Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Πολιτική Άνοιξη ΔΗΚΚΙ Συνασπισμός ΚΚΕ Νέα Δημοκρατία ΠΑΣΟΚ Τα άλλα κόμματα Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα

Αρχική σελίδαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΑποτελέσματα on-line

Η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σήμερα 626 βουλευτές που οργανώνονται σε 8 πολιτικές Ομάδες, στις οποίες εκπροσωπούνται 100 περίπου πολιτικά κόμματα στα κράτη μέλη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο θεσμικό όργανο που συνεδριάζει δημόσια. Η Ολομέλεια του συνέρχεται για μια εβδομάδα κάθε μήνα στο Στρασβούργο.

Η αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Οι έκτακτες σύνοδοί της και οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες.

Η έδρα της Γενικής Γραμματείας του, στην οποία εργάζονται 3700 περίπου υπάλληλοι (1200 περίπου στις γλωσσικές υπηρεσίες) είναι στο Λουξεμβούργο.

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διευθύνονται από τον Πρόεδρο, ο οποίος μαζί με τους 14 Αντιπροέδρους συγκροτούν το Προεδρείο, όργανο που αποφασίζει για ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του Κοινοβουλίου. Ευρύτερες πολιτικές και διαδικαστικές αρμοδιότητες έχει η Διάσκεψη των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων, της οποίας προεδρεύει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Διάσκεψη των Προέδρων είναι, μεταξύ άλλων, αρμόδια για την εσωτερική οργάνωση του Κοινοβουλίου, όπως επίσης και για την κατάρτιση του σχεδίου της ημερήσιας διάταξης των συνόδων της Ολομέλειας.


Η αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

Μεγάλος μέρος του έργου του Κοινοβουλίου διεξάγεται στις 20 μόνιμες κοινοβουλευτικές επιτροπές του, κάθε μια αρμόδια για συγκεκριμένο τομέα της κοινοτικής δραστηριότητας. Στο επίπεδο των επιτροπών προετοιμάζονται και προκρίνονται οι εκθέσεις, οι προεκτάσεις ψηφισμάτων, γνωμοδοτήσεις, συμπεράσματα κ.α.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατηρεί φιλικές σχέσεις με τις εκλεγμένες συνελεύσεις σε όλο τον κόσμο, με πολλές από τις οποίες έχει θεσμοθετήσει συστηματικό διάλογο στα πλαίσια Διακοινοβουλευτικών Επιτροπών και Αντιπροσωπειών. Ιδιαίτερα στενές είναι οι σχέσεις του με τα κοινοβούλια των κρατών μελών, τα οποία θεωρεί αδελφικούς θεσμούς στην άσκηση δημοκρατικού ελέγχου στο χώρο της Ένωσης.