Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

Το 1996 είναι κυριολεκτικά ένα δίσεκτο έτος για την Τουρκία καθώς από τις πρώτες κιόλας ημέρες του χρόνου σειρά κυβερνητικών κρίσεων με πρώτη αυτή που έχει προκύψει από το αποτέλεσμα των εκλογών της 24 Δεκεμβρίου 1995 πλήττουν τη χώρα . Η κυβέρνηση Γιλμάζ-Τσιλλέρ που σχηματίζεται ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις πλήττεται από τις καταγγελίες για σκάνδαλα διαφθοράς και τελικά ο κ Γιλμάζ παραιτείται ανοίγοντας τον δρόμο στον ισλαμιστή Ερμπακάν που παρά τις αντιδράσεις καταφέρνει τελικά να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με την Τανσού Τσιλλέρ.

Αλλά και στην εξωτερική πολιτική τα πράγματα δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση αφού η χώρα οδηγείται από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους στα πρόθυρα του πολέμου με την Ελλάδα λόγω της κρίσης των βραχονησίδων. Παράλληλα η στάση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν στρέφει τη Δύση κατά της χώρας. Λίγο καιρό μετά ξεσπά νέα κρίση λόγω ισχυρισμών ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με τη μαφία.

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι το τρίτο μεγάλο θέμα που προκαλεί "πονοκέφαλο" στη χώρα με χαρακτηριστικά παραδείγματα παραβίασης τους τη δολοφονία του δημοσιογράφου Μετίν Γκιοκτεπέ, την περίπτωση των 16 ανήλικων μαθητών που υποβάλλονται σε βασανιστήρια, στη Μανίσα , τον θάνατο 12 κρατουμένων από απεργία πείνας και τις συνεχείς εξεγέρσεις στις φυλακές. Σοβαρό πλήγμα για την Τουρκία αποτελεί η έκθεση και η παγκοσμίου εμβέλειας εκστρατεία που ξεκινά την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου η Διεθνής Αμνηστία κατά της χώρας.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency