Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

1/2: Η κυβέρνηση τονίζει ότι η χώρα μας διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βραχονησίδα Ιμια. Σοβαρή, χαρακτηρίζει την κατάσταση ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

2/2: Ελληνική αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών που επισκέπτεται τα Σκόπια αποτιμά με αξιωματούχους της ΠΓΔΜ τη μέχρι τώρα εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας.

- Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση όσον αφορά στην κυριαρχία στη βραχονησίδα Ιμια. Η κυβέρνηση εκφράζει τη δυσφορία της για τις δηλώσεις Μπερνς και Χόλμπρουκ.

3/2: Το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση των Ελληνικών συνόρων στο Αιγαίο και τον Έβρο καθώς διατηρούνται σε επιφυλακή οι τουρκικές δυνάμεις. Εντοπίζεται δυτικά των βραχονησίδων Ιμια το ελικόπτερο που κατέπεσε στα Ιμια τη νύχτα της 30.1.

5/2: Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο όταν περιπολικό του τουρκικού στόλου σε απόσταση 8,5 μιλίων από τις τουρκικές ακτές ενώ τα τουρκικά χωρικά ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια, επιχειρεί να ανακόψει το δρόμο σε πλοίο του ελληνικού λιμενικού σώματος. Η σύγκρουση αποφεύγεται και το τουρκικό σκάφος επιστρέφει στις τουρκικές ακτές. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τη διαμόρφωση οργάνου προγραμματισμού της ασφάλειας της χώρας και γνωστοποιεί ότι η επίσκεψη στην Ελλάδα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν είναι δυνατή καθώς "το πρόγραμμά του δεν συμπίπτει με τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης".

6/2: Εντοπίζονται τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου και τα πτώματα των αξιωματικών Βλαχάκου και Γιαλοψού. Το ΓΕΕΘΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα τρία σχέδια που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την 31.1. για την κρίση στα Ιμια. Τα σχέδια ήταν να διαταχτεί πολεμικό πλοίο να προσβάλλει τους Τούρκους στρατιώτες με πυρά, να γίνει με το πρώτο φως από αέρος προσβολή με κατάλληλα πυρομαχικά και να γίνει επιχείρηση εκδίωξης από δικούς μας καταδρομείς. Οι δύο πρώτες προτάσεις απορρίφθηκαν με το επιχείρημα ότι θα οδηγούσαν σε σύγκρουση ενώ η τρίτη θα απαιτούσε χρόνο τριών ωρών ανάλογα με τη θέση του πλοίου που θα μετέφερε τους καταδρομείς.

- Στο 8,4% ανεβαίνει ο πληθωρισμός από το 8,1% τον μήνα Ιανουάριο.

- Βελτίωση των Ελληνοαλβανικών σχέσεων διαπιστώνουν σε συνάντησή τους στο Νταβός ο Αλβανός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Μέξι και ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου.

8/2: Η ιατροδικαστική έκθεση στα πτώματα των Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού σημειώνει ότι οι κακώσεις προήλθαν από την πρόσκρουση από την πτώση του ελικοπτέρου, δυτικά των Ιμια. Το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει την αντικατάσταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη και τον ορισμό του αντικαταστάτη του στις ετήσιες κρίσεις.

9/2: Νομοσχέδιο για τη μετοχοποίηση τμήματος του ΟΤΕ καταθέτει στη Βουλή ο Γ.Παπαντωνίου.

12/2: Η ελληνοτουρκική κρίση στα Ιμια και τα εθνικά θέματα συζητώνται στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με αντιπροσωπεία του ΣΑΕ.

- Τα διαπιστευτήριά του επιδίδει στον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου σύνδεσης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα Λιούπτσο Αρσόφσκι.

14/2: Το Στρασβούργο επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Εβερτ και συζητά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ.

- Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα και δεν έχει λόγο να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου στον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη συνάντησή τους στο Νταβός.

15/2: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετεί ψήφισμα που καταλογίζει ευθύνες στην Τουρκία για την κρίση στα Ιμια, αναγνωρίζει την Ελληνική κυριαρχία, θεωρεί τα ελληνικά ως εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και καλεί την Αγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

- Τρομοκρατική επίθεση με ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προκαλεί ζημιές σε τρία αυτοκίνητα. Η κυβέρνηση καταδικάζει έντονα την επίθεση.

- Το ΚΥΣΕΑ επιλέγει ομόφωνα τον πτέραρχο Αθανάσιο Τζογάνη για τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ανασύρονται από τη θαλάσσια περιοχή των Ιμια τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου.

17/2: Αρχίζουν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

21/2: Ο πρωθυπουργός συναντάται στις Βρυξέλλες με τον Βέλγο πρωθυπουργό Ζαν Λυκ Ντεάν και τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζακ Σαντέρ και τους ενημερώνει για τα εθνικά μας θέματα.

22/2: Ο Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στη Βόννη τονίζει ότι τα σημερινά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδιαμφισβήτητα.

23/2: Με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ συναντάται στο Παρίσι ο πρωθυπουργός ο οποίος σημειώνει ότι έγινε απολύτως δεκτή η θέση αποδοχής των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

26/2: Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο οποίο τη χώρα μας εκπροσωπεί ο Υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά από αντίδραση της Μ. Βρετανίας δεν υιοθετεί τελικά κοινή δήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τα επεισόδια στα Ιμια. Την έντονη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζει ο κ. Πάγκαλος.

27/2: Επαναλαμβάνονται στη Νέα Υόρκη οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες.

29/2: Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας μετά από εξέγερση κρατουμένων. Δύο κρατούμενοι τραυματίζονται ενώ ανυπολόγιστες είναι οι υλικές ζημιές.

- Τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης παρουσιάζει στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

30/2: Με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών συναντάται ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency