Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

5 Ιανουαρίου :Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ("Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων", "Λαϊκή Ένωση", "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών") υποβάλλουν πρόταση μομφής κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Βίντενοφ, με αφορμή την κρίση σιτηρών στη Βουλγαρία, σε έκτακτη σύνοδο της Βουλής.

Στις 10 Ιανουαρίου η πρόταση μομφής καταψηφίζεται με 130 ψήφους κατά και 105 υπέρ (η Βουλή της Βουλγαρίας έχει 240 έδρες).

8 Ιανουαρίου : Επίσημη έναρξη της διαδικασίας των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων. Αρχίζει η πώληση έναντι 500 λέβα, των ειδικών βιβλιαρίων, τα οποία δικαιούται κάθε ενήλικος πολίτης και τα οποία περιέχουν μετοχές αξίας 25.000 λέβα.

11 Ιανουαρίου : Την ίδρυση επιτροπής πρωτοβουλίας για την επιτάχυνση της υλοποίησης της συμφωνίας για τη διάνοιξη των νέων μεθοριακών σταθμών και την κατασκευή οδικών αξόνων που θα συνδέουν την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, ανακοινώνουν βουλευτές και δήμαρχοι των πόλεων Γκότσε Ντέλτσεφ, Χατζί Ντίμοβο, Ραζλόγκ και Μπάνσκο της Νότιας Βουλγαρίας, καθώς και εμπειρογνώμονες του υπουργείου Δημοσίων Έργων της Bουλγαρίας.

12 Ιανουαρίου : Οι υπουργοί Γεωργίας, Βασίλ Τσιτσίμπαμπα και Εμπορίου και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, Κύριλ Τσότσεφ, υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.

Οι αντικαταστάτες τους, Σβετοσλάβ Σιβάροφ και Ατανάς Παπαρίζοφ, αντίστοιχα, ορκίζονται στις 23 Ιανουαρίου.

16 Ιανουαρίου : Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας αποφασίζει να δώσει το πράσινο φώς στην εκδίκαση της υπόθεσης με την ελευθερία της έκφρασης, έπειτα από αίτηση του Προέδρου της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ για υποχρεωτική ερμηνεία τριών ρυθμίσεων του ισχύοντος Συντάγματος με τις οποίες παρέχεται η εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης. Τον Οκτώβριο του 1995, 34 δημοσιογράφοι του βουλγαρικού κρατικού ραδιοφώνου είχαν διαμαρτυρηθεί με ειδικό ψήφισμα για τη λογοκρισία που φέρεται να τους είχε επιβάλει η διοίκηση του ραδιοφώνου.

17 Ιανουαρίου : Επίσημη επίσκεψη στην Κροατία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν. Στις 19 Ιανουαρίου, ο κ.Ζέλεφ επισκέπτεται τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

Το θέμα της κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας στο Μπέλενε εξετάζεται σε συνάντηση εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Ενέργειας, του βουλγαρικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και εκπροσώπων των τοπικών αρχών της παραδουνάβιας πόλης Σβιστόφ.

18 Ιανουαρίου : Την οργάνωση συνάντησης των Βαλκάνιων υπουργών Άμυνας προτείνουν στο Βουκουρέστι οι υπουργοί Άμυνας της Βουλγαρίας, Ντιμίταρ Παυλόφ, και της Ρουμανίας, Γκεόργκε Τίνκα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης βουλγαρικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας στη ρουμανική πρωτεύουσα.

26 Ιανουαρίου : Νέα ένταση στις σχέσεις Βουλγαρίας- ΠΓΔΜ διαφαίνεται μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Γκεόργκι Πίρινσκι, ότι ''η Βουλγαρία δεν θα αφήσει χωρίς απάντηση τη συστηματική καταπίεση που υφίστανται οι πολίτες της ''Μακεδονίας'' που αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι''.

24 Ιανουαρίου : Η Βουλή αποφασίζει την αντικατάσταση του διοικητή της Βουλγάρικής Κεντρικής Τράπεζας, Τόντορ Βίλτσεφ με τον Λιουμπομίρ Φίλιποφ.

Την πρόθεση της Ιταλίας να συμμετάσχει στην κατασκευή του οδικού άξονα Ανατολής- Δύσης, γνωστού στην Ελλάδα ως Παραεγνατία, εκφράζει ο Πρόεδρος της Ιταλίας Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο σε επιστολή του προς τον Βούλγαρο ομόλογό του Ζέλιου Ζέλεφ.

31 Ιανουαρίου : Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, σε συνάντηση με δημοσιογράφους στη Σόφια, κατηγορεί την κυβέρνηση Βίντενοφ για δραστηριοποίηση με σκοπό τη δημιουργία ορθόδοξου άξονα Αθήνα- Βελιγράδι-Σόφια-Μόσχα και για ανικανότητα να διοικήσει δημοκρατικά τη χώρα.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency