Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Πολιτική Άνοιξη ΔΗΚΚΙ Συνασπισμός ΚΚΕ Νέα Δημοκρατία ΠΑΣΟΚ Τα άλλα κόμματα Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα

Αρχική σελίδαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΑποτελέσματα on-line

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το άμεσα εκλεγμένο κοινοβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκφράζει και εκπροσωπεί τους 372 εκατ. πολίτες της.

Είναι το μόνο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει την άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση. Εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια με άμεσες, γενικές εκλογές που διεξάγονται την ίδια περίοδο στα 15 κράτη μέλη.

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο θεσμικό σύστημα της Ένωσης καθορίζεται από την άσκηση των κλασικών κοινοβουλευτικών αρμοδιοτήτων που του παραχωρεί η Συνθήκη:

  • ουσιαστική συμμετοχή στη νομοθετική διαδικασία (νομοθετική παραγωγή),
  • κατάρτιση και έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού και
  • άσκηση του δημοκρατικού ελέγχου πάνω στις πράξεις και γενικότερα τις δραστηριότητες των κοινοτικών οργάνων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου.
Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, το Κοινοβούλιο είναι σε θέση να επιτελεί το έργο του διότι οι εξουσίες του ενισχύθηκαν σημαντικά τόσο με την Ενιαία Πράξη του 1987, όσο, στη συνέχεια, και με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1993. Όταν επικυρωθεί η Συνθήκη του Άμστερνταμ, τότε η "Βουλή της Ευρώπης" θα αποτελέσει, μαζί με το Συμβούλιο, το νομοθέτη της Ένωσης.