Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

AMYNA

Η ανακοίνωση του νέου τριαντακονταετούς εξοπλιστικού προγράμματος (Απρίλιος 1996) συνολικού ύψους 150 δισ. δολαρίων (65 δισ. δολ. στην αεροπορία, 60 δισ. δολ. στο στρατό ξηράς και 25 δισ. δολ. στο ναυτικό) καθώς και πολλαπλή ενεργοποίηση του νόμου 3238, που επιτρέπει την αλαμτώδη οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, αποτέλεσαν τους δύο κύριους μοχλούς της νέας τουρκικής εξοπλιστικής προσπάθειας.

Στόχος όλων των επιδιώξεων, ο ριζικός εκσυγχρονισμός του τουρκικού στρατεύματος στο πρότυπο του αμερικανικού μοντέλου μάχης (Airland Battle) αλλά και η υιοθέτηση του δόγματος της ενεργούς άμυνας, ώστε να εξυπηρετηθούν:

α) Τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή
β) Τα τουρκικά συμφέροντα στην ευρλυτερη περιοχή των βαλκανίων, του Αιγαίου, αλλά και στη σφαίρα επιρροής της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. -κυρίως προς τις εφτά νέες μουσουλμανικές δημοκρατίες.
γ) Τα συμφέροντα του στρατιωτικού - γραφειοκρατικού κατεστημένου στην Αγκυρα.
Η τεράστια εξοπλιστική προσπάθεια της Τουρκίας συνοδεύεται από την πάγια τακτική των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (Τ.Ε.Δ.) να “παζαρεύουν” τις προμήθειες τους, ζητώντας πολλαπλά ανταλλάγματα Offsets (συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων, εισαγωγή τεχνογνωσίας, δάνεια) αλλά και πολιτικές - διπλωματικές εξυπηρετήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, οι Τούρκοι, εξασφάλισαν τη γαλλική υποστήριξη με την τεχνική των διαπραγματεύσεων για την αγορά 30 γαλλικών ελικοπτέρων Cougar αξίας 370 εκατ. δολ., αλλά και τη μελλοντική εγκατάσταση της γραμμής παραγωγής του εν λόγω τύπου ελικοπτέρων στην Τουρκία.

Αναφορικά με την παραλαβή νέων οπλικών συστημάτων, η τουρκική αεροπορική βιομηχανία ΤΑΙ παρέδωσε στη τουρκική αεροπορία (29 Ιουλίου) το πρώτο μαχητικό F-16C Block 50D, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος κατασκευής 80 F-16C, που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμφωνία συνεργασίας στο τομέα της πολεμικής βιομηχανίας που η Τουρκία και το Ισραήλ υπέγραψαν στις 28 Αυγούστου. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, εντάσσεται και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 54 F-4E της τουρκικής αεροπορίας από την ΤΑΙ και την αεροπορική βιομηχανία του Ισραήλ (ΙΑΙ). Εξάλλου, η Τουρκία έχει ανακοινώσει επίσημα-παρά τις διαφωνίες του πρωθυπουργού Ερμπακάν - την πρόθεση της για την εκπόνηση δεκαετούς προγράμματος προμήθειας εως και 145 επιθετικών ελικοπτέρων (αξίας 3 δισ. δολαρίων) ως αντίδραση στην προμήθεια των ελληνικών Απάτσι.


ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Προσωπικό: 56.000

Οργάνωση: Δύο διοικήσεις τακτικής αεροπορίας. Μία διοίκηση μεταφορών & μία διοίκηση αεροπορικής εκπαίδευσης.


ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Προσωπικό: 60.000 και 4.000 πεζοναύτες


ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Προσωπικό: 500.000+

Οργάνωση: 4 Στρατιές, 10 Σώματα Στρατού

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency