Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


Γ.ΝΙΩΤΗΣ:"ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ- ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΓΝΩΜΗ"
ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, 4 Αυγούστου 1997(ΜΠΕ-του Κώστα Παιβανά)

Κριτική στη συμπεριφορά μελών των Παμμακεδονικών Ενώσεων,στη διάρκεια των εργασιών του Εβδόμου Παγκόσμιου Συνέδριου των Αποδήμων Μακεδόνων, που έγινε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη,άσκησε από τη Μελβούρνη ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό Γρηγόρης Νιώτης.

"Οι Μακεδόνες διέπραξαν τρία ατοπήματα",σχολίασε ο κ. Νιώτης μιλώντας προς τους συνέδρους της Β Παγκόσμιας Συνάντησης των ερευνητικών ιδρυμάτων του Ελληνισμού, που συνεχίζει τις εργασίες του στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης."Πρώτο ατόπημα",είπε ο πρώην Υφυπουργός," η επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξαιτίας της απουσίας του από την τελετή έναρξης των εργασιών του συνεδρίου των Παμμακεδονικών στη Θεσσαλονίκη. Δεύτερο ατόπημα , η επίθεση σε βουλευτές πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούν μερίδα του ελληνικού λαού στη βουλή των Ελλήνων, βουλευτές του Συνασπισμού και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Τρίτο ατόπημα , η επίθεση με απαράδεκτα σχόλια στον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και οι δημόσιες εκκλήσεις τους για απομάκρυνση του από το υπουργείο Εξωτερικών.

"Αναγνωρίζω βέβαια ότι τα ατοπήματα αυτά", διευκρίνησε ο κ. Νιώτης, " δεν διεπράχθησαν από το σύνολο των Μακεδόνων συνέδρων , αλλά η ευθύνη τους βαραίνει όλους , διότι και αυτοί που τήρησαν κόσμια στάση δεν έσπευσαν να καταδικάσουν, με μία ανακοίνωση τους την απαράδεκτη στάση των υπολοίπων."

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Διακομματικής υπογράμμισε ότι "δεν αμφισβητεί το δικαίωμα οιουδήποτε να διαφωνεί με την πολιτική των κυβερνήσεων , ή άλλων παραγόντων.Επισημαίνω την υποχρέωση του καθενός να σέβεται τους θεσμούς , τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές τους.Επισημαίνω ακόμη τον κίνδυνο η συμπεριφορά ορισμένων να στρέψει τον ελληνισμό του εσωτερικού εναντίον του ελληνισμού της διασποράς και εναντίον όλων , όσων ασχολούμεθα και προωθούμε τα ενδιαφέροντα των αποδήμων μέσα και έξω από τη βουλή των Ελλήνων.

Κορυφώνοντας την κριτική του προς τα μέλη εκείνα του Παμμακεδονικού συνεδρίου ο κ. Νιώτης τόνισε ότι " την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας την διαμορφώνει και την υλοποιεί η εκάστοτε κυβέρνηση της Ελλάδας και όχι οι φορείς της ομογένειας. Οσοι διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης έχουν κάθε δικαίωμα να διατυπώνουν τις διαφωνίες τους , αλλά με τον απαιτούμενο σεβασμό.Ως πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τους Απόδημους θα ζητήσω με επιστολές μου , την έκφραση συγγνώμης από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών και τους συναδέλφους μου , για να λήξει το θέμα."