Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

Επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποίησε στις 3-4 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Ραντόγιε Κόντιτς. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκαν πέντε συμφωνίες για τις συγκοινωνίες και την προστασία των επενδύσεων.

Υστερα από πρόσκληση του Κίρο Γκλιγκόρωφ, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Ρόμαν Χέρτζογκ, επισκέφθηκε τα Σκόπια στις 9-10 Σεπτεμβρίου και συζήτησε εκτός των άλλων θέματα οικονομικής συνεργασίας. Υπογράφηκε μάλιστα συμφωνία με την οποία η Γερμανία πρόκειται να χρηματοδοτήσει με 30 εκατομμύρια μάρκα την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Σκοπίων-Σόφιας.

Στις 11 Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, Αλέξανδρος Μαλλιάς, ανακοίνωσε ότι οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ εξελίσσονται ικανοποιητικά και μέχρι το τέλος του χρόνου ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολλάρια. Επίσης ανακοίνωσε ότι τους οκτώ πρώτους μήνες του 1996 220.000 πολίτες της ΠΓΔΜ επισκέφθηκαν την Ελλάδα.

Την επόμενη ημέρα υπογράφηκε στην Αχρίδα πρωτόκολλο συνεργασίας της Βουλγαρίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ για την κατασκευή της "Παραεγνατίας" οδού.

Ο πρόεδρος της Δυτικοευρωπαικής Ενωσης, Ντάντλι Σμιθ, πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στα Σκόπια στο διάστημα 12-14 Σεπτεμβρίου και είχε επαφές με όλους τους πολιτικούς φορείς της χώρας.

Στις 17 Σεπτεμβρίου με απόφαση της Βουλής της ΠΓΔΜ απαλείφθηκε το όνομα του στρατάρχη Τίτο από την ονομασία της πόλης Βέλες.

Δυο ημέρες αργότερα υπογράφηκε στα Σκόπια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Γερμανίας.

Υστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις επήλθε τελικά συμφωνία στις 24 Σεπτεμβρίου για τη χορήγηση τριών δανείων ύψους 35 εκατομμυρίων δολλαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα προς την ΠΓΔΜ κυρίως για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Κίρο Γκλιγκόρωφ συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες σχετικά με την ονομασία, αλλά δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να ονομάζει τη χώρα του, ΠΓΔΜ.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency