Σημαία

Επιλογή Μήνα

Ανασκόπηση 1998
Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ
1/4: Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος επισκέφθηκε επίσημα τη Ρωσία και είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Σεργκέγιεφ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της Αμυνας.

3/4: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου συμμετείχε στη διεθνή διάσκεψη για τη συνεργασία Ευρώπης-Ασίας.

6-7/4: Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα και είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

7/4: Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας Ισμαήλ Χακί Καρανταγί επισκέφθηκε για πρώτη φορά επίσημα την Ελλάδα στο πλαίσιο της συνόδου των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των κρατών μελών της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Στο περιθώριο της διάσκεψης είχε προσωπική συνομιλία με τον Ελληνα ομόλογό του πτέραρχο Τζογάνη.

10/4: Ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ άφησε την τελευταία του πνοή λίγο στις 1.35 τα ξημερώματα, μετά από 45 μέρες νοσηλείας στο Λαϊκό νοσοκομείο της Αθήνας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Σεραφείμ, κατά κόσμον Βησσαρίων Τίκας, είχε γεννηθεί το 1913 στο Αρτεσιανό Καρδίτσας. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Το 1938 χειροτονήθηκε διάκονος και τέσσερα χρόνια μετά, το 1942, πρεσβύτερος . Κατά την περίοδο της Κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση υπό το στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα. Διετέλεσε γραφέας και γραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Το 1949 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Αρτης και το 1958 μετατέθηκε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων. Ως Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ανέπτυξε πλουσιότατη διακονία, ιδρύοντας σχολές, ιδρύματα και οικοτροφεία. Από τότε έγινε και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, πρόεδρος της Κ.Ε. του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα. Εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος στις 13 Ιανουαρίου 1974. Διαδέχθηκε στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο τον Ιερώνυμο Κοτσώνη. Στη θέση αυτή παρέμεινε 24 έτη, με αποτέλεσμα να θεωρείται ο μακροβιότερος Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος.

10/4: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος, Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχαήλοβα και Ρουμανίας Αντρέι Πλέσου συναντήθηκαν στη Σαντορίνη και συζήτησαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας με έμφαση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

12/4: Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής μεταφέρθηκε τα ξημερώματα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου "Υγεία" διότι παρουσίασε καρδιακή παύση. Τις επόμενες ημέρες, παρά τις προσπάθειες των ιατρών, η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευε συνεχώς.

13/4: Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ κηδεύθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Η νεκρώσιμος πομπή, την οποία ακολουθούσαν η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας καθώς και πλήθος κόσμου, κατευθύνθηκε από τη Μητρόπολη προς το Α΄ Νεκροταφείο. Εκεί ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία απηύθυναν το ύστατο χαίρε στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ.

14-15/4: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία. Συζήτησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ιβάν Κόστοφ τα θέματα της αποφυγής της διπλής φορολογίας, με στόχο τη βελτίωση των εμπορικών ανταλλαγών των δύο χωρών. Κατα την συνάντηση ρυθμίστηκαν προβλήματα που αφορούν στην εκμετάλλευση του Νέστου, θέματα μεταφορών και ζητήματα διόδων στα σύνορα και το θέμα του πετρελαιοαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

16/4: Οι διοικήσεις της Εθνικής και της Κτηματικής Τράπεζας ανακοίνωσαν το μεσημέρι την απόφασή τους να συγχωνευτούν.

16/4: Νέο ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών ξεπέρασε και το όριο των 2.400 μονάδων και έκλεισε στις 2.448,55 μονάδες, σημειώνοντας βελτίωση της τάξης του 4,67%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 126,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

21/4: Ο Υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλλιαμ Κοέν επισκέφθηκε επίσημα την Αθήνα και είχε συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η κατάσταση στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα το Κοσσυφοπέδιο, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Ο κ. Κοέν επανέλαβε την αρνητική θέση των ΗΠΑ για την εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Από την πλευρά του ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να φροντίζει για την άμυνά της και αποδέχτηκε πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.

21/4: Ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου στην ιστορία του πέτυχε σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 7,32%. Διαμορφώθηκε στις 2.627,90 μονάδες ενώ ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 100 δισ. δρχ.

22/4: Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της χώρας αυτής.

23/4: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άφησε την τελευταία του πνοή στις 1.40 τα ξημερώματα, στο θεραπευτήριο Υγεία, αφού έδωσε για πάνω από δέκα μέρες μια άνιση μάχη με το θάνατο. Ο θάνατός του επήλθε από ανακοπή της καρδιάς του. Την επόμενη ημέρα κηδεύτηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο στον ναό της Αγίας Φωτεινής στη Φιλοθέη και θάφτηκε στον περίβολο του Ιδρύματος "Κωνσταντίνος Καραμανλής", χωρίς να του αποδοθούν ιδιαίτερες τιμές σύμφωνα με δική του επιθυμία.
Γεννήθηκε στο χωριό Πρώτη του νομού Σερρών τον Φεβρουάριο του 1907. Αρχικά άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στις Σέρρες. Εισήλθε στην πολιτική το 1935, οπότε και εξελέγη βουλευτής Σερρών του Λαϊκού Κόμματος. Επανεκλέχθηκε βουλευτής το 1936. Στη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά και της Κατοχής είχε αποσυρθεί από την πολιτική. Μετά την απελευθέρωση εισήλθε εκ νέου στον στίβο της πολιτικής. Στις εκλογές του 1946 και του 1950 έγινε βουλευτής Σερρών με το Λαϊκό Κόμμα. Προσχώρησε στον "Ελληνικό Συναγερμό" με τη σημαία του οποίου εξελέγη βουλευτής Σερρών το 1951 και 1952.
Στο διάστημα 1946-1952 χρημάτισε πολλές φορές υπουργός. Το 1955 χρίστηκε από τον τότε βασιλέα Παύλο πρωθυπουργός σε αντικατάσταση του ετοιμοθάνατου Παπάγου. Ιδρυσε την "Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση", στην οποία προσχώρησαν 190 βουλευτές. Ως αρχηγός της ΕΡΕ κέρδισε τρεις φορές τις εκλογές το 1956, το 1958, το 1961 και παρέμεινε πρωθυπουργός μέχρι τον Νοέμβριο του 1963. Το 1964 ο Καραμανλής παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΕΡΕ και έφυγε στο Παρίσι, όπου ιδιώτευσε μέχρι τη Μεταπολίτευση. Μετά τη Μεταπολίτευση κέρδισε τις εκλογές του 1974 και του 1977.
Πρωθυπουργός της Ελλάδας από τον Οκτώβριο του 1955 έως τον Νοέμβριο του 1963 και από τον Ιούλιο του 1974 έως τον Μάιο του 1980. Διετέλεσε δυο φορές πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, από τον Μάιο του 1980 έως τον Μάιο του 1985, και από τον Μάιο του 1990 έως τον Μάρτιο του 1995.

25/4: Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος επισκέφθηκε τα Σκόπια και είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του σχετικά με την εγκατάσταση της δύναμης ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ.

27/4: Το ιστορικό Β' Σώμα Στρατού μετατράπηκε σε σύγχρονη στρατιωτική δύναμη ταχείας επέμβασης. Το Σώμα αναθέτει την ζώνη ευθύνης του σε άλλους σχηματισμούς και αναλαμβάνει πλέον το ρόλο του, "να επιχειρεί ταχέως με την κατάλληλη δύναμη, οπουδήποτε απαιτηθεί".

28/4: Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης, επισκέφθηκε επίσημα το Βελιγράδι και συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας Πάβλε Μπουλάτοβιτς. Οι δύο άνδρες εκτίμησαν από κοινού ότι η συνεργασία των δύο χωρών εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο.


Ανασκόπηση 1998 (Ελλάδα)

Γενικά Στοιχεία | Πολιτική | Πρόσωπα | Οικονομία | Αμυνα

Ιανουάριος | Φεβρουάριος | Μάρτιος | Απρίλιος | Μάιος | Ιούνιος
Ιούλιος | Αύγουστος | Σεπτέμβριος | Οκτώβριος | Νοέμβριος

Αλβανία | Αρμενία | Αζερμπαϊτζάν | Βουλγαρία | Γεωργία | Γιουγκοσλαβία | Ελλάδα
Κροατία | Κύπρος | Μολδαβία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Ρουμανία | Ρωσία | Τουρκία

Για σχόλια και παρατηρήσεις επικοινωνήστε με webmaster@philippos.mpa.gr
© 1998 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων