Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 25 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Tην ίδρυση της Παγκόσμιας Παμμακεδονικής Ενωσης με έδρα πιθανότατα τη Θεσσαλονίκη, ενός οργάνου για το συντονισμό των ενεργειών των Μακεδόνων Ομογενών, τόσο στο Μακεδονικό θέμα όσο και στις άλλες δραστηριότητες των Ενώσεών τους, ανακοίνωσαν σήμερα επίσημα οι πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ-Καναδά-Αυστραλίας-Ευρώπης, σε συνέντευξη τύπου με τη λήξη των εργασιών του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση των συνέδρων, το συντονιστικό αυτό όργανο θα διοικείται από ένα προεδρείο αποτελούμενο από τους εκάστοτε προέδρους των Παμμακεδονικών Ενώσεων, το οποίο μπορεί να διερυνθεί και με άλλες εθνικές παμμακεδονικές ενώσεις που υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν.

Το προεδρείο θα επικουρείται από τις θεματικές επιτροπές, εθνικών θεμάτων, καταστατικών, προγραμμάτων νεολαίας, προγραμμάτων ελληνικής γλώσσας, παιδείας κι έδρας ελληνικών σπουδών, παγκοσμίου δικτύου Internet, και Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε καθε μία από τις οποίες θα συμμετάσχει ένα άτομο από κάθε Παμμακεδονική κι ένας αναπληρωτής. Επίσης, τοπροεδρείο θα ορίσει ειδική συντονιστική κι εκτελεστική επιτροπή για την οργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου, κάθε τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα.

Η έδρα της Παγκόσμιας Ενωσης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Θεσσαλονίκη, όπου, όπως είπε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης, Πασχάλης Παπαχριστόπουλος, επιδίωξη των Ομογενών είναι να συσταθεί μόνιμη γραμματεία της Ενωσης. Ο ίδιος διευκρίνησε ότι σε πρώτη φάση το συντονιστικό όργανο των προέδρων θα επεξεργαστεί προσχέδιο καταστατικού, και από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η προσπάθεια οργάνωσης του τρόπου λειτουργίας της Ενωσης.

Στην ίδια συνέντευξη οι Μακεδόνες της Διασποράς επανέλαβαν το αίτημά τους για παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, το οποίο θα στηρίξουν με επιστολές τους στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τη Βουλή. Δε θέλησαν ωστόσο να σχολιάσουν τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου, για το θέμα και περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι αν είμαστε υπερβολικοί θα το κρίνει ο κόσμος.

Ο πρόεδρος των Μακεδόνων της Ευρώπης επιχείρησε πάντως να αντικρούσει αρνητικά σχόλια που καταγράφηκαν για τις θέσεις τους, τονίζοντας ότι οι Μακεδόνες Ομογενείς δεν είναι οι αλλόφρονες, εθνικιστές πατριώτες που ασκολουθούν σκληρή γραμμή, και φωνάζουν χωρίς λόγο.

"Εχουμε τις θέσεις μας εδώ και χρόνια, οι οποίες αγνοήθηκαν στο παρελθόν από την ελληνική πολιτεία, δικαιώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 και σήμερα και πάλι απ' ότι φαίνεται αγνοούνται", υπογράμμισε ο κ. Παπαχριστόπουλος για να εικάσει: "Ισως τα επόμενα χρόνια δικαιωθούμε και πάλι".

Επιπλέον, οι Ομογενείς ζήτησαν για άλλη μια φορά από την ελληνική Πολιτεία να θέσει στους διεθνείς οργανισμούς "και ζήτημα ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια και προστασίας των δικαιωμάτων της", όπως είπε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ, Βαγγέλης Μιχαλόπουλος.

Κληθέντες να διευκρινήσουν αν οι Παμμακεδονικές επιδοκιμάζουν τα αρνητικά σχόλια που ακούστηκαν, κατά την επίσημη τελετή έναρξης, για την απουσία του πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, οι πρόεδροι διευκρίνησαν ότι οι όποιες αντιδράσεις, τόσο για την απουσία αυτή όσο και για τις θέσεις του Συνασπισμού και του ΚΚΕ, προήλθαν από μεμονωμένα άτομα και καταδικάστηκαν από τις Ενώσεις.

Σημειώνεται ότι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διαθέτει στο Internet σελίδα, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν συγκεντρωμένο όλο το υλικό του προβληματισμού, των προτάσεων και των αποφάσεων του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου, καθώς και φωτογραφικό υλικό από την ιστορική πορεία των Παμμακεδονικών Ενώσεων από την ίδρυση τους.