Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 22 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Πολιτιστικό πενθήμερο στο Βερολίνο διοργανώνει η Παμμακεδονική Ενωση Ευρώπης, σε μια προσπάθεια σύσφιξης των δεσμών των Μακεδόνων αποδήμων ή μεταναστών, αλλά και ενδυνάμωσης της πολιτιστικής τους παρουσίας στους κόλπους της Γηραιάς Ηπείρου, και ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Οπως είπε σήμερα σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης, Πασχάλης Παπαχριστόπουλος, το Φεστιβάλ αποτελεί εξέλιξη περσινής ημερήσιας χορευτικής εκδήλωσης στη Νυρεμβέργη. Θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 1998, στη διάρκεια της Παγκόσμιας Εκθεσης Τουρισμού και θα περιλαμβάνει συναυλίες ελληνικής λαϊκής μουσικής, αλλά και κλασικής, προκειμένου να γίνει γνωστή η ελληνική δημιουργία στο χώρο αυτό, που διέπρεψαν Γερμανοί μουσικοί, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα προσκληθεί και ο Χριστόδουλος Χάλαρης.

Επίσης, σχεδιάζεται χάπενιγκ στους δρόμους της πόλης για την προβολή του ελληνικού στοιχείου, καθώς και μεταφορά και τρίμηνη παραμονή στην πόλη της Γερμανίας της έκθεσης του Μουσείου Αρχαίων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μουσικών Οργάνων της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήδη προετοιμάζεται από τον Σύλλογο Μακεδόνων του Βερολίνου και με την κατάρτισή του, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα σταλεί σε φορείς της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και σε όσους άλλους θα κληθούν να συμμετάσχουν.

Η διοργάνωση της συναυλίας αυτής και άλλα πολιτιστικά θέματα, καθώς και το Μακεδονικό ζήτημα θα αποτελέσουν αντικείμενο αυριανής συνεδρίασης, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, που σήμερα ασχολήθηκε με θέματα οργανωτικά και συντονισμού μεταξύ των επιμέρους συλλόγων της Ευρώπης, αλλά και μεταξύ των Παμμακεδονικών ΗΠΑ-Καναδά-Αυστραλίας και Ευρώπης στους κόλπους της μελλοντικής παγκόσμιας οργάνωσης των Μακεδόνων.

Θίχτηκαν κυρίως νομικά κωλύμματα που προέκυψαν στην προσπάθεια δημιουργίας Ομοσπονδίας Μακεδονικών Συλλόγων στη Γερμανία, αλλά και γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μακεδόνες της Ευρώπης, σε σχέση με εκείνους των υπόλοιπων παμμακεδονικών, καθώς καλούνται να οργανωθούν και να συντονισθούν σε μια περιοχή που συγκεντρώνει διαφορετικά κράτη, με επιμέρους κυβερνήσεις, πολιτικές, νομοθεσίες και εθνική γλώσσα.

Σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο όργανο των Μακεδόνων, πρόταση της Παμμακεδονικής Ευρώπης στο Παγκόσμιο Συνέδριό τους είναι η άμεση συγκρότηση ενός τετραμελούς οργάνου, με εκπροσώπους από τις τέσσερις παμμακεδονικές, "για την επεξεργασία ενός σχεδίου καταστατικού, που θα αποτελέσει μια βάση για τη διεξαγωγή διαλόγου ουσίας ανάμεσα στις επιμέρους ενώσεις για την ίδρυση της παγκόσμιας οργάνωσης".

Χθες το απόγευμα οι σύνεδροι ασχολήθηκαν με θέματα νεολαίας. Οι βασικοί άξονες της πολιτικής της Παμμακεδονικής γύρω από το θέμα είναι η ενημέρωση και προσέλκυση της νεολαίας των Ευρωπαίων Μακεδόνων, με τη βοήθεια των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων (Internet κ.λπ.) και τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων, και η προώθησή τους στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων.

"Βασικό πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η νοοτροπία του μετανάστη, που ζει με την προοπτική της επιστροφής στην Ελλάδα και δεν επιτρέπει στα παιδιά του να ενσωματωθούν στην κοινωνία που διαβιούν, με αποτέλεσμα να μη συμμετάσχουν στα κοινά και να γκετοποιούνται", επισήμανε ο κ. Παπαχριστόπουλος για να καταλήξει: "Πρέπει επιτέλους να ενσωματωθούμε στις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να αφομοιωθούμε, προκειμένου να ενδυναμώσουμε και τις θέσεις μας. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να το περάσουμε στους Μακεδόνες της Ευρώπης".

Ερωτηθείς για την εξέλιξη του Μακεδονικού ζητήματος, έκανε λόγο και πάλι για "σκόπιμη αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης" και δήλωσε απαισιόδοξος, καθώς "με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε λάθη που θα τα πληρώσουμε μακροπρόθεσμα". Μίλησε επίσης "για έλλειψη συντονισμού και ενημέρωσης στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Ελλάδας" και κάλεσε τους αρμοδίους "να στηρίξουν φορείς που ασχολούνται με θέματα σχετικά με τη Μακεδονία, όπως η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το Ινστιτούτο Μελετών Χερσονήσου του Αίμου" κ.λπ.