οι πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων οι οποίοι κάλεσαν το ακροατήριο να σεβαστεί τους ομιλητές.

Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς επισήμανε την ανάγκη να παραμείνει ενωμένος ο απανταχού ελληνισμός για να διεκδικήσει καλύτερα τα εθνικά του δίκαια και στο ιδιο σημείο επικέντρωσε την προσοχή του και ο πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Λαμπρινίδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.