Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Πολιτική Άνοιξη ΔΗΚΚΙ Συνασπισμός ΚΚΕ Νέα Δημοκρατία ΠΑΣΟΚ Τα άλλα κόμματα Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα

Αρχική σελίδαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΑποτελέσματα on-line

9 Μαίου 1950: Η γέννηση της Ενωμένης Ευρώπης

27 Μαΐου 1952: Υπογράφεται στο Παρίσι η Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άμυνας

Κατά την άνοιξη του 1950 η Ευρώπη βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. Ο Ψυχρός Πόλεμος συγκέντρωνε απειλητικά σύννεφα σύγκρουσης μεταξύ των ανατολικών και δυτικών κρατών της ηπείρου. Πέντε έτη μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η συμφιλίωση των παλιών αντιπάλων φαινόταν ακόμη πιο απόμακρη.

Ο Jean Monnet, σύμβουλος του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών, πρότεινε στο Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Robert Schuman και στο Γερμανό καγκελάριο Konrad Adenauer να συναινέσουν ώστε η αγορά άνθρακα και χάλυβα να διαχειρίζεται από ανεξάρτητη αρχή. Η πρόταση διατυπώθηκε επίσημα στις 9 Μαίου 1950 από τη Γαλλία και έγινε ένθερμα δεκτή από τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Η Συνθήκη για την ίδρυση της πρώτης Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), υπογράφηκε τον Απρίλιο του 1951, ανοίγοντας την πόρτα στην ενωμένη Ευρώπη. Ετσι τέθηκαν τα θεμέλια του ευρωπαικού οικοδομήματος, το κτίσιμο του οποίου συνεχίζεται για μισό αιώνα μέχρι σήμερα.