Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 23 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Τις επόμενες κινήσεις τους με κύριο στόχο την άμεση παραίτηση Πάγκαλου, προγραμματίζουν οι Μακεδόνες της Ομογένειας, που κατηγορούν τον υπουργό Εξωτερικών για σειρά από υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα.

"Δεν είναι μόνο οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου για το Σκοπιανό. Είναι μια σειρά από υποχωρήσεις που ανησυχούν τους συνέδρους, μεταξύ των οποίων και η Συμφωνία της Μαδρίτης", είπε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-Καναδά, Βαγγέλης Μιχαλόπουλος, στο περιθώριο του 51ου Εθνικού Συνεδρίου της Ενωσης.

Ηδη, για το θέμα τα Προεδρεία των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ-Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης, που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη για τα εθνικά και το παγκόσμιο συνέδριό τους, ζήτησαν συνάντηση με τη συντονιστική επιτροπή των δημάρχων Μακεδονίας Θράκης, της οποίας προεδρεύει o δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι Μακεδόνες ΗΠΑ-Καναδά ασχολήθηκαν κυρίως με ζητήματα καταστατικού. Από το προεδρείο προτάθηκε η κατάργηση όλων των άρθρων του καταστατικού, που αφορούν στα Κυβερνεία του Καναδά και στις σχέσεις της Ενωσης με τους Μακεδόνες της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθεί η ίδρυση της ανεξάρτητης Παμμακεδονικής Ενωσης Καναδά, πρόταση που όμως δεν απέσπασε την πλειοψηφία των συνέδρων.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της νεολαίας της Παμμακεδονικής, Simon Αχταρίδη, οι δραστηριότητές της το έτος που πέρασε από το 50ο Συνέδριο. Για την επόμενη χρονιά η Ενωση προγραμματίζει τη δημιουργία εδρών ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια της Αμερικής, με βασικό αντικείμενο την ιστορία της Μακεδονίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς της Ομογένειας όπως το ΣΑΕ και το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνισμού.

Στους στόχους της Παμμακεδονικής συμπεριλαμβάνονται ακόμη η αναβάθμιση των υπάρχοντων και η ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με αντικείμενο ανταλλαγές μαθητών και φοιτητών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας και η ενεργοποίηση υφιστάμενων και η υπογραφή νέων συμφωνιών μεταξύ πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Αμερικής. "Ανάλογη συμφωνία υπάρχει ήδη μεταξύ του ΑΠΘ και του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, που όμως παραμένει στα χαρτιά, παρά τις υπάρχουσες υποδομές και εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ", όπως είπε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Επιπλέον, προωθείται η ενδυνάμωση της επικοινωνίας μεταξύ των νεολαιών της Ομογένειας σε ολόκληρο των κόσμο και η αύξηση του αριθμού των χορευτικών τμημάτων.