Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


7.000 ΚΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Η καλύτερη προβολή των εθνικών μας θεμάτων μπορεί να γίνει και διά των φιλελλήνων όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του περιφερειακού συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης ενώ παράλληλα αναφέρθηκε ότι Γερμανός δώρισε 7000 καρτ-ποστάλ με περιεχόμενο που προβάλλει την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Στις κάρτες που τυπώθηκαν στον γερμανικό εκδοτικό οίκο Herzberg αναγράφεται "Σ αναζητώ Makedonien- 4000 years of greek civilization" (δηλ. Σ αναζητώ Μακεδονία-4000 χρόνια ελληνικού πολιτισμού) και απεικονίζονται αρχαίες επιτύμβιες στήλες, το μακεδονικό αστέρι με το ελληνικό εθνόσημο, το χρυσό στεφάνι που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου, ο Λευκός Πύργος, ο Παύλος Μελάς, ψηφιδωτό με το κεφάλι του Αγίου Δημητρίου, ο μακεδονικός τάφος του Αγίου Αθανασίου, η Παναγία Χαλκέων, οι προτομές του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου και το άγαλμα του Αριστοτέλη. Οι κάρτες διανέμονται στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ όπου διεξάγονται οι εργασίες του συνεδρίου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις εκπροσώπων επτά συλλόγων που μετέχουν στην Παμμακεδονική Ευρώπης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη της οικονομικής ενίσχυσής τους και της συμμετοχής της νεολαίας σε αυτούς. Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη μεγαλύτερης επαφής και συνεργασίας για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων στο εξωτερικό. Εκπρόσωποι των οργανώσεων επανέλαβαν για μία ακόμη φορά ότι δεν θα δεχτούν με κανένα τρόπου να πάρουν τα Σκόπια το όνομα "Μακεδονία" ενώ η ελληνική πολιτική χαρακτηρίστηκε ως αλλοπρόσαλλη γιατί δεν μπόρεσε να εμποδίσει τη χρήση του ονόματος "Μακεδονία" αντί του FYROM στα κράτη της ΕΕ. Επίσης εκφράστηκαν παράπονα γιατί ενώ συγκεντρώθηκαν υπογραφές και στις 10 Φεβρουαρίου του 96 ζητήθηκε από την ελληνική πολιτεία η καθιέρωση του παρασήμου του "Φιλίππου της Μακεδονίας" και ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί στις ενέργειες που πρέπει, δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής.

Μεταξύ των προτάσεων που υποβλήθηκαν στη συνεδρίαση για τη προβολή των εθνικών μας θεμάτων ήταν οι δημοσιεύσεις στον ξένο τύπο, η έκδοση ομογενειακών εφημερίδων και περιοδικών ή φυλλαδίων, οι επαφές με τους τοπικούς παράγοντες , η συνεργασία με ξενοελληνικούς συλλόγους, η διοργάνωση σεμιναρίων για τη Μακεδονία, η καθιέρωση ομάδων παρακολούθησης του ξένου τύπου, η καθιέρωση επιτροπών που θα προσπαθήσουν να μεταφράσουν και να θέσουν σε κυκλοφορία βιβλία που προβάλλουν τις ελληνικές θέσεις, ενίσχυση των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, υποτροφίες σε ξένους σπουδαστές της ελληνικής, καθιέρωση φιλοξενίας αλλοδαπών, ομιλίες στην γλώσσα της κάθε ξένης χώρας και στην ελληνική , εκθέσεις , προκηρύξεις μακεδονικών αγώνων χορού, θεάτρου, μουσικής, τραγουδιού και αθλητισμού, προκήρυξη διαγωνισμών με θέμα τη Μακεδονία, καθιέρωση απονομής μακεδονικού παρασήμου σε ξένους και Ελληνες, καθιέρωση της επετείου του Μακεδονικού Αγώνα ως εθνικής επετείου κλπ.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της σκοπιανής προπαγάνδας, η ενεργοποίηση της νεολαίας, πολιτιστικά θέματα καθώς και τα οργανωτικά των συλλόγων της Παμμακεδονικής Ευρώπης.