Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Πολιτική Άνοιξη ΔΗΚΚΙ Συνασπισμός ΚΚΕ Νέα Δημοκρατία ΠΑΣΟΚ Τα άλλα κόμματα Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα

Αρχική σελίδαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΑποτελέσματα on-line

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές

Μαρίεττα Γιαννάκου-Κουτσίκου

Γεννήθηκε το 1951 στο Γεράκι της Λακωνίας. Είναι πτυχιούχος της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκαταλέγεται στα ιδρυτικά μέλη της ΟΝΝΕΔ. Στο διάστημα 1977-1979 ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ και μέχρι το 1984 οργανωτική σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Το 1984 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και επανεξελέγη το 1989. Ορίστηκε επικεφαλής των Ελλήνων ευρωβουλευτών, ενώ διετέλεσε και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος.

Το 1990 παραιτήθηκε από τη θέση της ευρωβουλευτού, λόγω της τοποθέτησής της στη θέση της υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Παράλληλα εξελέγη αντιπρόεδρος στην Ευρωπαική Ενωση Χριστιανοδημοκρατών. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1993 και επανεξελέγη το 1996. Διετέλεσε γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ το διάστημα 1992-1998. Μέλος της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι παντρεμένη και έχει μία κόρη.

Διεύθυνση: Β. Γεωργίου Β' 10, Αθήνα
Δεμερτζή 10, Αθήνα
Τηλέφωνο : (01) 7215430, 7215724, (01) 8322600

Χρήστος Ζαχαράκης

Γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μέχρι πρόσφατα ήταν πρέσβυς της Ελλάδος στην Αγγλία . Έχει διατέλεσει πρέσβης σε πολλές χώρες, στη Λευκωσία, στην Ουάσιγκτον κ.ο.κ.

Έχει διετελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ, ενώ υπήρξε ο μόνιμνος εκπρόσωπος της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Για την προσφορά του έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος και το Μεγαλόσταυρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά.

Τρακατέλλης Αντώνιος

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1931. Είναι καθηγητής της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει πάρει και δίπλωμα Χημείας. Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την περίοδο 1988-1994. Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής την περίοδο 1986-1989. Το διάστημα 1960-1968 ήταν καθηγητής στο Pittsburgh, Brookhaven και τα επόμενα τέσσερα χρόνια καθηγητής Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή του Mount Sinaj της Νέας Υόρκης. Την περίοδο 1992-1993 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Εχει περισσότερες από 120 διεθνείς δημοσιεύσεις. Είναι συγγραφέας του κεφαλαίου "Νουκλεϊκά οξέα και δραστηριότητα των γονιδίων" στο έργο Best & Taylors:The physiological basics of medical practice. Τα αντικείμενα των ερευνητικών του εργασιών αναφέρονται κυρίως στη σύνθεση και βιοσύνθεση της ινσουλίνης, στα νουκλεϊκά οξέα, στη βιοσύνθεση πρωτεϊνών και την επίδραση αβιταμίνωσης Β6 στα ανοσολογικά φαινόμενα.

Μέλος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου από το 1994, του Προεδρείου της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Ενέργειας, πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Υπερκαυκασία.

Διεύθυνση: Στρατηγού Καλλάρη 7, Θεσσαλονίκη
ΜΑΕ 815, 97-113, rue Belliard, B-1047, Bruxelles
Τηλέφωνο: 031/ 266554, 262496 (φαξ)
00322/ 2845762, 00322/ 2849762 (FAX)

Γιάννης Μαρίνος

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη το 1930. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασκεί το επάγγελμα του δημοσιογράφου τα τελευταία 45 χρόνια, ενώ επι τρείς δεκαετίες ήταν διευθυντής του έγκριτου Οικονομικού Ταχυδρόμου. Επίσης διετέλεσε συνεργάτης του πρακτορείου Ρόιτερ και σύμβουλος Τύπου στην Αγροτική Τράπεζα και στο ΕΛΚΕΠΑ. Μέχρι πρότινος σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος του Οικονομικού Ταχυδρόμου και του Βήματος.

Εχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Οικονομικής Δημοσιογραφίας του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κόμο (Ιταλίας), το Βραβείο Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και της Ευρωπαικής Επιτροπής ως ο καλύτερος δημοσιογράφος το 1989 και το Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανάσιος Μπότσης. Επίσης έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, τον ΟΗΕ, και πολλούς δήμους.

Επίτιμος διδάκτορας Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δημητρακόπουλος Γεώργιος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο και στη συνέχεια σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο American (Ουάσινγκτον, ΗΠΑ). Διετέλεσε Ακόλουθος Τύπου στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ΗΠΑ (1977-1979). Ειδικός συνεργάτης του Πρωθυπουργού (1984-1986). Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών (1986-1989). Διευθυντής Ειδήσεων στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" (Λάρισα).

Μέλος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου από το 1994, της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε.-Τουρκίας, της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μασρέκ και τα κράτη του Κόλπου.

Διεύθυνση: Ελευθ. Βενιζέλου 146, Λάρισα
MAE 812, 97-113, rue Belliard, B - 1047, Bruxelles
Τηλέφωνο: (041) 227.224, 250.391 (fax)
(00322) 294.59.41, 284.99.41 (fax)

Κωστής ΧατζηδάκηςΓεννήθηκε το 1965 στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Χρήστος Φώλιας

Γεννήθηκε το 1951 στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Βηρυττού. Είναι Οικονομολόγος. Διεθύνων σύμβουλος της εταιρίας ΦΩΛΙΑΣ Α.Ε. Είναι πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Είναι σύμβουλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το βασικό του αντικείμενο είναι η προοπτική και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Ροδή Κράτσα

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Σπούδασε κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο της Γενεύης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Είναι δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων. Συμμετείχε παλιότερα στο Ευρωπαικό Κίνημα και τους Νέους Ευρωπαίους Φεντεραλιστές. Συμμετείχε στην ίδρυση του Ευρωπαικού Κέντρου Επικοινωνίας και Πληροφόρησης (ΕΚΕΠ).

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος «Παιδί και Οικογένεια».

Γιάννης Αβέρωφ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕ. Εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής της εταιρίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΕ και υπεύθυνος Παραγωγής και Κοινωφελών Δραστηριοτήτων του Ιδρύματος «Βαρώνος Μιχαήλ Τοσίτσας».

Διετέλεσε Δήμαρχος Μετσόβου και Βουλευτής. Είναι πρόεδρος του ιδρύματος «Εγνατία Ηπείρου», που ασχολείται αποκλειστικά με τις προοπτικές και τον σχεδιασμό ανάπτυξης της Ηπείρου.

Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Σταύρος Ξαρχάκος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών, το Παρίσι και το Julliard School of Music της Νέας Υόρκης. Από τους κορυφαίους δημιουργούς στο χώρο της μουσικής και του πολιτισμού τις τελευταίες δεκαετίες. Η μουσική παραγωγή του περιλαμβάνει 42 άλμπουμ, μουσική για 21 ταινίες και 15 τηλεοπτικές παραγωγές.

Εχει συνθέσει μουσική για αρχαία τραγωδία, δράματα και διεθνή μπαλέτα. Εχει βραβευτεί πολλές φορές σε κινηματογραφικά και μουσικά φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Κινηματογραφικό φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Εχει διατελέσει αντιδήμαρχος πολιτισμού και βουλευτής.

Μερόπη Καλδή

Γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1954. Είναι αρχιτέκτων - μηχανικός.

Διετέλεσε Βουλευτής Πρέβεζας για τρεις βουλευτικές περιόδους. Είναι επικεφαλής της Γραμματείας Γυναικών της Νέας Δημοκρατίας και εθνική συντονίστρια στην Ευρωπαική Ενωση Γυναικών. Στο παρελθόν έχει διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Μέλος της ΚΕ του κόμματος από το 1989 μέχρι σήμερα.

Φίλιππος Τσαλίδης

Γεννήθηκε το 1953 στη Μύρινα Λήμνου. Σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανικός στην Πάδοβα της Ιταλίας. Διδάκτορας τμήματος Ηλεκτρολόγων -Μηχανικών. Ζει στην Ξάνθη, είναι καθηγητής Ηλεκτρονικής και Πληροφορικής. Ειδικεύεται σε θέματα νέων τεχνολογιών.

Είναι Αντιπρύτανης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος. Υπηρξε επισκέπτης καθηγητής στο UMIST Manchester Unisted Kingtom και εθνικός εκπρόσωπος στην Ευρωπαική Ενωση για το πρόγραμμα IMPACT 2 (1991-1995).

Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.

Γιάννης Γκλαβάκης

Γεννήθηκε το 1949 στην Πιπεριά Αριδαίας του νομού Πέλλας. Απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι κατ’ επάγελμα αγρότης γεωπόνος στις Σπουδές. Υπήρξε πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και σήμερα είναι μέλος της ΠΑΓΕΣΕΣ.

Υπήρξε υποψήφιος Νομάρχης το 1994 στο Νομό της Πέλλας, νομαρχιακός σύμβουλος Πέλλας και δημοτικός σύμβουλος Αριδαίας.

Μίκα Ιωαννίδου

Είναι νομικός με ειδίκευση σε θέματα ευρωπαϊκα και εργατικού δικαίου. Διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και ειδική γραμματέας Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Απασχόλησης. Από το 1975 είναι κεπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Εχει διατελέσει γενική γραμματέας Ευρωπαικών Θεμάτων και Απασχόλησης.

Το 1992 ήταν υποψήφια της Ελλάδας για τον τίτλο της Ευρωπαίας Γυναίκας. Εχει τιμηθεί για τη διεθνή δράση της από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη.

Γιώργος Εμμανουηλίδης

Γεννήθηκε το 1960 στο Καζακστάν της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Σπούδασε ιατρική στην Αγίας Πετρούπολη. Είναι γιατρός. Έλληνας που παλιννόστησε από την πρώην Σοβιετική Ενωση και είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Ομογενών Παλιννοστούντων του Έβρου.

Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά.

Τόνια Κανελλοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου και από το 1980 είναι νομική σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα.

Υπήρξε επι σειρά ετών δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων. Είναι τώρα νομαρχιακή σύμβουλος στην Υπερνομαρχία του Λεκανοπεδίου. Η ειδίκευση της είναι κοινωνικά θέματα και θέματα νεολαίας. Το 1994 ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι μητέρα μιας κόρης.

Γαλανός Ηλίας

Γεννήθηκε το 1946 στο Κεράσοβο Πρεβέζης. Εχει σπουδάσει βιολογία και είναι διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών του πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης. Επαγγελματικά ασχολείται με θέματα τουρισμού.

Είναι Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κεντρικής Γερμανίας και είναι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο της Φρανκφούρτης. Επίσης είναι μέλος της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας. Εχει δραστηριοποιηθεί έντονα στο χώρο της ελληνικής ομογένειας, ως γενικός γραμματέας της ελληνικής κοινότητας Γκίσεν, ως γραμματέας του Ηπειρωτικού Συλλόγου Φρανκφούρτης.

Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών.

Σταύρος Παπασταύρου

Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Είναι νομικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Χάρβαντ και υποψήφιος διδάκτωρ Διεθνές Οικονομικό-Ευρωπαικό Κοινοτικό Δίκαιο στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Εχει εργαστεί ως δικηγόρος σε δικηγορικές εταιρίες των ΗΠΑ σε θέματα οικονομικού δικαίου και τηλεπικοινωνιών. Σήμερα εργάζεται ως δικηγόρος σε θέματα εμπορικού και χρηματιστηριασκού δικαίου στην Αθήνα.

Είναι πρόεδρος της Οργάνωσης Κεντροδεξιών Νεολαιών Ευρώπης (DEMUC) και αναπληρωτής πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενωσης Κεντροδεξιών Νεολαιών (IYDU). Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.

Σοφία Καλαντζάκου

Γεννήθηκε το 1965 στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας. Σπούδασε πολτική ιστορία και ιταλική φιλολογία στο πανεπιστήμιο του Yale και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής. Διεθνολόγος, επικοινωνιολόγος με ειδίκευση σε θέματα Τουρκίας.

Στέλεχος του Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.

Χρήστος Καπετανίδης

Γεννήθηκε το 1953 στους Μεταξάδες Διδυμοτείχου. Σπούδασε νομικά και σήμερα είναι δικηγόρος.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας και ήταν υποψήφιος Νομάρχης για την Υπερνομαρχία Έβρου και Ροδόπης στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.

Αντουανέτα Οικονομοπούλου

Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Νομικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Παρισιού στο Διοικητικό Δίκαιο. Διετέλεσε ειδικός συνεργάτης του γραφείου του Πρωθυπουργού στο παρελθόν και μέχρι πρόσφατα ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο νομικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σήμερα δικηγορεί και είναι διευθύντρια σπουδών στην εταιρία «Τραπεζική Ανάπτυξη και Ερευνες» της Εμπορικής Τράπεζας.

Κυριάκος Μπαμπασίδης

Γεννήθηκε το 1970 στην Κομοτηνή. Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Hill της Αγγλίας. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ Εγκληματολογίας.

Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, στο παρελθόν έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής και τομεάρχης του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ και μέλος της ΟΚΕ Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας.

Ασπασία Κτιστάκη

Γεννήθηκε στις Καρές Κισσάμου Χανίων το 1955. Σπούδασε αγγειοπλαστική και κεραμική. Αγρότης στο επάγγελμα κατ’ αποκλειστικότητα.

Είναι ελαιοπαραγωγός, έχει ιδρύσει αγροτικούς συλλόγους στα Χανιά και υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΥΔΑΣΕ.

Βάσω Κόλλια

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη δυτικοευρωπαική πολιτική στη Μεγάλη Βρεττανία. Είναι πολιτικός επιστήμων, με ειδίκευση στα ευρωπαϊκά θέματα. Εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων με κύριο αντικείμενο τα ευρωπαικά θέματα.

Είναι σήμερα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών στα θέματα Παιδείας και Πολιτισμού. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής (1997-1998) και του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ (1994-1995).

Γιάννης Οικονόμου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Τελιεόφοιτος του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα είναι πρόεδρος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ.