Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 23 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Την αντίθεσή της στους μέχρι τώρα χειρισμούς του "Μακεδονικού" θέματος, στις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών και στην πρόσφατη ελληνoτουρκική συμφωνία της Μαδρίτης εκφράζει με ψήφισμά της η Παμμακεδονική Ενωση Ευρώπης.

"Καταγγέλλουμε την ασκούμενη ¨κρυφή¨ διπλωματία εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας και την προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης.

Προβληματιζόμαστε για την επιτηδευμένη αλλαγή του κλίματος και τις βεβιασμένες προσπάθειες για μία ευκαιριακή και πρόχειρη λύση , η οποία πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί όλα τα άλλα πλην των ελληνικών συμφερόντων" ανφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος που εκδόθηκε με τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ευρώπης.

Ο Μακεδόνες της Ευρώπης εμμένουν στην απόφασή τους να μην αναγνωρίσουν το κράτος των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του. "Πιστεύουμε οτιδήποτε αντίθετο εγκυμονεί κινδύνους για την ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής στο μέλλον. Παράλληλα η αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του, υπονομεύει την υπόστασή μας και τις προσπάθειές μας στις κατά τόπους κοινωνίες μας ως απόδημους Μακεδόνες" επισημαίνουν στο ψήφισμά τους.

Παράλληλα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση και τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας των Σκοπίων, και καλούν την κυβέρνηση αφενός να διεκδικήσει τα δικαιώματα αυτά διεθνώς, αφετέρου να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση και την προστασία της μειονότητας αυτής.

Η Παμμακεδονική Ευρώπης καταγγέλει την συνεχιζόμενη επί 23 χρόνια Τουρκική κατοχή της Κύπρου και λέγοντας πως για τον λόγο αυτό αδυνατεί να εξηγήσει το πνεύμα των πρόσφατων Ελληνοτουρκικών συμφωνιών στην Μαδρίτη, τις οποίες και αποδοκιμάζει.

"Ευχόμαστε οι κατ αυτόν τον τρόπο δρομολογημένες εξελίξεις να μη μας δικαιώσουν, γιατί τα αποτελέσματα των οποιωνδήποτε πολιτικών χειρισμών δε τα πληρώνουν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα αλλά όλος ο ελληνισμός. Η ιστορία ακόμη δε γράφτηκε ακόμη" καταλήγει το ψήφισμα.