Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΙΟΥΛΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

Τις πρώτες τους επαφές στην Άγκυρα πραγματοποιούν στις 2 Ιουλίου ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Πήτερ Ταρνόφ και ο υφυπουργός Αμυνας Γιάν Λόνταλ. Ο υπουργός Αμυνας Τουράν Ταγιάν επιβεβαιώνει τον Αμερικάνο υφυπουργό ότι η νέα κυβέρνηση θα καταβάλει προσπάθειες για την παράταση της παραμονής της πολυεθνικής.

Στις 3 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές διαφορές λέει: "Πιστεύουμε ότι οι διαφορές μας με την Ελλάδα μπορούν να λυθούν μόνον μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων με τη διαφύλαξη των αμοιβαίων συμφερόντων".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποδέχεται την προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας για την στάση της Άγκυρας στο θέμα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα του βορείου τμήματος της νήσου.

Τη σύλληψη 39 εκ των 49 μελών του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού κόμματος, που είχαν τεθεί υπό κράτηση κατηγορούμενοι για την υποστολή της τουρκικής σημαίας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος, αποφασίζει στις 6 Ιουλίου το δικαστήριο κρατικής ασφάλειας της Άγκυρας.

Ψήφο εμπιστοσύνης με 278 ψήφους υπέρ έναντι 265 κατά και ένα λευκό παίρνει στις 8 Ιουλίου η κυβέρνηση Ερμπακάν-Τσιλλέρ. Δέκα βουλευτές του κόμματος Ορθού Δρόμου, καταψηφίζουν την κυβέρνηση ενώ 4 δεν μετείχαν στην ψηφοφορία.

Σε ψήφισμα που υιοθετείται παμψηφεί στις 9 Ιουλίου, στο πλαίσιο της 5ης κοινοβουλευτικής συνόδου του ΟΑΣΕ, εκφράζεται η ανησυχία του Οργανισμού για τη βία στην Τουρκία και ζητείται από την Αγκυρα η αναπροσαρμογή των νόμων σχετικά με την τρομοκρατία και η εξάλειψη των άρθρων και διατάξεων που εμποδίζουν την ελευθερία έκφρασης.

Τις επιπτώσεις της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας- Ισραήλ θέτει στις 11 Ιουλίου στην Άγκυρα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και παράλληλα προειδοποιεί τον Νετζμετίν Ερμπακάν, που παλαιότερα είχε ανακοινώσει την υποστήριξή του στην οργάνωση "Μουσουλμάνοι Αδελφοί" να μη τους υποστηρίζει.

Στα πρόθυρα του θανάτου έχουν φτάσει στις 12 Ιουλίου 156 από τους κρατούμενους σε 16 φυλακές λόγω της απεργίας πείνας που συνεχίζεται για 54η ημέρα με αίτημα την βελτίωση των συνθηκών κράτησης.

Στις 17 Ιουλίου εγκρίνεται ο κανονισμός του ευρωμεσογειακου κοινοτικού προγράμματος MEDA μετά την άρση του ελληνικού βέτο.

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τον τερματισμό της απεργίας πείνας των 161 πολιτικών κρατουμένων.

Στις 21 Ιουλίου πεθαίνει ο από απεργία πείνας ο πρώτος πολιτικός κρατούμενος Αϊγκιούν Ουγούρ . Η αστυνομία συλλαμβάνει 250 άτομα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τον θάνατο του Ουγούρ.

Στις 23 Ιουλίου οι Τούρκοι απαιτούν την κατάργηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος με αντάλλαγμα την παύση των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Κύπρου, από τα τούρκικα μαχητικά αεροσκάφη.

Στην 67 ημέρα απεργίας πείνας την 25η Ιουλίου ο αριθμός των νεκρών από απεργία πείνας φτάνει τους 6 .Το θέμα εξετάζεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις των διεθνών οργανώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει το θέμα εσωτερική υπόθεση της Άγκυρας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απειλεί να παγώσει την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία αν η Άγκυρα δεν κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές.

Την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου άνθρακα-χάλυβα μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ ανακοινώνει η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλλέρ.

Στις 27 Ιουλίου ο αριθμός των νεκρών από την απεργία πείνας, άρχισε πριν 69 ημέρες στις τουρκικές φυλακές ,φτάνει τους 12 . Το βράδυ της ίδια ημέρας επιτυγχάνεται συμφωνία με τους κρατούμενους και λήγει η απεργία πείνας.

Η αμερικανική Γερουσία εγκρίνει χωρίς περικοπές και όρους την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς τη Τουρκία . Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ζητήσει από το Κονγκρέσο 175 εκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική και 60 εκατομμύρια οικονομική βοήθεια για το 1997.

Τα δύο πρώτα υψηλής τεχνολογίας F-16 κατασκευάζονται στην Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος "Peace Onyx II" που προβλέπει την κατασκευή συνολικά 80 αεροσκαφών αυτού του είδους εξοπλισμένων με υψηλή τεχνολογία.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency