Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΣΚΟΠΙΑΝΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΝΕΟΛΑΙΑ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Θεσσαλονίκη, 25 Ιουλίου 1997(ΜΠΕ)

To πρόγραμμα δράσης τους για το επόμενο έτος αποφάσισαν οι σύνεδροι του 5ου συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενωσης της Ευρώπης, μετά την ανταλλαγή απόψεων , προβληματισμών και προτάσεων, για τρεις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, στους τομείς των εθνικών θεμάτων, του πολιτισμού και της νεολαίας.

Ειδικότερα το ψήφισμα της Παμμακεδονικής της Ευρώπης έχει ως εξής:

"Λαμβάνοντας υπόψη την έντονη σκοπιανή προπαγάνδα στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να εντείνουμε και να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες αντιμετώπισής της. Αυτό επιτυγχάνεται κάνοντας τα εξής:

Με την στενή και τακτική συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των συλλόγων με σκοπό τόσο την αλληλοενημέρωση όσο και την διαμόρφωση κοινής στρατηγικής.

Με την προετοιμασία κατάλληλου ενημερωτικού υλικού στις ευρωπαϊκές γλώσσες. Σε αυτόν τον τομέα σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα (Κ.Α.Μ., Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ι.Μ.Χ.Α., Ε.Μ.Σ.), η ενίσχυση των οποίων είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε. Παράλληλα είναι αναγκαία η ενίσχυση αντίστοιχων εκδοτικών δραστηριοτήτων των συλλόγων στον ευρωπαϊκό χώρο όπως π.χ. των περιοδικών Μακεδονία - Αριστοτέλης στη Σουηδία.

Με τη διοργάνωση ενημερωτικών διαλέξεων, εκθέσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων και ανοικτών συζητήσεων, πάντοτε στη γλώσσα της χώρας δραστηριοποίησής μας, με κατάλληλους, ξένους κατά προτίμηση, ομιλητές. Οι εκδηλώσεις αυτές πρέπει να έχουν ως αποδέκτες την ξένη κοινή γνώμη και κυρίως αυτούς που τη διαμορφώνουν.

Με την απονομή τίτλων και τιμητικών διακρίσεων σε ξένους φιλέλληνες, που δραστηριοποιούνται για την προώθηση των θέσεων μας.

Με τη συνεργασία με άλλες τοπικές πολιτιστικές οργανώσεις ιδιαίτερα στα πλαίσια πολυ-πολιτισμικών εκδηλώσεων πετυχαίνοντας έτσι την μεγαλύτερη δυνατή εμβέλεια.

Με την ενίσχυση της υποδομής των Μακεδονικών Συλλόγων, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητές τους.

Με τον εμπλουτισμό των ξένων βιβλιοθηκών με κατάλληλο, καλαίσθητο και προσφάτως ενημερωμένο υλικό.

Με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και ιδιαίτερα του INTERNET.

Με την ανάπτυξη καλύτερης συνεργασίας με τις κατά τόπους ελληνικές αρχές οι οποίες πρέπει να είναι κατάλληλα στελεχωμένες.

Με την αξιοποίηση των προγραμμάτων ανταλλαγών και επισκέψεων στην Ελλάδα.

Κυρίως με την συνειδητοποίηση και την αξιοποίηση του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν πλέον έλληνες μετανάστες στην Ευρώπη, αλλά πολίτες της ενωμένης Ευρώπης με δικαιώματα και υποχρεώσεις στην οικοδόμηση της νέας κοινωνίας. Αυτό μεταφράζεται σε πολλές χιλιάδες Ελληνικές ψήφους που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συνειδητοποίηση αυτή επιβάλει αλλαγή στην αντιμετώπιση των αποδήμων της Ευρώπης από την Ελληνική πολιτεία ως συνεταίρων στην πολιτική της στην Ευρώπη. Όχι πια Έλληνες μετανάστες στην Ευρώπη, αλλά Έλληνες πολίτες στην Ευρώπη.

Ζώντας στην Ενωμένη Ευρώπη των πολιτισμών έχουμε κατανοήσει προ πολλού το σκληρό, ανελέητο θα λέγαμε, πολιτιστικό ανταγωνισμό. Όλοι προσπαθούν να διευρύνουν την πολιτιστική τους επιρροή χρησιμοποιώντας πολυποίκιλα μέσα. Ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 15 κυβερνήσεων και των 11 επίσημων γλωσσών, είναι αναγκαία η ανάπτυξη ειδικής στρατηγικής για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας.

Στον αγώνα αυτό της επιρροής οι Μακεδονικοί οργανισμοί στην Ευρώπη έχουν να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο. Οι απόδημοι Μακεδόνες έχουν την εμπειρία του πολυ-πολιτιστικού περιβάλλοντος και γενικότερα της οικουμενικής συμπεριφοράς. Για τον λόγο αυτό είναι χρήσιμοι σύμβουλοι για την οργάνωση οποιασδήποτε πολιτιστικής πολιτικής του Ελληνισμού στην Ευρώπη. Πολιτιστική παρέμβαση μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με τους ακόλουθους τρόπους :

Με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων μείζονος σημασίας με την ευρύτερη συμμετοχή ελληνικών συλλόγων και την εμπλοκή τοπικών πολιτιστικών φορέων. Για παράδειγμα μια έκθεση θησαυρών της Μακεδονίας, για να έχει επιτυχία και να αποτελεί γεγονός στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας, πρέπει να προκύπτει από τη συνεργασία Μακεδονικών, άλλων ελληνικών συλλόγων, φορέων της Ελληνικής πολιτείας και των τοπικών πολιτιστικών αρχών. Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπεται και η αξία των λιγότερο φιλόδοξων προσπαθειών, αρκεί να είναι έξυπνα οργανωμένες, να απευθύνονται στην ξένη κοινή γνώμη και να μην γίνονται αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση. Έτσι, για παράδειγμα, μια έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων μπορεί να είναι δύσκολο εγχείρημα, αλλά μια ανάλογη έκθεση των φωτογραφιών των ευρημάτων αυτών μπορεί να είναι μια εφικτή και προσιτή λύση στην παραπάνω κατεύθυνση.

Τα διάφορα πληροφοριακά έντυπα πρέπει να είναι γραμμένα σε προσεγμένη γλώσσα και να αποδίδονται στην ξένη γλώσσα από ειδικούς.

Με την προβολή της ελληνικής γλώσσας.

Ειδικά ο Μακεδονικός πολιτισμός ως τμήμα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού μπορεί παράλληλα να προβληθεί:

Με τη συμμετοχή σε πολύ-πολιτισμικές εκδηλώσεις όπου έμφαση θα δοθεί στην κατάλληλη προβολή των ηθών και εθίμων της περιοχής, των αρχαίων, βυζαντινών, συγχρόνων κλπ μνημείων της Μακεδονίας.

Με την προβολή καλλιτεχνών, εικαστικών δημιουργών, μουσικών, συγγραφέων, λογοτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος γενικότερα από την Μακεδονία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στη συμμετοχή των νέων στις δραστηριότητες των συλλόγων, έτσι ώστε να αποφευχθεί η αφομοίωση τους από τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τους ακόλουθους τρόπους :

Με την προώθηση της συμμετοχής των νέων στα Δ.Σ. σε υπεύθυνες θέσεις.

Με τη ενθάρρυνση των νέων να οργανώνουν οι ίδιοι αυτόνομα τα τμήματα νεολαίας και να μεταδίδουν νεανικό παλμό και ενθουσιασμό στους συλλόγους.

Με την βελτίωση της ελληνικής εκπαίδευσης (ελληνικά σχολεία, σχολεία μητρικής γλώσσας).

Με την αποστολή κατάλληλα επιμορφωμένων δασκάλων και καθηγητών, οι οποίοι να γνωρίζουν τη γλώσσα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Με την ίδρυση βιβλιοθηκών στους συλλόγους και με την παροχή ανανεωμένου ενημερωτικού υλικού στις υπάρχουσες βιβλιοθήκες (πανεπιστημιακές, δημοτικές, εθνικές κτλ)

Με την καθιέρωση θεσμού υποτροφιών για την σύσφιξη των δεσμών των αποδήμων νέων με την Ελλάδα.

Με την απονομή διακρίσεων σε νέους ελληνικής καταγωγής που προβάλλουν την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Με αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανταλλαγής εργαζόμενων νέων ή φοιτητών όπως το ERASMUS, το PETRA κτλ έτσι ώστε να έρθουν οι απόδημοι νέοι σε επαφή με την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Με τμήματα εκμάθησης κομπιούτερ και ελληνικής γλώσσας.

Με την ίδρυση χορευτικών μουσικών θεατρικών ομάδων ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες ανά σύλλογο.

Με τη διοργάνωση ομιλιών και ενημερωτικών διαλέξεων, με θέματα που αγγίζουν τους νέους, από άρτια καταρτισμένους ομιλητές, γνώστες της ψυχολογικών προβλημάτων ταυτότητας των νέων της β΄ και γ΄ γενιάς. Τα θέματα αυτά μπορούν να αφορούν για παράδειγμα την ανεργία, την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, το AIDS, τα ναρκωτικά, την νεανική εγκληματικότητα.

Με στήριξη των νέων της β΄ και γ΄ γενιάς είτε στην επαγγελματική και κοινωνική ενσωμάτωση στις τοπικές κοινωνίες (αλληλοβοήθεια) είτε στην επανένταξη στην ελληνική πραγματικότητα για όσους το επιθυμούν.

Με τη συνεργασία με άλλους νεανικούς φορείς, ελληνικούς και ξένους, και με τη συμμετοχή και ανάμειξη στο τοπικό πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Με τη συνεργασία με τα συμβούλια αλλοδαπών για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της περιθωριοποίησης.

Με την προώθηση ενεργού συμμετοχής των νέων στην έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, περιοδικών και εντύπων, και ιδιαίτερα στην ηλεκτρονική μορφή τους."