Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΙΟΥΛΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

Την 1η Ιουλίου ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ, Αμντουλραχμάν Αλίτι, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπουν την ΠΓΔΜ σε μονοεθνικό κράτος.

Την ίδια ημέρα αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ επισκέφθηκε το Βουλγαρικό Πατριαρχείο.

Την επόμενη ημέρα υπογράφηκε εμπορική συμφωνία μεταξύ της Σλοβενίας και της ΠΓΔΜ.

Ο Βαν ντερ Στουλ δηλώνει στις 3 Ιουλίου ότι είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο της δημοκρατίας στην ΠΓΔΜ και το γεγονός αυτό έχει θετικές επιπτώσεις στην κατάσταση των μειονοτήτων.

Στις 4 Ιουλίου ο Καναδάς αναγνώρισε τα Σκόπια ως ΠΓΔΜ. Ολα τα κόμματα εξέφρασαν την ικανοποίηση για την αναγνώριση, και τη δυσαρέσκειά τους για την ονομασία με την οποία έγινε η αναγνώριση.

Την ίδια ημέρα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ επισκέφθηκαν τα Σκόπια και είχαν συνομιλίες με τον Υπουργό Αμύνης Μπλαγκόι Χατζίνσκι με θέμα την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ως πλήρες μέλος.

Ταυτόχρονα τα αλβανικά κόμματα PDPA και NDP άρχισαν αγώνα με διαδηλώσεις και προσφυγές σε ευρωπαικούς οργανισμούς για να πετύχουν την απρόσκοπτη λειτουργία του αλβανόφωνου πανεπιστημίου στο Τέτοβο. Το άλλο αλβανικό κόμμα, το PDP, απέχει από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η ΠΓΔΜ δεν έλαβε μέρος στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών κρατών στη Σόφια στις 8 Ιουλίου επειδή δεν έγινε δεκτή ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Στις 11 Ιουλίου επαναλήφθηκαν οι συνομιλίες ΠΓΔΜ-Ελλάδας στη Νέα Υόρκη με θέμα την οριστική ονομασία της πρώτης. Πρόοδος δεν υπήρξε. Αλλωστε μια μέρα νωρίτερα ο Υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε εμφανιστεί εξαιρετικά απαισιόδοξος για την ανεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Στη φυλακή οδηγήθηκαν ο πρύτανης του αλβανόφωνου πανεπιστημίου του Τετόβου Φαντίλ Σουλειμανί και άλλα δύο άτομα επειδή θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τα επεισόδια της 16ης Φεβρουαρίου 1995 στο πανεπιστήμιο, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένα άτομο.

Τα Σκόπια επισκέφθηκε για πρώτη φορά στις 26 Ιουλίου ο επίτροπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Χανς Βαν ντερ Μπρουκ, ο οποίος είχε συνάντηση με όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας και συζήτησε την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency