Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

Τη 1η Αυγούστου ο εκτελών χρέη επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, Θεόδωρος Πασάς, έκανε προφορικό διάβημα στον υφυπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Οκνεν Μάλεφσκι σχετικά με τις δηλώσεις του Φριτσκόφσκι στη συγκέντρωση των απόδημων της ΠΓΔΜ στο Μοναστήρι, όπου μεταξύ των άλλων είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση της χώρας του "εξετάζει σε βάθος το ζήτημα της διαβίωσης των "Μακεδόνων" στις γειτονικές χώρες και έχει αποφασίσει να μην προβεί σε παραχωρήσεις για την τακτοποίηση του ζητήματος αυτού, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών".

Στις 6 Αυγούστου η ΠΓΔΜ κατηγόρησε την Ελλάδα στον ΟΗΕ για "ακατάλληλη συμπεριφορά" απέναντί της σε σχέση με την ενδιάμεση συμφωνία της 13 Σεπτεμβρίου του 1995. Σχεδόν όλες οι αιτιάσεις αφορούσαν το θέμα της αντίδρασης της Ελλάδας να δεχθούν οι διεθνείς οργανισμοί τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Την ίδια ημέρα ο Αμπντουλραχμάν Αλίτι, ηγέτης του PDP, δήλωσε ότι αν δεν νομιμοποιηθεί το αλβανόφωνο πανεπιστήμιο στο Τέτοβο, το κόμμα του θα πάψει να μετέχει στην κυβέρνηση.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στις 13 Αυγούστου ότι ματαίωνεται η προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, ύστερα από δηλώσεις του Φριτσκόφσκι σε αυστριακή εφημερίδα ότι οι θέσεις της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας της χώρας του δεν δικαιολογούνται νομικά και είναι γελοίες. Η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" την επόμενη ημέρα ισχυρίστηκε, επικαλούμενη πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ότι δεν είχε οριστεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, ενώ το ίδιο το Υπ. Εξ. της ΠΓΔΜ με ανακοίνωσή του στις 24 Αυγούστου απέδιδε την αναβολή της συνάντησης στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Με μποϋκοτάζ των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο, απείλησαν οι ηγέτες όλων των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ σε συνέντευξή τους στις 23 Αυγούστου, αν δεν νομιμοποιηθεί το αλβανόφωνο πανεπιστήμιο στο Τέτοβο και δεν τους δοθούν ευρύτατα δικαιώματα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στις 25 Αυγούστου ο πρεσβευτής της ΠΓΔΜ στη Σόφια, Γκεόργκι Σπάσοφ, σε συνέντευξή του στη βουλγαρική εφημερίδα "Σταντάρ" υπεραμύνθηκε των θέσεων του Φριτσκόφσκι σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ και έθεσε θέμα"μακεδονικής μειονότητας", η οποία ζει σε χώρες των Βαλκανίων.

Απάντηση έλαβε όμως την επόμενη ημέρα από τον Γερμανό ιστορικό, Στέφαν Τρεμπστ, ο οποίος με συνένευξή του στην "Φρανκφούρτε Αλγκεμάινε" διατύπωσε την άποψη ότι το "Μακεδονικό Ζήτημα" έχει λυθεί πλέον, και ότι η αστάθεια στην περιοχή πηγάζει από την ύπαρξη πολλών Αλβανών εκτός των ορίων του αλβανικού κράτους.

Εννέα νεκροί και σαράντα τραυματίες ήταν ο απολογισμός της πτώσης κεραυνών στην περιοχή του Μπέροβο στις 29 Αυγούστου, όπου είχαν συγκεντρωθεί 15.000 πιστοί για να γιορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στις 30 Αυγούστου υπογράφηκε στη Σμύρνη πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας ΠΓΔΜ-Τουρκίας, το οποίο ορίζει εκτός των άλλων και τη λειτουργία μεικτής τράπεζας και οικονομικής επιτροπής.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency