Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΑ Δ.Σ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Η συμμετοχή και η μεγαλύτερη αντιπροσώπευση της νεολαίας στη διοίκηση των ομογενειακών οργανώσεων της Αυστραλίας ζητήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του περιφερειακού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Οργανώσεων της πέμπτης ηπείρου. Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Μελβούρνης και Βικτώρια και γραμματέας του περιφερειακού ΣΑΕ Αυστραλίας, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, τόνισε ότι σήμερα το 70% των Ελλήνων της Αυστραλίας είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς ενώ τα νήματα των οργανώσεων κινεί μόνο το υπόλοιπο 30% που είναι πρώτης γενιάς. Ο κ Κωνσταντινίδης επισήμανε ακόμη ότι ήρθε ο καιρός της εθελούσιας εξόδου των "καρεκλοκένταυρων" από τις Παμμακεδονικές και τις άλλες οργανώσεις για να μπορέσει να μπει σε αυτές η νεολαία. Παρουσίασε μάλιστα το παράδειγμα των Παμμεσηνιακών Οργανώσεων όπου η παλαιότερη γενιά αποχώρησε από τη διοίκηση προκειμένου να την αναλάβει η νεότερη γενιά, η οποία μάλιστα θα διοργανώσει αυτές τις ημέρες το 1ο συνέδριο της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας στην Καλαμάτα.

Η νεολαία όμως εκπροσωπήθηκε μόνο από το χορευτικό συγκρότημα που ήρθε από την Αυστραλία και το οποίο παρακολούθησε μέρος των εργασιών του συνεδρίου. "Σα νεολαία ζητάμε να μας ακούτε . Η εποχή αλλάζει . Δεν είμαστε τα παιδιά που εσείς ήσασταν πριν είκοσι χρόνια . Θέλουμε διαφορετικά πράγματα από αυτά που θέλατε εσείς πριν είκοσι χρόνια. Ζητάμε κατανόηση" είπε ο νεαρός Γεράσιμος Παντελιάς που μετέχει στο χορευτικό συγκρότημα και κατάγεται από την Κεφαλονιά. Ο Γεράσιμος Παντελιάς τόνισε ότι μόνοι τους οι ομογενείς της Αυστραλίας πρέπει να οργανωθούν και να κάνουν ένα μεγάλο σύλλογο αντί να ζητούν βοήθεια από την Ελλάδα.

Την καθιέρωση ποσοστού εκπροσώπησης της νεολαίας στα διοικητικά συμβούλια των μακεδονικών οργανώσεων , την αποστολή εκπαιδευτικών από την Ελλάδα και την δημιουργία μιας κεντρικής κοινότητας αντί των πολλών οργανώσεων εισηγήθηκε ο νεαρός Νικόλας Κουκουμιτάκης που επίσης μετέχει στο χορευτικό συγκρότημα. Τόνισε μάλιστα ότι η Σκοπιανοί στην Αυστραλία έχουν ισχυρή προπαγάνδα επειδή δεν έχουν πολλές οργανώσεις όπως οι Ελληνες .

Την ανάθεση της διοργάνωσης εκδηλώσεων στους νέους, την καθιέρωση στην Ελλάδα προγραμμάτων φιλοξενίας απόδημων νέων και τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας όχι μόνο με την συνέχιση της ελληνικής γλώσσας αλλά με τα πολιτιστικά στοιχεία της ελληνικότητας που την περιβάλλουν, πρότεινε ο εκπαιδευτικός Κώστας Τσόνης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Οργανώσεων Αυστραλίας Λευτέρης Σιούστης μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι

πρέπει να βρεθούν τρόποι για να κινηθεί το ενδιαφέρον της νεολαίας ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο στους κατά τόπους μακεδονικούς συλλόγους όσο και στις παμμακεδονικές ενώσεις και στην Ομοσπονδία των Παμμακεδονικών Οργανώσεων Αυστραλίας ."Σήμερα υπάρχει πάρα πολύ μικρή συμμετοχή της νεολαίας στις διοικήσεις των οργανώσεων και το πρόβλημα για μας είναι πως θα μπορέσουμε να φέρουμε τη νεολαία στις οργανώσεις . Αναρωτιόμαστε μήπως φταίμε εμείς οι ίδιοι που δεν κινήσαμε το ενδιαφέρον των παιδιών μας. Μήπως φταίμε εμείς που τα παιδιά δε δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα εθνικά μας θέματα. Στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενωσεων τόσο σαν Ομοσπονδία Παμμακεδονικων Ενώσεων Αυστραλίας όσο και σαν απόδημοι Μακεδόνες από όλο τον κόσμο θα συζητήσουμε τις εισηγήσεις και προτάσεις που θα έχουν οι κατά τόπους Παμμακεδονικές Οργανώσεις για το θέμα της νεολαίας και θα φέρουμε το θέμα προς συζήτηση στην Παγκόσμια Παμμακεδονική Ενωση η οποία θα ιδρυθεί μεθαύριο" είπε ο κ Σιούστης. Τέλος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον της νεολαίας μπορεί να κινηθεί με την προώθηση του πολιτισμού, της γλώσσας και των εθνικών μας θεμάτων.