Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Πολιτική Άνοιξη ΔΗΚΚΙ Συνασπισμός ΚΚΕ Νέα Δημοκρατία ΠΑΣΟΚ Τα άλλα κόμματα Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα

Αρχική σελίδαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΑποτελέσματα on-line

Πολιτικός Ελεγχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κοινοβούλιο και Επιτροπή

Το Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα έγκρισης τον διορισμών του Προέδρου και των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο τακτικός πολιτικός έλεγχος πάνω στις δραστηριότητες της Επιτροπής πραγματοποιείται κάθε μήνα στην Ολομέλεια με την υποβολή προφορικών ή γραπτών ερωτήσεων από τους βουλευτές.

Το "Ημικύκλιο", η αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας στο Στρασβούργο

Λεπτομερής έλεγχος ασκείται, επίσης, στις τακτικές εκθέσεις των δραστηριοτήτων της Επιτροπής, τις οποίες είναι υποχρεωμένη να υποβάλει στο Κοινοβούλιο.

Το πιο δραστικό μέσο ελέγχου του Κοινοβουλίου έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η πρόταση μομφής που αν εγκριθεί από την Ολομέλεια υποχρεώνει την Επιτροπή σε συλλογική παραίτηση.

Κοινοβούλιο και Συμβούλιο

Το Κοινοβούλιο δεν διαθέτει κανένα δραστικό μέσο ελέγχου-κύρωσης έναντι του Συμβουλίου. Ο πολιτικός έλεγχος του Σώματος ασκείται με την υποδοχή ερωτήσεων και προς τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, ο οποίος παρουσιάζει το πρόγραμμά του κατά την έναρξη της Προεδρίας και προβαίνει στον απολογισμό της στο Κοινοβούλιο κατά την λήψη της περιόδου.

Η Προεδρία του Συμβουλίου παρίσταται σε όλες τις συνόδους της Ολομέλειας και συμμετέχει στις συζητήσεις, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις των ευρωβουλευτών. Με τις διοργανικές συμφωνίες ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχει θεσπιστεί μια στενή συνεργασία ανάμεσα στα δύο όργανα, στην οποία εκφράζεται, πολλές φορές έμμεσα και άτυπα, η επιρροή του Κοινοβουλίου.