Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

AMYNA

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη ευρύτερο σχέδιο αναδιοργάνωσης τόσου του ρόλου, όσο και του αμυντικού εξοπλισμού των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, η έλλειψη κονδυλίων καθιστά προβληματική την οποιαδήποτε εξέλιξη στο άμεσο μέλλον.

Στο στρατό ξηράς, οι φιλοδοξίες των στρατηγών στη Σόφια εστιάζονται στο σχεδιασμό ενός ευέλικτου αμυντικού μοντέλου-σχήματος που θα στηρίζεται πάνω σε μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες ταξιαρχίες μετά τον εξοπλισμό τους με σύγχρονο πολεμικό υλικό. Στην όλη προσπάθεια, σημαντικό ρόλο παίζει η εγχώρια πολεμική βιομηχανία, ενώ το κύριο άρμα μαχης στο μέλλον θα είναι το Τ-72. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αριθμός τέτοιων αρμάτων παραδόθηκε πρόσφατα από τη Ρωσία έναντι χρέους της προς τη Σόφια, ενώ στο πλαίσιο της συνθήκης CFE (για τον περιορισμό των εξοπλισμών) συνεχίζεται η απόσυρση πολεμικού υλικού ή η εξαγωγή του εκτός της ζώνης εφαρμογής της συνθήκης.

Στο τομέα της πολεμικής αεροπορίας, η Βουλγαρία, όπως και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, έχει εκφράσει την επιθυμία ν' αποκτήσει αμερικανικά μαχητικά τύπου F-16, δηλώνοντας σαφέστατα το δυτικό προσανατολισμό της ηγεσίας της πολεμικής της αεροπορίας -και όχι μόνο. Κατά το 1996, αποκτήθηκαν ένα ή δύο αεροσκάφη ΜιG-29, προς αντικατάσταση ισάριθμων απωλειών, ενώ σχεδιάζεται η απόσυρση των δαπανηρών MiG-23 και Su-22. Στο πλαίσιο αποπληρωμής του ρωσικού χρέους, ο στόλος των επιθετικών ελικοπτέρων ενισχύθηκε μα αριθμό ελικοπτέρων Mil Mi-24.

Στο πολεμικό ναυτικό έχει εκπονηθεί το “Σχέδιο για το Ναυτικό του 2000,” που παραμένει θεωρητικά σε ισχύ και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και σύγχρονου ναυτικού πολεμικού σχήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βουλγαρική πολιτική ηγεσία, έχει κατ' επανάληψη ζητήσει την ένταξη της χώρας στη Βορειοαταλαντική Συμμαχία και γι' αυτό ακριβώς το λόγο, προσπαθεί να δώσει στις ένοπλες δυνάμεις δυτικό προσανατολισμό.


ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Προσωπικό: 22.000 (15.000 κληρωτοί)


ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Προσωπικό: 4.500 συμπεριλαμβανομένων 300 ανδρών της αεροπορίας του ναυτικού (περίπου 2.000 κληρωτοί)


ΣΤΡΑΤΟΣ

Προσωπικό: 52.000 (περίπου 30.000 κληρωτοί)

Οργάνωση:(κατάσταση ριζικής αναδιοργάνωσης)

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency