Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 25 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε)

Η ιδρυτική πράξη της Μακεδονικής Αμφικτιονίας υπεγράφη σήμερα στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στους εκπροσώπους της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Μακεδονίας και των προέδρων της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλίας, Καναδά.

Στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης α'και β'βαθμού της Μακεδονίας και των Παμμακεδονικών Ενώσεων, ορίστηκε και το πρωτο ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Μακεδονικής Αμφικτιονίας, το οποίο αποτελείται από τους: Γρηγόρη Χατζησάββα, πρόεδρο της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης και Δήμαρχο Νεάπολης, Κώστα Παπαδόπουλο, Νομάρχη Θεσσαλονίκης και τους προέδρους των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής, Καναδά, Ευρώπης και της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων της Αυστραλίας, Ευάγγελο Μιχαλόπουλο, Ηρακλή Χοστελίδη, Πασχάλη Παπαχριστόπουλο και Ελ.Σιούστη.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο μετέχουν επίσης δύο αιρετοί αντιπρόσωποι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δύο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ένας αντιπρόσωπος ομογενειακών φορέων του εσωτερικού.

Η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία θα επεξεργαστεί το πρόγραμμα δράσης της Μακεδονικής Αμφικτιονίας, προγραμματίσθηκε να πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα από 1 έως 7 Δεκεμβρίου 1997 στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου του ΣΑΕ.

Σκοποί της Μακεδονικής Αμφικτιονίας είναι, όπως επισημάνθηκε και κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η σύσφιγξη και η προώθηση των σχέσεων και η ενδυνάμωση των δεσμών των Αποδήμων Μακεδόνων με την ιδιαίτερη πατρίδα τους, η προώθηση των αδελφοποιήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μακεδονίας με την τοπική αυτοδιοίκηση εξωτερικού, η διατήρηση της μακεδονικής παράδοσης και η διάδοση των πολιτισμικών, λαογραφικών και πνευματικών χαρακτηριστικών της Μακεδονίας εντός των ορίων της περιφέρειας και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό.

Επίσης, η δημιουργία αρχείου των Μακεδονικών Συλλόγων, η κοινή διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων, η εκπόνηση προγραμμάτων και μελετών που αφορούν στο μακεδονικό πολιτισμό, η προώθηση ανταλλαγών ανάμεσα στους Μακεδόνες εντός και εκτός Ελλάδας, η ίδρυση παραρτημάτων της Αμφικτιονίας σε χώρες όπου υπάρχουν Μακεδόνες της διασποράς.

Η πρωτη δράση που προγραμματίζεται είναι να φιλοξενηθούν το επόμενο καλοκαίρι περίπου 1.000 παιδιά αποδήμων, ενώ αποφασίσθηκε να ξεκινήσει προσπάθεια για τον εντοπισμό χώρων, όπου θα δημιουργηθούν τα πρώτα μακεδονικά χωριά.