Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 23 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη στρατηγική αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τους ανά τη γη Ελληνες της διασποράς θεωρήθηκε η δημιουργία Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού από τους εκπροσώπους των οργανώσεων που μετείχαν στο συνέδριο της Ομοσπονδιας Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας.

Στα πορίσματα που εκδόθηκαν με την λήξη των εργασιών του συνεδρίο επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να χειριστεί με μεγάλη προσοχή το θέμα του επαναπατρισμού των Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια και να μην επιτρέπει την προπαγάνδα των Σκοπιανών μέσα στον Ελλαδικό χώρο.

Παράλληλα τονίζεται ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί και να προστατευθεί με βάση τις διεθνείς συνθήκες που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα

ο Ελληνισμός που ζει στα Σκόπια. "Στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών που θα πρέπει να δημιουργηθούν, να σταλούν βιβλία, εκπαιδευτικό υλικό και να βοηθήσουμε στην οργάνωση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών κέντρων" αναφέρεται στα πορίσματα.

Επίσης ζητείται ενίσχυση των υπαρχουσών και δημιουργία νέων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων για την ενημέρωση των Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια, στα Βαλκάνια και σε άλλες περιοχές της γης όπου η επαφή με το εθνικό κέντρο δεν είναι εύκολη. Συγχρόνως τονίζεται ότι η επικοινωνία και ο συντονισμός των φορέων του Ελληνισμού μέσα από το Ιντερνέτ και με τη βοήθεια των σύγχρονων μέσων, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της συνοχής και την ανάδειξη των δυνατοτήτων του.

Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις της Αυστραλίας επισημαίνουν ότι μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και στη διατήρηση της ελληνικότητας στις επόμενες γενιές με μεθοδικές προσπάθειες και σωστή οργάνωση. Απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό θεωρούν την αποστολή από το Κέντρο ειδικευμένων εκπαιδευτικών σε θέματα πολιτισμού και νεολαίας.

Στο κείμενο των πορισμάτων αναφέρεται ακόμη ότι οι φορείς και οι σύλλογοι του Μακεδονικού Ελληνισμού θα πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες έτσι ώστε η νέα γενιά να στελεχώσει τα διοικητικά όργανα και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Παράλληλα επισημαίνεται ότι τα προγράμματα φιλοξενίας νέων στους τόπους καταγωγής των γονέων συμβάλλουν στη διατήρηση της ελληνικότητας και οι Παμμακεδονικές Ενώσεις θα αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστα με την βοήθεια του εθνικού κέντρου να ενισχυθούν και όπου δεν υπάρχουν να δημιουργηθούν τέτοια προγράμματα. Τέλος προτείνεται να συμμετέχουν οι νέοι στη διοργάνωση των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ και των άλλων πολτιστικών οργανώσεων και να αναλάβει η νέα γενιά την προώθηση των θέσεων και των εθνικών μας δικαίων μέσα από το Ιντερνετ και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.