Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 22 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Tα Γραφεία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων επισκέφθηκαν το πρωί νέοι και νέες, παιδιά ελλήνων μεταναστών από τη Μελβούρνη και τη Βικτώρια της Αυστραλίας, που βρέθηκαν που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη για τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Ζ' παγκοσμίου συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους συναντήθηκαν με το γενικό διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρο Κουζινόπουλο, και ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του Πρακτορείου.

Πρόκειται για μια ομάδα 34 παιδιών, από τη δεύτερη και τρίτη γενιά ελλήνων μεταναστών στη μακρινή Αυστραλία, μέλη χορευτικού συγκροτήματος της Παμμακεδονικής Ενωσης Μελβούρνης και Βικτώριας, που παρουσιάζουν στη Θεσσαλονίκη παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς και το τραγούδι οι ελληνες της Αυστραλίας διατηρούν την εθνική και πολιτισμική τους ταυτότητα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Παμμακεδονικής Ενωσης, Κώστας Τσώνης, εξήγησε σχετικά:"Τα παιδιά εκεί στη Μελβούρνη βιώνουν και αναβιώνουν την ελληνική παράδοση. Με το χορό και το τραγούδι προσθέτουν άλλο ένα στοιχείο που βοηθάει στη διατήρηση της ελληνικότητας".

Η Ειρήνη Άλφα έχει μητέρα ελληνίδα και πατέρα κινέζο. Στο ΜΠΕ δήλωσε περήφανη που χορεύει ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και βρίσκεται στην Ελλάδα με την Παμμακεδονική Ένωση. Ο Νίκος Κουκουβιτάκης μας είπε ότι η πρώτη γλώσσα που μίλησε ήταν η ελληνική και πρόσθεσε:¨Την Ελλάδα την έχουμε κοντά μας παρόλο που μένουμε 17000 χιλιόμετρα μακριά, την αγαπάμε¨.

Λαχτάρα όλων των παιδιών είναι να τους δοθεί και πάλι η ευκαιρία να επισκεφθούν την Ελλάδα, αλλά όπως είπαν πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν τα οικονομικά εμπόδια. Ο Γεράσιμος Παντελιός επισημαίνει πως θα ήταν προτιμότερο να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους ώστε να μπορούν να γνωριστούν και με τα Ελληνόπουλα του Καναδά και των ΗΠΑ. Προτείνει στο επόμενο συνέδριο να τους δοθεί η δυαντότητα ακόμα μεγαλύτερης συνανστροφής με ελληνόπουλα από άλλες χώρες.