Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

1 Οκτωβρίου : Αυξάνονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, της θέρμανσης, του κάρβουνου, των μεταφορών, αλλά και οι τιμές στο ψωμί και στο νερό, στη Βουλγαρία.

2 Οκτωβρίου : Δολοφονείται ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντρέι Λουκάνοφ, έξω από το σπίτι του στη Σόφια. Το όπλο της δολοφονίας θα βρεθεί ένα μήνα αργότερα, αλλά ο δράστης ή οι δράστες θα παραμείνουν ασύλληπτοι.

7 Οκτωβρίου : Στρατιωτικό τμήμα- γραφείο του ΝΑΤΟ, αρχίζει τη λειτουργία του στη Σόφια.

8 Οκτωβρίου : Εναντίον της κυβέρνησης Βίντενοφ καταφέρεται ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, σε συνάντησή του με 23 πρεσβευτές στη Σόφια των χωρών. μελών και των συνδεδεμένων χωρών της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας.

9 Οκτωβρίου : Στο 153% φτάνει ο πληθωρισμός στη Βουλγαρία από την αρχή του 1996.

Η αμερικανική εταιρία πετρελαιοειδών "Αμοκο" αποσύρεται από τη βουλγαρική αγορά, ανακοινώνει ο πρόεδρός της για τη Βουλγαρία, Τζέιμς Σιλντς.

10 Οκτωβρίου : Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Πίρινσκι προτείνει τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου του κυβερνώντος Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

11 Οκτωβρίου : Το εξωτερικό χρέος της Βουλγαρίας ξεπερνά τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το εσωτερικό χρέος, τα 600 δισεκατομμύρια λέβα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Ρούμεν Γκέτσεφ. 12 Οκτωβρίου : Αρχίζει στη Σόφια, η Τρίτη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Ειρήνη.

15 Οκτωβρίου : Παραίτηση της κυβέρνησης Βίντενοφ και πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ζητάνε χιλιάδες πολίτες, σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Σόφια.

16 Οκτωβρίου : Πρωτόκολλο για τις οδικές συγκοινωνίες, υπογράφουν στα Σκόπια, εμπειρογνώμονες των υπουργείων Συγκοινωνιών της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ.

17 Οκτωβρίου : Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος φτάνει στη Σόφια, προσκεκλημένος του Πατριάρχη Μάξιμου της Βουλγαρίας, για τις εκδηλώσεις με αφορμή τα 1050 χρόνια από τον θάνατο του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας, που κορυφώνονται στις 19 Οκτωβρίου.

Η Βουλγαρική Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει τη μείωση των ετήσιων επιτοκίων από το 300% στο 240%.

18 Οκτωβρίου : Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διαβεβαιώνει τον Πατριάρχη Μάξιμο της Βουλγαρίας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης δεν ασκεί κανενός είδους πιέσεις για τον εξελληνισμό της βουλγαρικής εκκλησιαστικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι "δεν βλέπει το λόγο να δεχτεί την ανεξαρτητοποίησή της".

Σημαντικό βήμα προς την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιούν η Ελλάδα, η Βουλγαρία και Ρωσία καθώς κυβερνητικοί παράγοντες και εμπειρογνώμονες των τριών χωρών, υπογράφουν στη Σόφια μνημόνιο για την πορεία του έργου.

27 Οκτωβρίου : Προεδρικές εκλογές. Νικητής του πρώτου γύρου είναι ο Πέταρ Στογιάνοφ, υποψήφιος του συνασπισμού "Ενωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις" της δεξιάς αντιπολίτευσης, ο οποίος συγκεντρώνει το 44,07% των ψήφων. Ακολουθεί ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ιβάν Μαράζοφ με ποσοστό 27,01% . Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο υποψήφιος του Συνδυασμού Επιχειρηματιών, Ζορζ Γκάντσεφ, με το 21,87% των ψήφων.

31 Οκτωβρίου : Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας μειώνει τα ετήσια επιτόκια από το 240% στο 180%.

Τον Οκτώβριο, η ανεργία στη Βουλγαρία αυξάνεται κατά 5,9%, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 1996. Ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στους 425.419.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency