Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

1 Φεβρουαρίου : Την οξεία αντίδραση της βουλγαρικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει στη Μόσχα στις 29 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της βουλγαρικής βουλής, Μπλαγκοβέστ Σέντοφ, σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Μπορίς Γέλτσιν, ότι συμμερίζεται τη ρωσική θέση κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

"Η βουλγαρική κυβέρνηση δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ ή κατά της ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ", υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Πίρινσκι, στην έκθεση που παρουσιάζει στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων και Εθνικής ασφάλειας, στις 6 Φεβρουαρίου.

2 Φεβρουαρίου : Τον ισχυρισμό, ότι δυο μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ''17 Νοέμβρη'' εντοπίστηκαν το 1995 στο βουλγαρικό έδαφος, διατυπώνει η εφημερίδα 24 Ώρες" της Σόφιας σε άρθρο της, με αφορμή τη δήλωση του διοικητή της υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας της Βουλγαρίας, ότι οι ειδικές δυνάμεις της Βουλγαρίας απέτρεψαν τη δράση της ελληνικής οργάνωσης ''17 Νοέμβρη'' σε βουλγαρικό έδαφος.

Στις 24 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Λιουμπομίρ Νάτσεφ, τονίζει : "Δεν υπάρχει παρουσία της ελληνικής τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη" στη Βουλγαρία".

5 Φεβρουαρίου : Ακυρώνεται η εκλογή του μουσουλμάνου Ρασίμ Μουσά ως δημάρχου της πόλη Κίρτζαλι της Νότιας Βουλγαρίας, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου της ομώνυμης πόλης.

Δύο μέρες αργότερα ο εκπρόσωπος τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών κ.Ομερ Ακμπελ απαντώντας σε ερώτηση για την ακύρωση των εκλογών στη πόλη Κιρτζαλι της Νότιας Βουλγαρίας δηλώνει : "Η Τουρκία παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στη Βουλγαρία".

6 Φεβρουαρίου : Την πρωτοβουλία της Βουλγαρίας για συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών μέσα στο 1996 παρουσιάζει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενοφ, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

7 Φεβρουαρίου : Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ Βουλγαρίας και Ο.Δ της Γιουγκοσλαβίας υπογράφουν στη Σόφια οι υπουργοί Αμυνας των δυο χωρών, Ντιμίταρ Παβλόφ και Πάβλε Μπουλάτοβιτς.

8 Φεβρουαρίου : Η Βουλή απορρίπτει την πρόταση για παραίτηση του προέδρου της βουλής Μπλαγκοβέστ Σέντοφ, που είχαν υποβάλει 81 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Με 124 ψήφους κατά και 92 υπέρ.

12 Φεβρουαρίου : Το Βελιγράδι επισκέπτεται ο πρωθυπουργός, Ζαν Βίντενοφ και πραγματοποιεί συναντήσεις με τον ομόλογό του, Ραντόγιε Κόντιτς και τον Πρόεδρο της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

14 Φεβρουαρίου : Την πρόθεση της να ξεκινήσει τη κατασκευή ενός αγωγού μήκους 907 χιλιομέτρων ο οποίος θα μεταφέρει πετρέλαιο από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς, στη Μαύρη Θάλασσα, στο αλβανικά λιμάνι του Δυρραχίου, στην Αδριατικη, ανακοινώνει η εταιρεία ΑΜΒΟ, η οποία όπως υποδηλώνεται και από τα αρχικά του ονόματος της έχει συσταθεί με κεφαλαία της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας.

21 Φεβρουαρίου : Στη Σόφια ο Έλληνας υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Κώστας Γείτονας, μετά από πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Λιουμπομίρ Νάτσεφ. Oι δυο άνδρες υπογράφουν το εκτελεστικό πρωτόκολλο της συμφωνίας συνεργασίας που είχαν υπογράψει τα δυο υπουργεία το 1991.

22 Φεβρουαρίου : Ανεπάρκεια των κονδυλίων για την πολεμική αεροπορία της Βουλγαρίας για το 1996 καταγγέλλει ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας αντιστράτηγος Μίχο Μίχοφ.

29 Φεβρουαρίου : Το θέμα της κατασκευής πετρελαιαγωγών και αγωγών φυσικού αεριού στα Βαλκάνια εξετάζεται στην τέταρτη σύνοδο της βουλγαρορωσικής επιτροπής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στη Μόσχα.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency