Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 24 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Yπερβολικές χαρακτήρισε τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν, αναφορικά με τις δηλώσεις Πάγκαλου για το Μακεδονικό ζήτημα, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, που, μιλώντας στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ-Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση "δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί συγχύσεις γύρω από την ταυτότητά μας".

Ερωτηθείς μάλιστα αν θα καταψηφίσει απόφαση της κυβέρνησης που θα είναι αρνητική για τη Μακεδονία, σε αυστηρό τόνο απάντησε: "Και ποιος σας είπε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση αρνητική για τη Μακεδονία και με ρωτάτε αν θα την ψηφίσω ή όχι", για να καταλήξει: "Δε δίνω ούτε σε σας ούτε σε κανέναν άλλο το δικαίωμα να θεωρεί ότι είναι περισσότερο πατριώτης από εμένα, όπως κι εγώ δε θεωρώ κανέναν λιγότερο πατριώτη από εμένα". Κάλεσε μάλιστα τους Μακεδόνες Ομογενείς "να μην αφαιρούν το δικαίωμα από τους Ελληνες που ζουν στην Ελλάδα να έχουν τις ίδιες ευαισθησίες και όνειρα για την πατρίδα".

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Παπαθεμελή περί κρίσης συβαριτισμού που διέρχεται η χώρα, ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε κατηγορηματικά τη διαφωνία του και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό όταν η Ελλάδα είναι η δημοκρατικά καλύτερα οργανωμένη χώρα των Βαλκανίων και οικονομικά η πιο αναπτυγμένη. "Οταν θεωρείται από τους γύρω λαούς Γη της Επαγγελίας και αποτελεί πόλο έλξης οικονομικών μεταναστών από τα Βαλκάνια, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, του Ευξείνoυ Πόντου και της Ανατολικής Μεσογείου".

Αναφερόμενος στη νέα γενιά, τη χαρακτήρισε καλύτερη από όλες τις προηγούμενες, "όπως κάθε γενιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη, γιατί διαθέτει περισσότερες γνώσεις και τις ίδιες ευαισθησίες" και υποστήριξε ότι "οι επιτυχίες της στις επιστήμες, τις τέχνες και τον αθλητισμό καταδεικνύουν ότι δε διέρχεται καμία κρίση".

Στην ομιλία του ο υπουργός μίλησε για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, ως χώρα μέλος μεγάλων οργανισμών και ενώσεων κρατών και πάνω απ' όλα μελος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα νέα δεδομένα του γεωπολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κατέγραψε τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να καταστήσει τη χώρα και ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα "οικονομικά ισχυρή, απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι και πολιτικά υπολογίσιμη".

Αναφέρθηκε διεξoδικά στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, όπως η Εγνατία Οδός με τους κάθετους άξονές της, οι επεμβάσεις στα αεροδρόμια και τα λiμάνια της Μακεδoνίας και Θράκης, τα έργα της ΔΕΗ, ο αγωγός φυσικού αερίου και τα έργα που εντάσσονται στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Επίσης, στις ενέργειες που δρομολόγησε και δρομολογεί το υπουργείο για την ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών, την προώθηση της αποκέντρωσης και την ενίσχυση της διαβαλκανικής συνεργασίας και γενικότερα για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του Βορειοελλαδικού χώρου.

Τέλος, τόνισε ότι επιδίωξh του υπουργείου είναι να καταστεί η Θεσσσαλονίκη "έδρα του οικουμενικού ελληνισμού, το οικουμενικό στρατηγείο για την προβολή της ελληνικής ταυτότητας στον 21 αιώνα". Στην προσπάθεια αυτή εντάσσονται, σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, οι πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση της στέγης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, τη δημιοργία κόμβου του ΥΜΑ-Θ στο Internet και την καθιέρωση ετήσιων βραβείων με την επωνυμία "Μέγας Αλέξανδρος" και "Αριστοτέλης", που θα απονέμονται σε αλλοδαπούς πολιτικούς και επιστήμονες αντίστοιχα, "οι οποίοι στηρίζουν τις δίκαιες θέσεις μας και προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό".

Τη δυσαρέσκειά του όσον αφορά τη συμπεριφορά του Υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, γνωστοποίησε, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στο συνέδριο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος. Ο κ.Κοσμόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι εάν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού, που άφησαν άναυδους τους απανταχού Μακεδόνες, θα διαπιστώσει ότι οι χειρισμοί τέτοιων ζωτικών και σοβαρών για την Ελλάδα προβλημάτων βρίσκονται σε ακατάλληλα χέρια.

"Για μας δεν υπάρχει θέμα άλλης Μακεδονίας πλην αυτής που κουβαλάει πίσω της σχεδόν τρεις χιλιετηρίδες ζωής, δράσης και ιστορίας": με τη φράση αυτή ο κ.Κοσμόπουλος διατύπωσε τη θέση του όσον αφορά το σκοπιανό ζήτημα. Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι οι Μακεδόνες δεν πρέπει να επιτρέψουν σε κανέναν να διαπραγματευτεί το όνομα και τα ιστορικά τους σύμβολα.

Πάντως, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι με το συνέδριο η ελπίδα για την εκτόνωση της κρίσης ανανεώνεται, καθώς ενισχύεται "η εμπιστοσύνη μας σε αυτό που έρχεται, στις νέες γενιές των Παμμακεδόνων".

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ.Κοσμόπουλος τόνισε ότι η γειτονική χώρα, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ελλάδα και τις βαλκανικές εξελίξεις, θεωρεί πάντα ως βαλβίδα εκτόνωσης των πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Αιγαίο και τη Μεγαλόνησο.

"Τα ερωτήματα που αφορούν τη δυνατότητα για μονομερή επέκταση των χωρικών μας υδάτων, την ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο και την αναγνώριση από την πλευρά της Τουρκίας όλων των διεθνών συνθηκών και όχι μόνο αυτών που έχει προσυπογράψει, αιωρούνται επικίνδυνα κάτω από τις ασαφείς και πλαστικά ισορροπημένες διατυπώσεις", δήλωσε ο κ.Κοσμόπουλος.

Oσον αφορά τις σχέσεις της χώρας μας με την Αλβανία και τη Βουλγαρία, ο δήμαρχος τόνισε ότι αυτές μπορούν να μετεξελιχθούν σε δεσμούς καλής γειτονίας μεταξύ ισότιμων ευρωπαϊκών προοδευτικών κρατών. "Αυτές οι χώρες έχουν ανάγκη τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, χρειάζονται τον αεροπορικό, σιδηροδρομικό και οδικό κόμβο της πόλης μας και τη σφριγηλή της βιομηχανία, παραγωγή και εμπόριο που περιλαμβάνουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης", συμπλήρωσε ο κ.Κοσμόπουλος που εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ισοζύγιο της ιστορίας επιφυλάσσει στην ταραγμένη Βαλκανική μακρά περίοδο ειρήνης και ανάπτυξης.

Υποστηρίζοντας τέλος, ότι η Θεσσαλονίκη έχει πραγματικά τη δυνατότητα και ιστορικά το δικαίωμα να καταστεί μητροπολιτικό κέντρο του απόδημου μακεδονικού ελληνισμού, ο δήμαρχος της πόλης πρότεινε να δημιουργηθούν -από την Τοπική Αυτοδιοίκηση- οργανωμένα δίκτυα επικοινωνίας και συντονισμού των δραστηριοτήτων των απανταχού Ελλήνων, που θα εδρεύουν στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας.

"Είναι καταρχήν δυνατή η οριζόντα διασύνδεση των αποδήμων Μακεδόνων που έλκουν την καταγωγή τους από κάποια πόλη της Μακεδονίας. Στην πράξη, η ανάπτυξη ενός τέτοιου διεθνούς δικτύου τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να ξεκινήσει με τη διασύνδεση κάθε μητροπολιτικής πόλης της Μακεδονίας με μια πόλη του εξωτερικού, με πιθανό κριτήριο την παρουσία του ιδιαίτερου ομογενειακού της στοιχείου στον μεγαλύτερο βαθμό", κατέληξε ο κ.Κοσμόπουλος.