Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

3. Τις προϋποθέσεις που θέτει το Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας προκειμένου να συμμετάσχει στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 20 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο γενικός γραμματέας του κόμματος Rexhep Majdani.

5. Ως το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, χαρακτήρισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στην συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για το θέμα των δημοτικών εκλογών, τις μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν ομόφωνα και αφορούν στην εκλογική διαδικασία.

6. Το κοινοβούλιο της Αλβανίας ενέκρινε νόμο που επιτρέπει τη συμμετοχή αλβανικών δυνάμεων σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις σε ξένες χώρες.

6.Υποχώρησε στα αιτήματα της αντιπολίτευσης σε ότι αφορά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στις 20 Οκτωβρίου ο Σ. Μπερίσα. Η υποχώρηση έγινε μετά από πιέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες εκφράστηκαν και με την επίσκεψη στα Τίρανα αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής του Συνέλευσης.

8. Εντείνονται οι επαφές ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Μπερίσα της Αλβανίας και στα κόμματα των Αλβανών της ΠΓΔΜ και ενώ την ίδια στιγμή οι δύο χώρες ανταλλάσσουν ανακοινώσεις σε διπλωματικό επίπεδο για τα δικαιώματα των αλβανικής καταγωγής πολιτών των Σκοπίων. Ηδη την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε τα Τίρανα τριμελής αντιπροσωπεία του Κόμματος της Δημοκρατικής Ευημερίας (ΡDP), που εκφράζει τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ.

9. Για νέα "ψυχρότητα" στις σχέσεις Τιράνων - Σκοπίων κάνει λόγο το σύνολο του αλβανικού Τύπου, με αφορμή και τις τελευταίες δηλώσεις που έκανε από την τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι, ο οποίος κατηγόρησε τα Τίρανα για ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας του αναφορικά με τα προβλήματα των Αλβανών που ζουν στα Σκόπια.

11.Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις θα πραγματοποιήσουν Γερμανία και Αλβανία, στο πλαίσιο του νατοϊκού προγράμματος του ΝΑΤΟ, "Συνεργασία για την ειρήνη". Οι ασκήσεις θα γίνουν το διάστημα από 1-10 Οκτωβρίου στην περιοχή της πόλης Λέκ, 50 χιλιόμετρα βορείως των Τιράνων και θα συμμετάσχουν 430 Γερμανοί και 270 Αλβανοί στρατιώτες.

13. Το επίπεδο των ελληνοαλβανικών σχέσεων εξήρε ο Σ.Μπερίσα στη συνάντησή του με τον νέο πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνο Πρεβεδουράκη, ο οποίος επέδωσε τα διαπιστευτήριά του.

13. Αβέβαιη παραμένει η συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, που θα διεξαχθούν στις 20 Οκτωβρίου μετά την ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού επτά κόμματα μεταξύ των οποίων, το Σοσιαλιστικό το Κόμμα Δημοκρατικής Συμμαχίας και το Σοσιαλδημοκρατικό, ζητώντας την αναβολή της ημερομηνίας διεξαγωγής τους.

16. Την απαρέγκλιτη απόφασή του για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στις 20 Οκτωβρίου, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Αλβανίας Σ.Μπερίσα, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

16. Την υποστήριξη της Ελλάδας για ένταξη της Αλβανίας στις ευρωατλαντικές ενώσεις ζήτησε ο Υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Σαφέτ Ζουλάλι, κατά τη συνάντησή του με τον νέο Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα, Κωνσταντίνο Πρεβεδουράκη.

17. Η κρατική τηλεόραση των Τιράνων και οι εφημερίδες κάλυψαν εκτενώς τη συνάντηση του ελληνα πρέσβη, Κωνσταντίνου Πρεβεδουράκη, με τον πρόεδρο του αλβανικού κοινοβουλίου Πιέτερ Αρμπνόρι.

18. Την υποστήριξη της κυβέρνησης στα αιτήματα των αλβανόφωνων της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Αλεξάντερ Μέξι στην αντιπροσωπεία του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) των Αλβανών στα Σκόπια, η οποία με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Άρμπερ Τζαφέρι, επισκέφθηκε τα Τίρανα.

18. Ένα μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές της 20ης Οκτωβρίου, οι εσωκομματικές διαμάχες στα δύο μεγάλα κόμματα της Αλβανίας εντείνονται καθημερινά, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν πλέον ανοιχτά για "ρήξεις" στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, και στο κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φατος Νάνο.

18. Σε ποινή φυλάκισης έξι χρόνων και έξι μηνών συνολικά, καταδικάστηκαν από το Δικαστήριο των Τιράνων τέσσερα άτομα, με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να ιδρύσουν "παράνομα" νέο Κομμουνιστικό Κόμμα. Όπως είναι γνωστό, το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Αλβανία έχει τεθεί εκτός νόμου το 1993, ενώ στελέχη του έχουν καταδικαστεί και φυλακιστεί

19.Την αποστολή παρατηρητών για να παρακολουθήσουν τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 20 Οκτωβρίου, ζήτησε από την κοινοβουλευτική συνέλευση του ΟΑΣΕ, η αλβανική κυβέρνηση.

20. Μετά την οριστική απόφαση του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές της 20ης Οκτωβρίου, ακολούθησαν και τα κόμματα που απαρτίζουν τον λεγόμενο "Πόλο του Κέντρου", το Σοσιαλδημοκρατικό και η Δημοκρατική Συμμαχία.

20.Το Συμβούλιο της Ευρώπης έστειλε ονομαστική πρόσκληση στον πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος και σημερινό Οργανωτικό Γραμματέα του, Ν. Ντόκλε, παρά το γεγονός ότι σήμερα δεν είναι βουλευτής, αναφέρει η εφημερίδα των Τιράνων "Πόλος του Κέντρου", τονίζοντας με έμφαση ότι "η σημερινή Βουλή έχει ορίσει την μόνιμη αντιπροσωπεία της στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σ' αυτήν δεν είναι ο Ντόκλε".

24. Με θετικά σχόλια υποδέχτηκε την εκλογική νίκη του Κώστα Σημίτη και του κόμματος του, ο φυλακισμένος σοσιαλιστής ηγέτης της Αλβανίας Φάτος Νάνο, τονίζοντας ότι η νίκη αυτή θα ενισχύσει τους δεσμούς των δύο κομμάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα αλβανικής εφημερίδας που πρόσκειται στο Σοσιαλιστικο Κόμμα.

27 Τρία νέα ελληνικά βιβλία, μεταφρασμένα στην αλβανική, η παρουσίαση των οποίων έγινε χθες στην Ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, προστέθηκαν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Πρόκειται, για το "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" του N.Καζαντζάκη σε μετάφραση Στ.Ντάγιου, το "Γεννήθηκα Ελληνίδα" της Μελίνας Μερκούρη, σε μετάφραση Μ.Κάλλου και "Ποιήματα" του Γ.Σεφέρη σε αλβανική απόδοση του Περικλι Γιοργκονι.

30. Η προώθηση της συνεργασίας με τα άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και η εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη διεξαγωγή ελεύθερων δημοτικών εκλογών της 20ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Διευθυντικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας.

30. Ο προεκλογικός πυρετός ανεβαίνει καθημερινά στην Αλβανία, καθώς πλησιάζει η 20η Οκτωβρίου, μέρα διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το εκλογικό τοπίο. Οι φιλοκυβερνητικές "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε" και "Αλμπάνια", γράφουν ότι το κόμμα αυτό προετοιμάζεται να μποϊκοτάρει τις δημοτικές εκλογές.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency