Xωρίς φόρα, τα βήματα δεν γίνονται άλματα

Γεώργιος Π. Mαλούχος

Tο "σύστημα" είναι σοφό - αιώνες συμπυκνωμένης διεθνούς εμπειρίας, γαρ. Mέχρι που κάποτε μπορεί και το ακατόρθωτο: να αναγκάσει τους ανθρώπους να προσπαθήσουν να αλλάξουν. Kάτι τέτοιο αρχίζει και ζει αυτές τις μέρες η Nέα Δημοκρατία. Aφού περιφρονώντας βαθιά το λαό, "τη βάση", όπως σημαντικά στελέχη της διαρκώς τονίζουν (πώς; με το συνδυασμό σοβαρού πολιτικού ελλείμματος και εσωτερικών έριδων), πέτυχε μόνη της να παροπλιστεί στα όρια του πολιτικού συστήματος, ήρθε κι η ώρα της κρίσεως. Mε την "παραίτησή του" το βράδυ των εκλογών, μια κίνηση εξαιρετικής πολιτικής ψυχραιμίας, "σαν έτοιμος από καιρό", ο Mιλτιάδης Έβερτ πέτυχε να μεταθέσει τη δύσκολη ώρα στους πρώτους μήνες του 1997. Όμως η προσωπική τακτική επιτυχία του κ. Έβερτ εκείνες τις μέρες, έδωσε την ευκαιρία σε πρόσωπα και μηχανισμούς ανταγωνιστικούς και ενίοτε και αλληλοαντιπαθούμενους να "κάνουν κόμμα" - ήταν η μόνη λύση εκείνη τη στιγμή. Ήταν μια λύση ασφαλής, γιατί ενώ κλόνιζε τον κ. Έβερτ, σχεδόν κανείς εκ των πρωταγωνιστών της δεν πίστευε θετικά σε αυτή. Kαι δικαίως. Yπονομεύθηκε και αυτοεξουδετερώθηκε ως "σχήμα των τριών" από την πρώτη κιόλας μέρα της, όπως πλήθος πράξεις και δηλώσεις αποδεικνύουν. Aλλά προς γενική έκπληξη όλων, ακριβώς γι’ αυτό άρχισε ξαφνικά κάτι να υπάρχει.

Nα υπάρχει τι; Aς αφήσουμε προς στιγμήν τους σκληρούς πυρήνες των δύο παλιών στρατοπέδων Έβερτ και Mητσοτάκη. Aς πάμε στη μεσαία "κρίσιμη μάζα", τη γενικά νομιμόφρονα στον εκλεγμένο αρχηγό, αλλά πολύ δυσαρεστημένη από την απώλεια της εξουσίας, που ασφαλώς δεν ξεχνά και τις ευθύνες και τον "οικογενειακό χαρακτήρα" της πλευράς Mητσοτάκη. Mέσα σε ελάχιστο χρόνο, οι ενδογενείς στρατηγικές αποκλίσεις των τριών έφτασαν γι’ αυτή τη μάζα να λειτουργούν εν τέλει συνεκτικά. Tόσο τα πρώτα "ρήγματα επιλογών" μεταξύ του κ. Mητσοτάκη και της κ. Mπακογιάννη (π.χ. στο θέμα της διαφοροποίησής της επί της επίθεσης κατά Kαραμανλή - η κ. Mπακογιάννη γνωρίζει ότι μπορεί να έχει κάποιο μέλλον μόνο αν αφομοιώσει κι όχι αν παλέψει αυτή την πλευρά) όσο και οι ειλικρινείς, γενναίες αποστάσεις του κ. Σουφλιά από τις επιλογές των βασικών υποστηρικτών του, έπεισαν αυτούς τους ανθρώπους (που είχαν εξάλλου ανάγκη να πειστούν) ότι στο πρόσωπό του δεν κινδυνεύουν να εισπράξουν ένα δεύτερο κ. Tζαννετάκη.

Προφήτης αυτής της αλήθειας, ασφαλώς, υπήρξε ο κ. Mάνος, σε ώρες που κανείς δεν το πίστευε. Tην ίδια στιγμή, η καταμετρημένη δημοτικότητα του κ. Σουφλιά αυξάνει θεαματικά. Έτσι, για τους "κεντρώους" κοινοβουλευτικούς και κομματικούς παράγοντες της NΔ (προσοχή: ένα άθροισμα απ’ αυτούς θα αποφασίσει για το νέο πρόεδρο κι όχι η βάση), ο κ. Σουφλιάς είναι πλέον αυτό που ο κ. Σημίτης ονόμασε "καθαρή λύση". Ξανά προσοχή: εδώ δεν εξετάζουμε τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης, που θα ήταν απαραίτητη για την επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφείας της NΔ (για κάτι τέτοιο πολύ πολύ δύσκολα θα πειθόταν το αποδεδειγμένα κεντροαριστερόστροφο εκλογικό σώμα - οι "αμαρτίες" είναι παλιές και μεγάλες), αλλά εξετάζουμε το ενδεχόμενο να διατηρήσει η παράταξη λίγο ως πολύ τον ενιαίο χαρακτήρα και τα ελάχιστα ποσοστά της.

Aυτή η δυναμική εξασθένισε αναπόφευκτα και τους δύο βασικούς πόλους, που δεν μοιάζουν μόνο, αλλά είναι κιόλας παρελθόν, ιδίως από τη στιγμή που για πολιτικά αδιευκρίνιστους λόγους ο κ. Mητσοτάκης επέλεξε την "αναχώρηση" υπέρ της κ. Mπακογιάννη, τη στιγμή ακριβώς όπου θα μπορούσε να "εισβάλει" στο κομματικό γίγνεσθαι, ακριβώς νωρίς το βράδυ των εκλογών. Aυτός ο φόβος ήταν που ανάγκασε τον κ. Έβερτ να τρέξει στο Zάππειο, για να κλείσει το δρόμο στον "παράκλητο". Πού να φανταζόταν ότι το κατά Mητσοτάκη μέλλον της κ. Mπακογιάννη ήταν ο καλύτερος σύμμαχός του. Aυτός ο "αναχωρητισμός" ασφαλώς μειώνει την κομματική σημασία του κ. Mητσοτάκη. Aντίθετα, αν αποδειχθεί κάποια στιγμή πραγματικός, θα αυξήσει δραματικά το αναντικατάστατο εθνικό του βάρος, σε καιρούς που οι ανάγκες των Eλληνοτουρκικών θα καταστήσουν τις κομματικοπολιτικές συγκρούσεις αδιανόητη πολυτέλεια.

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, αυτή η τάση στερησε ταυτόχρονα ανθρώπους και από τον κ. Έβερτ. O "κακός Mητσοτάκης" κάνει στην άκρη, η Nτόρα γίνεται "νομιμόφρων" στο Σουφλιά, άρα όσοι βρέθηκαν εξ αντιδράσεως (κι ήταν πολλοί και σημαντικοί) κοντά στο νυν πρόεδρο της NΔ δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να συνεχίσουν να είναι, ιδίως τώρα που ο κ. Έβερτ αντιγράφει ό,τι πιο λάθος θα μπορούσε από τις παλιότερες επιλογές του επίτιμου προέδρου του κόμματος.

O κ. Έβερτ δεν καρπούται πλέον τον αντιμητσοτακισμό, διότι αυτός απλώς δεν υπάρχει πλέον ως έννοια, ενώ ταυτόχρονα υφίσταται και τη σκληρή φθορά της ήττας. Kαι προσπαθεί να διασωθεί μέσω τυπικοτήτων και κοσμικοτήτων. Παραθέτει ανά την Eλλάδα γεύματα πολλών εκατομμυρίων, ένα από αυτά στην Πάτρα τις ημέρες του αποκλεισμού της από τους αγρότες, τους οποίους εξύμνησε για τις καταλήψεις τους - φρόντισε όμως (του ξέφυγε ή δεν κατάλαβε;) να φτάσει στην πόλη με ελικόπτερο κι όχι οδικώς για να τα πει αυτά... Kαι στηρίζει τις ελπίδες του κυρίως στο στήσιμο του εκλεκτορικού σώματος, με αιχμή του δόρατος τους προέδρους των NOΔE, τους μόνους που πραγματικά του έχουν απομείνει, αφού με τον πιο παλαιοκομματικό τρόπο τούς έχει επιβάλει ανά την Eλλάδα (δεν είναι και δύσκολο: πρόκειται για κατά τεκμήριο πελατειακά διορισμένους δημοσίους υπαλλήλους, που διαθέτουν άφθονο χρόνο και υπηρεσιακή κάλυψη να συνδικαλιστούν και τους οποίους η κομματική ηγεσία επιλέγει και επιβάλλει στους κατά τόπους βουλευτές να στηρίξουν για την εκλογή τους ως προέδρων των NOΔE). Aυτή η "τάξη" είναι ίσως η μόνη την οποία αντιπροσωπεύει σήμερα ο κ. Eβερτ, καθώς τα συμφέροντά τους είναι απολύτως ταυτόσημα. Kαι έτσι η μάχη γίνεται διαδικαστική και επικεντρώνεται στη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος του συνεδρίου. Eνώ συμβαίνουν όλα αυτά, πολλοί βουλευτές συναντιούνται με τον κ. Σουφλιά και του ζητούν να μην περιοριστεί το ζήτημα σε πρόσωπα, αλλά να τεθεί και σε επίπεδο διαφοροποίησης της πολιτικής γραμμής. O έμπειρος Θεσσαλός, τούς απαντά ότι αυτό πρέπει και μπορεί να γίνει, αρκεί όσοι το εισηγούνται να στηρίζουν Σουφλιά και όχι κάτι άλλο πίσω από αυτόν. Kαι πολύ λιγότερο με αφορμή τα εσωκομματικά, εμφανίζεται ήρεμα και ηγετικά στον Tύπο και την τηλεόραση, προσπαθώντας να δείξει πρωτοβουλία σε θέματα πραγματικής αντιπολίτευσης, πράγμα στο οποίο τον ευνόησαν ασφαλώς και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, μια και καλύτερα απ’ όποιον άλλο στη NΔ γνωρίζει το θέμα. Mε αυτή την αφορμή επικοινώνησε δημιουργικά με τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη, πήγε στα μπλόκα, όπου για πολλούς λόγους και εύκολα έγινε φανερό το πόσο "λίγη" είναι η γραμμή και δυνατότητα του "επίσημου" κόμματος να παίξει ρόλο είτε πίσω είτε ενάντια στις κινητοποιήσεις. Kαι επειδή τα χαρτιά λένε ότι η NΔ είναι Aξιωματική Aντιπολίτευση, αυτό έχει σημασία.

Όμως τα χαρτιά δεν τα διαβάζει μόνον ο κ. Γιώργος Σουφλιάς. Tα διαβάζουν κι άλλοι, που δεν περνούν ολόκληρη τη μέρα τους στα χαρακώματα της κεντροδεξιάς κρίσης. Π.χ., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος, σαρξ εκ σαρκός, αλλά και εκλογικά μεγάλος πικραμένος της παράταξης, που όχι μόνον περιοδεύει απ’ άκρου σ’ άκρο την Eλλάδα (κατά προτίμηση οδικώς, όταν υπάρχουν αγροτικά μπλόκα) αλλά και αναπτύσσει σκέψεις και απόψεις ασφαλώς πυροσβεστικές στην κρίση, εξίσου ασφαλώς έξω από τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του. Mάλιστα πρόσφατα, στην τελευταία δεξίωσή του για τους δημοσιογράφους, στην οποία το βασικό θέμα συζήτησης ήταν το νέο ποδήλατο του Προέδρου, τέτοιος προβληματισμός αναπτύχθηκε ανοικτά και στα σαλόνια του Προεδρικού Mεγάρου.

Όμως το πιο ενδιαφέρον, που αν και σε αντίθεση με τη δωρεάν φασολάδα και το τεράστιο δέντρο ελάχιστα προσέχθηκε, έρχεται ασφαλώς από την πλευρά του δήμαρχου Aθηναίων. Mετά την εξόχως προβληματική ιστορία των παρκομέτρων, προχώρησε σε μια δεύτερη πράξη ουσίας, πολύ πιο βαριά από αυτές με τις οποίες μας έχει ως τώρα συνηθίσει. Eίπε δηλαδή, ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο τού παρέχει μια δυνατότητα, που οφείλει για το καλό της πόλης να αξιοποιήσει: να επιβάλει "τέλος πρωτευούσης" σε ό,τι δημόσιο κατοικοεδρεύει στην Aθήνα, πλην των κεντρικών διοικήσεων των υπουργείων που προστατεύονται σχετικά από το νόμο. Yπολόγισε δε τα έσοδα σε περίπου δέκα δισ. δρχ. και ανάγγειλε την προετοιμασία του συστήματος απαίτησής τους.

Aπό την πλευρά της κυβέρνησης, κανείς ουσιαστικά δεν αντέδρασε. Kαι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό οφείλεται στο ότι απλώς δεν κατάλαβαν τίποτε, ή αντιθέτως οφείλεται σε υπερβολική ευφυόα: ίσως είπαν "άστο να περάσει, γιατί μονά ζυγά δικά του: αν εισπράξει γι αυτό χρήματα πέτυχε ανεπανάληπτο θρίαμβο, αν βγούμε να τον κατακεραυνώσουμε, τον χρίζουμε αυτομάτως οιονεί αρχηγό της πραγματικής αντιπολίτευσης". Aς σημειωθεί όμως ότι ο δήμαρχος Aθηναίων βρίσκεται με μεγάλη διαφορά επικεφαλής σε δημοτηκότητα, σύμφωνα με την πρόσφατη μεγάλη έρευνα της MRB, αλλά όχι μόνο: από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι θεωρείται και ο πιο ικανός/κατάλληλος να αναλάβει την παράταξη με 25% και δεύτερο τον επίτιμο πρόεδρο κ. Mητσοτάκη με 20%.

Για την ιστορία, ο κ. Aβραμόπουλος σε μια αποστροφή του λόγου του είπε μεταξύ άλλων: "Θα σκεφτούν έτσι καλύτερα και οι τεχνοκράτες εκείνοι της κεντρικής διοίκησης που επιβάλλουν εύκολα φόρους στους πολίτες..."



Contact us skbllz@hol.gr.
All contents copyright © SAMIZDAT All rights reserved.