Ρήγας Βελεστινλής

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
  Είναι ευνόητος ο ενθουσιασμός που ο Θούριος προκαλεί στους ΄Ελληνες. ΄Οπως σημείωνε ο Κωστής Παλαμάς, μ΄αυτόν ο Ρήγας δεν γράφει, αλλά "σαλπίζει στίχους". Γρήγορα όμως, το εγερτήριο άσμα του Ρήγα, θα εκτιμηθεί σωστά όχι μόνο από τους Ελληνες αλλά και από τους ξένους. Στη Ρωσία, ονομάζουν το Θούριο "Ελληνική Μασσαλιώτιδα" 7 . Ο κορυφαίος Ρώσος ποιητής Αλεξάντερ Πούσκιν, στο ποίημά του "Εμπρός Ελλάδα Επαναστάτισσα", που γράφτηκε το 1829, αναφέρεται και στο ποιητικό έργο του Ρήγα Βελεστινλή :

"Θεών και ηρώων πατρίδα, σπάζεις άξαφνα
τον ζυγό σου και την ενάντια μοίρα
με την ηχώ που βγάνει του Τυρταίου σου,
του Μπάϋρον και του Ρήγα η λύρα".

Στη Γαλλία, ο Θούριος μεταφράζεται ευρύτατα, ενώ δεν είναι τυχαίο που ο Fauriel τον εντάσσει στην περίφημη Συλλογή του, ούτε και το ότι ο Μπάυρον τον μεταφράζει στα αγγλικά. "Ο Ρήγας εγνώριζε να συγκινεί την καρδίαν και την φαντασίαν των συμπατριωτών του εις τας λεπτοτέρας των χορδάς", θα γράψει ο μεγάλος εκείνος φιλέλληνας.

Η "Νέα Πολιτική Διοίκησις" δεν συνοδεύεται συμπτωματικά από το Θούριο: και τα δύο κείμενα έχουν τον ίδιο ακριβώς στόχο. Αυτό που επιδιώκει ο Ρήγας με το πρώτο έργο του, δεν είναι τόσο να προκαθορίσει το Σύνταγμα του Κράτους που οραματίζεται, όσο να διαπαιδαγωγήσει τους ΄Ελληνες στα μεγάλα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Ενώ με το Θούριό του ο Ρήγας συνοψίζει έμμετρα το ουσιαστικό περιεχόμενο του Συντάγματός του.

Ο Ρήγας, όπως έγραψε και ο Γιάννης Κορδάτος, είχε όραμα που αφορούσε όλους τους λαούς των βαλκανίων 8 , πολύ περισσότερο που αυτό το όραμα απέβλεπε όχι μόνο στην αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού, αλλά και στην εθνική και κοινωνική απελευθέρωση των λαών της περιοχής καθώς και την ειρηνική συνύπαρξη.

Η περιοχή των Βαλκανίων, έχει αναδείξει κορυφαίους του πνεύματος που ύμνησαν την κοινή μοίρα των βαλκανικών λαών και εμπνεύσθηκαν από τα κηρύγματα του κορυφαίου βάρδου της Ελευθερίας, του Ρήγα Βελστινλή. ΄Οπως οι νομπελίστες Οδυσσέας Ελύτης από την Ελλάδα και Ιβο ΄Αντριτς από τη Γιουγκοσλαβία ή ο μεγάλος δημιουργός των γραμμάτων Ισμαήλ Κανταρέ από την Αλβανία που συναρπάζει ακόμη το διεθνές κοινό με το "παλάτι των ονείρων", τα "τύμπανα της βροχής",τον "ρημαγμένο Απρίλη", το πασίγνωστο "χρονικό της πέτρας" και τα άλλα διηγήματά του που διακρίνονται για τη βαλκανική ιδιοσυγκρασία του συγγραφέα τους. Κοντά σ΄αυτούς, ο μεγάλος Βούλγαρος ποιητής και επαναστάτης Χρήστο Μπότεφ και ο θεωρούμενος ως πατριάρχης της νεοβουλγαρικής λογοτεχνίας Ιβάν Βάζωφ, με την περίφημη συλλογή από ωδές "Εποποιϊα των ξεχασμένων" και το μυθιστόρημά του "Κάτω από το ζυγό".

 
Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων