Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΙΟΥΝΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

Στις 3 Ιουνίου αρχίζει στην Κωνσταντινούπολη διάσκεψη Habitat II των Ηνωμένων Εθνών.Ο Τύπος αποκαλύπτει ότι την τελευταία στιγμή απετράπη απόπειρα δολοφονίας του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι ο οποίος μετέχει στη Habitat.

Πρόταση μομφής υποβάλλουν κατά της κυβέρνησης 124 βουλευτές του ισλαμικών αρχών κόμματος της Ευημερίας.

Τούρκος αξιωματούχος με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιείται στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη Γαύδο.

Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το βέτο της Ελλάδας για τη χρηματοδοτική συνεργασία Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης ο, Μεσούτ Γιλμάζ, σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να λύσουν από κοινού τα διμερή προβλήματα.

Απεργία πείνας πραγματοποιούν πολιτικοί κρατούμενοι σε 40 περίπου τουρκικές φυλακές, μεταξύ των οποίων και πρώην βουλευτές του υπό απαγόρευση κουρδικού κόμματος DEP, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησης.

Στις 6 Ιουνίου παραιτείται ο Μεσούτ Γιλμάζ. Ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ αναθέτει στις 7 Ιουνίου την εντολή σχηματισμού στον ηγέτη των Ισλαμιστών Νετζμετίν Ερμπακάν.

Στις 10 Ιουνίου ο Νετζμετίν Ερμπακάν εξασφαλίζει την υποστήριξη του κόμματος Μεγάλης Ενότητας, για την συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού.

Το Λουξεμβούργο επισκέπτεται στις 11 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι μετά από πρόσκληση της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ και προσπαθεί να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι απαράδεκτοι ισχυρισμοί της Άγκυρας για τη Γαύδο.

Σκάνδαλο προκαλεί χάρτης τον οποίο ετοίμασε η Χαρτογραφική Υπηρεσία του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας και εκτύπωσε γερμανική εταιρεία που παρουσιάζει τις βραχονησίδες Ιμια με το όνομα Λίμνια. Τον χάρτη, που συνοδεύεται από λεζάντα στην οποία αναφέρεται ότι "τα μέρη που ανήκουν στην Τουρκία μνημονεύονται με τις τουρκικές επωνυμίες τους, και αυτά που ανήκουν στην Ελλάδα με τις ελληνικές", δημοσιεύει στις 13 Ιουνίου η εφημερίδα "Γιενί Γκιουναϊντίν".

Άγνωστοι σπάζουν το βράδυ της 14ης Ιουνίου τα τζάμια της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στη Πρίγκηπο, βάζουν φωτιά με αποτέλεσμα να καεί ο νάρθηκας.

Στις 20 Ιουνίου ψηφίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κανονισμός MEDA, για τη χρηματοδοτική ενίσχυση των Τρίτων χωρών της Μεσογείου, ωστόσο η διαδικασία έγκρισής του από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ παραμένει ανοικτή, καθώς η Ελλάδα εκφράζει τις επιφυλάξεις της εξαιτίας των προκλητικών αξιώσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Κύμα παραιτήσεων πλήττει το κόμμα της Τανσού Τσιλλέρ καθώς στις 21 Ιουνίου αποχωρούν τέσσερις βουλευτές του .

Τριανταδύο στελέχη και ο αρχηγός του κουρδικού κόμματος Δημοκρατίας του Λαού συλλαμβάνονται στις 24 Ιουνίου ενώ παράλληλα το υπουργείο εσωτερικών διατάζει διεξαγωγή έρευνας για το επεισόδιο της ανάρτησης της σημαίας του ΡΚΚ και πανό που απεικόνιζε τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, που σημειώθηκε την προηγούμενη ημέρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου συνεδρίου του κόμματος.

Στις 28 Ιουνίου για πρώτη φορά από ιδρύσεως της τουρκικής δημοκρατίας το 1923 από τον Κεμάλ Ατατούρκ, σχηματίστηκε στην Τουρκία κυβέρνηση με την συμμετοχή ισλαμιστών. Στις 29 Ιουνίου αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του πρωθυπουργού ο αρχηγός του κόμματος Ευημερίας Νετζμετίν Ερμπακάν.

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιεί νεαρή γυναίκα κουρδικής καταγωγής στις 30 Ιουνίου κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Τουντσελί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα και να τραυματιστούν άλλα είκοσι τρία.

Στους 49.451 ανέρχεται ο αριθμός των φυλακισμένων στην Τουρκία, το 82,7% των οποίων είναι ποινικοί και το 17,3% πολιτικοί, σύμφωνα με έκθεση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος η οποία επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής του σωφρονιστικού συστήματος.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency