Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 1997(ΜΠΕ)

Τις έντονες αντιδράσεις των συνέδρων των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, σχετικά με το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, για το οποίο δήλωσε "Θέλω να απαλλαγούμε από αυτό το πρόβλημα γιατί δεν έχει καμία ουσία".

Μόλις έγιναν γνωστές οι δηλώσεις Πάγκαλου, η Παμμακεδονική Αμερικής και Καναδά διέκοψε τις εργασίες της προκειμένου να λάβει θέση επί του θέματος. Η απόφαση της ολομέλειας των συνέδρων έχει ως εξής:

"Οι σύνεδροι του 51ου Εθνικού Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ και Καναδά, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του υπουργού των Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Πάγκαλου τις 21ης Ιουλίου 1997 στο New York Times διακηρύσσει ότι τέτοιες δηλώσεις του κ. υπουργού είναι ανεύθυνες και απαράδεκτες για το εθνικό μας συμφέρον.Δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να απαλλαγεί από το σκοπιανό θέμα με τις συχνές υποχωρήσεις του υπουργού και απαιτούν την άμεση παραίτησή του".Επίσης, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης κ. Πασχάλης Παπαχρηστόπουλος, δήλωσε ότι συνταυτίζεται με το ψήφισμα της Παμμακεδονικής ΗΠΑ - Καναδά.

Για το ίδιο θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα έκτακτη συνάντηση των Προεδρείων των Παμμακεδονικών Ενώσεων στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς" από την οποία προέκυψε η ακόλουθη κοινή δήλωση των Προέδρων των Παμμακεδονικών Ενώσεων :"Στη γνωστή δήλωση, του υπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Πάγκαλου στη Ν. Υόρκη, ο οποίος στην εφημερίδα New York Times σχετικά με το θέμα του ονόματος των Σκοπίων δήλωσε: "θέλω να απαλλαγούμε από το πρόβλημα, γιατί δεν έχει καμία ουσία" σύσσωμα τα προεδρεία των Παμμακεδονικών οργανώσεων ανά τον κόσμο δήλωσαν: "θέλουμε να απαλλαγούμε από τον κύριο Πάγκαλο, γιατί στερείται φαιάς ουσίας".