Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Υπόθεση Λαμπράκη. Δύο από τους φυσικούς αυτουργούς, πλήρωσαν όσο πλήρωσαν και όπως πλήρωσαν. Οι υπόλοιποι έμειναν στο απυρόβλητο. Και τους ηθικούς αυτουργούς, ούτε που τους πλησίασε κανείς. Ποιοί ήταν αυτοί; Οι ξένοι; Το παλάτι; Η CIA; Οι σκοτεινοί μηχανισμοί που άλλοτε οργάνωναν τον ΙΔΕΑ, άλλοτε έστηναν προβοκάτσιες τύπου ΑΣΠΙΔΑ ή Γοργοπόταμου κι ετοίμαζαν το ακόμη πιο χοντρό τους παιχνίδι, τη δικτατορία;

Η παροιμιώδης έκρηξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, "ποιός κυβερνά αυτό τον τόπο", ακούγεται ακόμη, και μετά το θάνατό του, μαστιγώνοντας όσους ευθύνονται που οι ηθικοί αυτουργοί παρέμειναν στο σκοτάδι. Και ο θαρραλέος τότε ανακριτής Σαρτζετάκης, που βοήθησε να ανοιχτεί ο βούρκος του παρακράτους, φαίνεται να μην αποκαλύπτει κάποια στοιχεία που γνωρίζει, όπως τουλάχιστον υπαινίχθηκε με τη δήλωσή του πριν μερικά χρόνια.

Εκείνοι που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πολλά, αν μιλούσαν, είναι όσοι μπλέχτηκαν με την υπόθεση. Όμως κρατούν κλειστό το στόμα τους. Ο Γκοτζαμάνης πεθαίνοντας πριν τέσσερα χρόνια πήρε στον τάφο του το μεγάλο μυστικό. Οι υπόλοιποι αρνούνται να πουν το παραμικρό. Ένας μόνο μίλησε. Ο συναυτουργός, όπως κατηγορήθηκε, του εγκλήματος μαζί με τον Γκοτζαμάνη, ο Μανώλης Εμμανουηλίδης.

Είχαμε μαζί του μια μεγάλη συνέντευξη, πριν δέκα χρόνια, που κράτησε 2 ώρες περίπου. Τα μαγνητοφωνήσαμε. Και δημοσιεύσαμε τότε μερικά μόνο σημεία εκείνης της συνομιλίας στην εφημερίδα "ΠΡΩΤΗ" των Αθηνών.

Σήμερα δίνουμε τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που κάνει ο Εμμανουηλίδης. μιλώντας για τη δική του συμμετοχή στην υπόθεση της δολοφονίας, αλλά και για το ρόλο των άλλων. Ο καθένας μπορεί να κρίνει το μέγεθος της σπουδαιότητας των όσων λέει ο πρώην παρακρατικός.


Home Page | Εισαγωγή | Οι ηθικοί αυτουργοί | Ο ρόλος του Κατσούλη
"Εργο της Χούντας η δολοφονία" | Στοιχεία για την ανάμειξη της ΚΥΠ
Το πολιτικό σκηνικό της δολοφονίας | Τι είχαν δηλώσει για τη δολοφονία
Ο Θεοδωράκης για τη δολοφονία Λαμπράκη

Copyright 1998 Macedonian Press Agency