Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Η ανάγκη της προβολής των εθνικών μας θεμάτων με τρόπο "επαγγελματικό" επισημάνθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Οργανώσεων Αυστραλίας στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε ότι οι Σκοπιανοί χρησιμοποιούν για την προπαγάνδα τους μεγάλες εταιρείες δημοσίων σχέσεων.

Σε παρέμβαση του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ε. Χαϊτίδης , που είναι και μέλος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τον απόδημο ελληνισμό, τόνισε ότι οι Σκοπιανοί προβάλλουν τις θέσεις τους μέσω των μεγαλύτερων γραφείων δημοσίων σχέσεων και μάλιστα των ίδιων που χρησιμοποιεί η Τουρκία. "Είμαι σίγουρος ότι η Τουρκία πληρώνει για του Σκοπιανούς" είπε ο κ Χαϊτίδης προσθέτοντας ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ μικρό προϋπολογισμό για την προβολή των εθνικών θεμάτων.

Ο βουλευτής δήλωσε ότι ο ίδιος πιστεύει πως κακώς η Ελλάδα προχώρησε στην ενδιάμεση συμφωνία και προέτρεψε τους ομογενείς της Αυστραλίας όταν διαπιστώνουν παραβιάσεις της από την πλευρά των Σκοπιανών να το καταγγέλουν στην διακομματική επιτροπή της Βουλής για τον απόδημο ελληνισμό, ώστε να μεταφέρονται στο υπουργείο Εξωτερικών και τον ΟΗΕ. Παράλληλα ζήτησε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ Σιούστη να παραδώσει και στην διακομματική επιτροπή αντίγραφο της τρίωρης κασέτας όπου παρουσιάζεται η Σκοπιανή προπαγάνδα στη Αυστραλία και η οποία έχει δοθεί στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε και το θέμα της αντιμετώπισης της σκοπιανής προπαγάνδας που γίνεται στον ελλαδικό χώρο και της προσπάθειας δημιουργίας μιας δήθεν "μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα . Ο κ Σιούστης αναφερόμενος στην ανάγκη δημιουργίας μιας στρατηγικής αντιμετώπισης της δήθεν μειονότητας των Σκοπιανών στην Ελλάδα τόνισε ότι η επόμενη διεκδίκηση των γειτόνων μας μετά το όνομα της Μακεδονίας θα είναι η δημιουργία "μειονοτικών" σχολείων και εκκλησιών. Ο κ Θεόδωρος Μπατσινάρης, που κατάγεται από τη Φλώρινα, τόνισε ότι το θέμα της Μακεδονίας το ξεκίνησαν οι Σκοπιανοί από την Αυστραλία , την Αμερική και τον Καναδά και ότι έχουν ήδη έτοιμους τους χάρτες με τις εδαφικές διεκδικήσεις.

Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν για την αντιμετώπιση της Σκοπιανής προπαγάνδας στο εξωτερικό ήταν η ανάγκη βελτίωσης των δημοσίων σχέσεων των Ελλήνων , η καθιέρωση ελληνικής ώρας στα αγγλικά στο ραδιόφωνο, η προσέγγιση με τους ξένους δημοσιογράφους ώστε να πειστούν να προβάλλουν τις ελληνικές θέσεις. Εξάλλου η πρώην γραμματέας της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων κ Κούλα Μπίστη επισήμανε την ανάγκη ελέγχου της προβολής των εθνικών θεμάτων από το μητροπολιτικό κέντρο και όχι από τις κατά τόπους οργανώσεις. "Οι Σκοπιανοί παίρνουν όλο το προπαγανδιστικό υλικό από τα Σκόπια . Στις δεκαετίες του 70 και του 80 έστελναν κάθε εβδομάδα ταινίες. Πρέπει και εμείς να κάνουμε το ίδιο" συνέχισε η κ Μπίστη.

Ανησυχίες διατυπώθηκαν στο θέμα του ζητήματος του επαναπατρισμού των Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια λόγω του κινδύνου της εγκατάστασης στην Ελλάδα και ατόμων που θα κάνουν φιλοσκοπιανή προπαγάνδα κρυβόμενοι πίσω από την ελληνική ταυτότητα.

Παράλληλα έγινε αναφορά και στο κενό που δημιουργήθηκε από τη διακοπή της έκδοσης του περιοδικού "Μακεδονική Ζωή" της Θεσσαλονίκης, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως "ζωντανή εγκυκλοπαίδεια" και ζητήθηκε η επανέκδοσή της.