Σημαία

Επιλογή Μήνα

Ανασκόπηση 1998
Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ
4/6: Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε την απεργία των εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα ως παράνομη και καταχρηστική. Παράλληλα διατάχθηκε η διακοπή της απεργίας και απαγορεύθηκε η επανάληψή της στο μέλλον με τα ίδια αιτήματα. Έτσι οι εργαζόμενοι στην Ιονική ζήτησαν κάλυψη από τη ΓΣΕΕ για τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, η οποία τους παρασχέθηκε, αλλά το δικαστήριο έκρινε και αυτή την απεργία ως παράνομη και καταχρηστική.

5-6/6: Οι ηγέτες των χωρών που μετέχουν στον Οργανισμό Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου συναντήθηκαν στη Γιάλτα της Κριμαίας και υπέγραψαν τον καταστατικό χάρτη του ΟΣΕΠ. Στο περιθώριο της διάσκεψης ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε επαφές με πολλούς από τους ηγέτες των άλλων κρατών.

6/6: Σε δημοσίευμά του στην αγγλική εφημερίδα Sunday Mail, ο βρετανός ιστορικός Γουίλιαμ Σεντ Κλέρ υποστήριξε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο υπέστησαν σημαντικές φθορές πριν από εξήντα χρόνια, όταν μετά από σχετική εντολή έγιναν επεμβάσεις στα μάρμαρα προκειμένου να αφαιρεθεί το επίχρισμα που είχε δημιουργηθεί από τα χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε επίσημα και ζήτησε εκ νέου την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

7/6: Την πρώτη θέση κατέλαβε η εθνική μας ομάδα ανδρών στους αγώνες στίβου Μπρούνο Ζάουλι Α' κατηγορίας, που ολοκληρώθηκαν στη Βουδαπέστη. Η ελληνική ομάδα ανδρών συγκέντρωσε 120,5 βαθμούς και πήρε το "εισιτήριο" για τη σούπερ κατηγορία του ευρωπαϊκού στίβου. Η εθνική των γυναικών πήρε τη δεύτερη θέση, με 102,5 βαθμούς πίσω από τη Ρουμανία που συγκέντρωσε 135.

8/6: Αντιπροσωπεία πολιτικών, επιστημόνων και εκπροσώπων των ποντιακών ομοσπονδιών όλου του κόσμου κατέθεσαν υπόμνημα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την περίοδο 1914-1923 στη διευθύντρια του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Νέα Υόρκη.

8-9/6: Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου συζήτησαν τα θέματα της ασφάλειας και της καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε υπό τον τίτλο "Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, την Ασφάλεια, τη Σταθερότητα και τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", δεν περιλαμβάνονταν καμία αναφορά στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Το πρωί της 8ης Μαίου ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και συζήτησαν θέματα, που αφορούν την Εκκλησία.

9/6: Το ΚΚΕ οργάνωσε ημερίδα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στην οποία μίλησαν για τις εμπειρίες τους στις χώρες όπου μεγάλωσαν, επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες, που έφυγαν από την Ελλάδα στα τελευταία χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου και φιλοξενήθηκαν στις πρώην κομμουνιστικές χώρες.

11/6: Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να διαγράψει από μέλος του κόμματος τον Δημήτρη Μπέη μετά την απόφασή του να μην αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Αθήνας. Ο κ. Μπέης θα διεκδικήσει τη δημαρχία ως ανεξάρτητος υποψήφιος, ενώ το επίσημο χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει η Μαρία Δαμανάκη.

11-13/6: Ο διαγωνισμός πρόσληψης εκπαιδευτικών κινδύνευσε να μη διεξαχθεί ποτέ, όταν έξω από τα εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την διεξαγωγή του διαγωνισμού. Σε πολλά εξεταστικά κέντρα σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ εκπαιδευτικών και δυνάμεων των ΜΑΤ και ρίχθηκαν δακρυγόνα. Πολλοί ήταν οι υποψήφιοι που δεν κατόρθωσαν να μπουν στα εκπαιδευτικά κέντρα.

13/6: Ο Κώστας Σημίτης συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ. Οι δύο άντρες συζήτησαν θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε κλίμα που ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως "φιλικό και εγκάρδιο".

13-16/6: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Αρχικά συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, και λειτούργησε μαζί του στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Επίσης οι δυο αρχιερείς επικεφαλής αντιπροσωπειών προσπάθησαν να λύσουν πολλά από τα εκκρεμή ζητήματα που ταλανίζουν τις δυο εκκλησίες. Κατά τη διάρκεια των επαφών αποφασίστηκε η ίδρυση γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα και η παρουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες.

15-16/6: Οι ηγέτες των 15 χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης συναντήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στο Κάρντιφ της Αγγλίας. Συζήτησαν κυρίως το θέμα της ανεύρεσης πόρων για τη διεύρυνση της Ενωσης και το μέλλον της μεσογειακής γεωργίας. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε επίσης και το θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας εκ μέρους της Κοινότητας ενώ η χώρα μας δέχθηκε πιέσεις για την άρση του βέτο στο θέμα. Ομως η Ελλάδα τόνισε ότι δεν συντρέχει λόγος για τη αλλαγή της στάσης των Ευρωπαίων απέναντι στην Τουρκία, θέση που στο τέλος έγινε αποδεκτή και από τους άλλους.

16/6: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής μετείχε στην ειδική σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και συναντήθηκε στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Βίλφριντ Μάρτεν. Συζήτησαν τα ευρωπαικά ζητήματα και το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση. Οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι η ένταξη της Κύπρου δεν μπορεί να γίνει όμηρος της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κυπριακό Ζήτημα.

16/6: O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κώστα Σημίτη. Ζήτησε την αλλαγή της ελληνικής θέσης σε ό,τι αφορά στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, δίνοντας σαφείς υποσχέσεις για μελλοντικές υποχωρήσεις της Τουρκίας. Ο κ. Σημίτης απάντησε ότι, αν υπάρξει ένταση στην περιοχή, θα είναι ευθύνη της Τουρκίας και όχι της Ελλάδας που έχει δηλώσει ότι όλα τα θέματα είναι δυνατόν να επιλυθούν.

17/6: Κατά 24,5% αυξήθηκαν -στο πρώτο τετράμηνο του 1998- οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην Ελλάδα. Eιδικότερα, από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο 1998 ανακοινώθηκαν περίπου 20.000 απολύσεις, ενώ ταυτόχρονα έγιναν 70.000 προσλήψεις.

22/6: Εφθασε στην Ελλάδα για σύντομη επίσκεψη ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Συναντήθηκε με τον Κώστα Σημίτη και συζήτησε τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στο Κόσοβο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του κ.Χόλμπρουκ και ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

22/6: Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μπλάγκογιε Χαντζίνσκι επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα και είχε συνάντηση εργασίας με τον Ελληνα ομόλογό του Θεόδωρο Πάγκαλο.

26/6: Ο Αλβανός υπουργός Αμυνας Λουάν Χαϊντάραγκα επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκε με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν το φλέγον θέμα του Κοσσυφοπεδίου, τις διμερείς σχέσεις και ειδικότερα τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο υπουργεία.

28/6: Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο Κωστής Μοσκώφ, ύστερα από πολύμηνη ασθένεια. Γόνος ιστορικής οικογένειας Θεσσαλονικέων αφιέρωσε τη ζωή του στα γράμματα, αλλά και την ίδια την πόλη που αγάπησε, υπηρετώντας την από διάφορα αξιώματα. Την τελευταία περίοδο της ζωής του διετέλεσε μορφωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο και η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από την αδιάκοπη εργασία του για τη διάσωση του ελληνικού πνεύματος στην Αίγυπτο, την ανάδειξη της ελληνικής κουλτούρας, τη συνεργασία με Αιγύπτιους αρχαιολόγους.

27-30/6: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε περιοδεία στη δυτική Μακεδονία. Επισκέφθηκε πόλεις και πολλά χωριά, συναντήθηκε με τους τοπικούς φορείς, μίλησε σε ανοιχ΄τες συγκεντρώσεις και άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης.


Ανασκόπηση 1998 (Ελλάδα)

Γενικά Στοιχεία | Πολιτική | Πρόσωπα | Οικονομία | Αμυνα

Ιανουάριος | Φεβρουάριος | Μάρτιος | Απρίλιος | Μάιος | Ιούνιος
Ιούλιος | Αύγουστος | Σεπτέμβριος | Οκτώβριος | Νοέμβριος

Αλβανία | Αρμενία | Αζερμπαϊτζάν | Βουλγαρία | Γεωργία | Γιουγκοσλαβία | Ελλάδα
Κροατία | Κύπρος | Μολδαβία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Ρουμανία | Ρωσία | Τουρκία

Για σχόλια και παρατηρήσεις επικοινωνήστε με webmaster@philippos.mpa.gr
© 1998 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων