Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΝΑΔΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Επισημοποιήθηκε η ίδρυση της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Καναδά καθώς στη χτεσινή ιδρυτική συνεδρίασή της πραγματοποιήθηκε η αλλαγή των άρθρων του καταστατικού της Παμμακεδονικής Αμερικής αναφορικά με την συνεργασία των οργανώσεων ΗΠΑ και Καναδά.

Στους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση ξεχωριστής Ομοσπονδίας στον Καναδά , αναφέρεται ο πρόεδρός της Ηρακλής Χοστελίδης μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. " Η ίδρυση της Ομοσπονδίας οφείλεται στο γεγονός ότι ο Καναδάς είναι ένα ξέχωρο κράτος και η νομοθεσία του είναι διαφορετική.Το πρώτο πράγμα που βλέπουν τα κυβερνητικά γραφεία όταν έχουν να αντιμετωπίσουν μία μειονότητα ,όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα οποιοδήποτε θέμα, είναι από που προέρχεται αυτό το θέμα και ποιοί το προβάλλουν. Οταν εμείς πηγαίνουμε σε ένα κυβερνητικό γραφείο και παρουσιαζόμαστε σαν ένα κομμάτι της Παμμακεδονικής Αμερικής-Καναδά η πρώτη αντίδραση των Καναδών είναι να μας πουν ότι δεν είμαστε καναδική οργάνωση αλλά μία οργάνωση που δρα στις ΗΠΑ. Επομένως ήταν φυσικό να μας πουν "πηγαίνετε στην Αμερική να υποβάλετε τα αιτήματά σας". Ενας άλλος λόγος είναι ότι είναι πολύ πιό εύκολο να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των οργανώσεων στην καναδική επικράτεια από ότι να υπάρξει ένας συντονισμός από ένα κράτος έξω από τα σύνορα. Επίσης ιδιαίτερα για τα εθνικά θέματα που αντιμετωπίζουμε, μιά και ο Καναδάς είναι η πρώτη γραμμή του πυρός στον τομέα αυτό, είναι πολύ πιο εύκολο να συντονιστούμε και να τα αντιμετωπίσουμε από ότι αν έχουμε συντονισμό από κάποιο άλλο κράτος" διευκρινίζει ο κ Χοστελίδης.

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Καναδά επισημαίνει ότι πολύ σύντομα η οργάνωση θα πάρει το κανονικό της όνομα το οποίο είναι "Παμμακεδονική Ενωση Καναδά". Οι Οργανώσεις που μετέχουν στη Παμμακεδονική Ομοσπονδία Καναδά είναι περισσότερες από 85 με ένα σύνολο μελών περισσότερο από 80 χιλιάδες ενώ το σύνολο των Ελλήνων του Καναδά είναι περίπου μισό εκατομμύριο. Ο κ Χοστελίδης τονίζει ότι έχουν ήδη κατοχυρωθεί τρεις ονομασίες για την οργάνωση.

"Αυτό που μας ενδιαφέρει", συνεχίζει ο κ Χοστελίδης "είναι η προβολή των εθνικών ιδεωδών και η διατήρηση των ηθών, εθίμων και της κουλτούρας μας. Επ ουδενί λόγο θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε διαφοροποίηση των θέσεων τις οποίες υποστηρίζουμε σήμερα. Εχουμε δώσει πάρα πολλές μάχες και μάλιστα μάχες με γροθιές όπου χρειάστηκε. Και όταν οι Σκοπιανοί ζήτησαν να ιδρύσουν πρεσβεία και προξενείο στο Τορόντο ενεργήσαμε ραγδαία, στείλαμε την κατάλληλη διαμαρτυρία τον περασμένο Μάιο στον υπουργό Εξωτερικών, τον κ Οξγουόρθι, διατυπώσαμε τις θέσεις μας και του υπενθυμίσαμε ποια είναι η δική του θέση και ποια θέση πρέπει να κρατήσει η καναδική κυβέρνηση . Μέσα σε ένα μήνα , πράγμα που είναι κάπως πρωτοφανές για την γραφειοκρατία, πήραμε απάντηση που λέει ότι ο Καναδάς δεν θα αλλάξει τη θέση του από την αναγνώριση που έχει κάνει σα FYROM παρά μόνο εάν αποφασίσουν το κράτος της Ελλάδας και το κράτος των Σκοπίων και έρθουν σε μια διαφορετική συνεννόηση"

Αύριο στο πλαίσιο των εργασιών του πρώτου συνεδίου της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας του Καναδά θα εκδοθούν τα ψηφίσματα που θα διατυπώνουν τις θέσεις της οργάνωσης αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα. "Δεν προσπαθούμε να κάνουμε πολιτική. Δεν είμαστε πολιτικοί, είμαστε απλός λαός, απλοί πατριώτες που μιλάμε με την καρδιά μας" καταλήγει ο κ .Χοστελίδης.