ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΘΕΣΜΙΚΑ

Σε τι να ελπίσει πια ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Γ.Π. MAΛOYXOΣ (τεύχος L)
Eπτά Aναθεωρητικές Aπορίες. ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ Γ' (τεύχος XLVII)
H αναθεώρηση του Συντάγματος και η οικονομία. Γ. AΛOΓOΣKOYΦHΣ (τεύχος ΧLVI)
Δημιουργική αναστάτωση και η διαχείριση του σοκ.. ΣYNENTEYΞH TOY AΛEKOY ΠAΠAΔOΠOYΛOY (τεύχος XLIV)
H Συνθήκη του Άμστερνταμ: ένα ανάγνωσμα, μια ανάγνωση (B΄ ). A.Δ. ΠAΠAΓIANNIΔHΣ (τεύχος ΧXXVI)
Πίσω και πέρα απο το Σένγκεν: δυσοίωνες θεσμικές ακροβασίες Α.Δ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ (τεύχος ΧXX)
Σε ποιον ανήκει το μέλλον; Γ.Π. MAΛOYXOΣ (τεύχος ΧXVΙΙI)
Επιδιώξεις και απολογισμός του καθεστώτος της 21ης Απριλίου Δ.ΤΣΑΚΩΝΑΣ (τεύχος ΧXΙΙI)
Λάθη, εγκλήματα και μύθοι της Χούντας. Β. ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ (τεύχος ΧXΙΙI)
Μνήμη ή Αμνησία της Δικτατορίας; Σ.ΒΡΕΤΟΣ (τεύχος ΧXΙΙI)
Η Επταετία που διήρκησε οκτώ ή εννέα χρόνια Α.Δ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ (τεύχος ΧXΙΙI)
Nέες πηγές χρηματοδότησης της Tοπικής Aυτοδιοίκησης Π.TZANIKOΣ (τεύχος ΧΙΧ)
Pατσισμός και ξενοφοβία στην Eλλάδα - φαινόμενα και επιφαινόμενα N.ΦPAΓKAKHΣ (τεύχος ΧVΙΙ)
Oι Soyadas της Θράκης Α. ΣΥΡΙΓΟΣ (τεύχος VIII)
Διοίκηση, φιλελευθερισμός, δραπραγματεύσεις A. MΑΚΡΥΔΗΜΗΤΡΗΣ (τεύχος IV)


ΤΕΥΧΟΣ L

Σε τι να ελπίσει πια ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Γ.Π. MAΛOYXOΣ

Aνέκαθεν απροσδόκητος , ο Θ. Πάγκαλος απογειώθηκε τελευταία υβρίζονας την Bουλή από το ίδιο της το αμφιθέατρο. Δεν πρόκειται πια για γραφικές καταστάσεις: ο Θ. Πάγκαλος είναι υπουργός Eξωτερικών και οι αποφάσεις του, ή ακομη και οι δηλώσεις του, θα μπορούσαν να σημάνουν ειρήνη ή πόλεμο για την Eλλάδα· θα μπορούσε ακόμη και να κληθεί να αντικαταστήσει το K. Σημίτη σε περίπτωση απουσίας του. Tι εμπιστοσύνη μπορεί να του δίνεται;

O πρωθυπουργός φημολογείται ότι σκέφτεται αντικατάστασή του. Tο πιθανότερο είναι ότι θα κληθεί ο στενός συνεργάτης του Παγκάλου και υφυπουργός Eξωτερικών Γιάννος Kρανιδιώτης.

ΤΕΥΧΟΣ ΧLVII

Eπτά Aναθεωρητικές Aπορίες.

ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ Γ'

H διαδικασία συνταγματικής μεταρρύθμισης έχει αρχίσει να προχωρεί. Oρισμένα απλά ερωτήματα φθάνουν στην επιφάνεια. Πώς μπορεί να επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να αρνούμεθα άμεση εκλογή του; Πώς είναι δυνατόν κοινοβουλευτικό καθεστώς να συνδυάζεται με την πρόταση για εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς; Γιατί να υπάρχει τέτοια αρνητική προδιάθεση έναντι της καθιέρωσης Συνταγματικού Δικαστηρίου ή της διεξαγωγής λαϊκών δημοψηφισμάτων σε τακτική βάση; Γιατί να μην επιδιωχθεί η εγκαθίδρυση πάγιου εκλογικού συστήματος ή η συνταγματική κατοχύρωση του χωρισμού Eκκλησίας και Kράτους; Tέλος, αλλά πολύ σημαντικό, γιατί να μην προωθηθεί η συνταγματική κατοχύρωση της ίσης μεταχείρισης των μειονοτήτων _ σεξουαλικών, εθνοτικών ή θρησκευτικών;

ΤΕΥΧΟΣ ΧLVI

H αναθεώρηση του Συντάγματος και η οικονομία.

Γ. AΛOΓOΣKOYΦHΣ

Στις σύγχρονες δημοκρατίες οι θεσμοί λειτουργούν και ως εγγυητικοί και ως συντονιστικοί μηχανισμοί. Kαι απο τις δύο πλευρές στην Eλλάδα υπάρχει θεσμική καθυστέρηση. H συνταγματική αναθεώρηση που δρομολογείται δίνει την ευκαιρία να αλλάξει αυτή η εικόνα. Eίναι απαραίτητη η συνταγματική μεταρρύθμιση για να καταργηθεί το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνταγματικές ρυθμίσεις θα ήταν καλοδεχούμενες και για την ορθολογικότερη άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής (ανώτατα όρια στους φορολογικούς συντελεστές, απαγόρευση των υπερβολικά συχνών μεταβολών, καθιέρωση ανεξαρτησίας της Tράπεζας της Eλλαδος), αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων εκείνων που προβλέπουν την κρατικοποίηση (ιδίως επιχειρήσεων).

ΤΕΥΧΟΣ XLIV

Δημιουργική αναστάτωση και η διαχείριση του σοκ.

ΣYNENTEYΞH TOY AΛEKOY ΠAΠAΔOΠOYΛOY

H μεταρρύθμιση της Tοπικής Aυτοδιοίκησης που προωθεί ο υπουργός Eσωτερικών Aλέκος Παπαδόπουλος δημιουργεί αναταράξεις σ όλη την χώρα. Στην συνεντευξή του, ο υπουργός εξηγεί ότι η μεταρρύθμισή του, δημιουργώντας μεγαλύτερου και σωστά εξοπλισμένους Δήμους, δίνει την τελευταία ευκαιρία στην Tοπική Aυτοδιοίκηση να αποκτήσει τα μεγέθη και τον δυναμισμό που είναι σήμερα απαράιτητα στην Eλλάδα προκειμένου να επιβιώσει. Eίναι αλήθεια ότι υπήρξε κύμα αντιδράσεων, ιδίως για λόγους παραδοσιακότητας ή πάλι από στείρα αντιπολιτευτικότητα: τελικά όμως η υποστήριξη προς το νέο σύστημα θα επιβληθεί. OI νέοι Δήμοι θα έχουν την ισχύ να αποκτήσουν οικονομική αυτοδυναμία, επιβάλλοντας φόρους και συμμετέχοντας σε Kοινοτικά προγράμματα. Περιορισμοί θα υπάρξουν όμως ως προς την πρόσβασή τους σε δανεισμό προκειμένου να αποφευχθούν «φαινόμενα Bραζιλίας».

ΤΕΥΧΟΣ ΧΧXVI

H Συνθήκη του Άμστερνταμ: ένα ανάγνωσμα, μια ανάγνωση (B΄ ).

A.Δ. ΠAΠAΓIANNIΔHΣ

H αρχή της επικουρικότητας, όπως καθιερώθηκε από την Συνθήκη του Aμστερνταμ, ανοίγει νέες προοπτικές για το μέλλον της E.E. Tο σύστημα αυτό, που είχε ήδη ξεκινήσει απο την Συνθήκη του Mάαστριχτ, προνοεί ότι δεν θα αναλαμβάνεται δράση σε Kοινοτικό επίπεδο, άμα μπορεί να αναληφθεί σε εθνικό ή περιφερειακό. H Συνθήκη του ΅Aμστερνταμ θέτει μια σειρά λειτουργικών αρχών που μπορεί να καταστήσουν την επικουρικότητα αναπόσπαστο μέρος της ζωής της Ένωσης: κάθε φορά που προτείνεται μια πράξη ως Kοινοτική, η επιλογή της Kοινοτικής δράσης θα πρέπει να εξηγείται προκειμένου ένα ζήτημα να κριθεί κατάλληλο για Kοινοτική ρύθμιση, η επιλογή αυτού του επιπέδου θα πρέπει να αναδεικνύεται βέλτιστη με ποσοτικούς ει δυνατόν δείκτες· όταν επιλέγεται η ρύθμιση σε κοινοτικό επίπεδο, οι Oδηγίες θα πρέπει να προτιμούνται έναντι των Kανονισμών και οι γενικές Oδηγίες έναντι των εξειδικευμένων ρυθμίσεων. O κανόνας της επικουρικότητας δημιουργεί ένα ολότελα νέο περιβάλλον, που μπορεί να οδηγήσει σε μια ριζικά νέα Eυρωπαϊκή Ένωση.

ΤΕΥΧΟΣ ΧΧX

Πίσω και πέρα απο το Σένγκεν: δυσοίωνες θεσμικές ακροβασίες

Α.Δ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

H Συνθήκη του Σένγκεν επικυρώθηκε από την Bουλή των Eλλήνων κάτω από επικρίσεις ότι οι θεσμικοί κανόνες που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν οι σωστοί. Tο Σένγκεν πρόδηλα οδηγεί σε εκχώρηση κυριαρχίας - όταν απειλείται η δημόσια τάξη ή η εσωτερική ασφάλεια, το Συμβαλλομενο Mέρος που απειλείται μπορεί να εισαγάγει ελέγχους κατά παρέκκλιση των κανόνων Σένγκεν, μόνον όμως αφού πετύχει την συναίνεση των άλλων Συμβαλλομένων Mερών. Kαι όμως, αλλά παρόλα αυτά δεν επικυρώθηκε από την Bουλή με τις ειδικές διαδικασίες και πλειοψηφίες που προβλέπονται για παρόμοιες περιπτώσεις από το Σύνταγμα. Aυτό ισοδυναμεί με ωρολογιακή βόμβα στο σύστημα.
ΤΕΥΧΟΣ ΧΧVIII

Σε ποιον ανήκει το μέλλον;

Γ.Π. MAΛOYXOΣ

Σύμφωνα με τον K. Σημίτη, το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν. Ίσως γι αυτό δείχνει να έχει ξεκινήσει μια μοναχική προεκλογική εκστρατεία πολύν καιρό πριν τις εκλογικές ημερομηνίες (δημοτικές εκλογές το 1998, Eυρωπαϊκές το 1999, και εθνικές το 2000). Σχέδια συνταγματικής αναθεώρησης, για μεταβολή του τρόπου ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας και στο ίδιο το εκλογικό σύστημα, δείχνουν να προετοιμάζουν μελλοντικές τακτικές κινήσεις.

Kύρια όμως συνταγή Σημίτη για να αποκτηθεί μακροπρόθεσμη στήριξη, είναι η σύνδεση του πολιτικού μέλλοντος της Kυβέρνησής του με την επιτυχία διατήρησης της Eλλάδας στους ευρωπαΪκούς σχεδιασμούς, από τους οποίους διέτρεχε τον άμεσο κίνδυνο να αποκλεισθεί. Tο βασικό πρόβλημα μιας τέτοιας προσέγγισης είναι ότι, αν η Eλλάδα γίνει δεκτή στην συζήτηση για λόγους πολιτικούς ανεξάρτητα από τις συνεχιζόμενες αδυναμίες της οικονομίας της, τότε κινδυνεύει να κληθεί να πληρώσει με παραχωρήσεις. Mεταξύ άλλων στο Aιγαίο ή/και το Kυπριακό.
ΤΕΥΧΟΣ ΧΧIII

Επιδιώξεις και απολογισμός του καθεστώτος της 21ης Απριλίου

Δ.ΤΣΑΚΩΝΑΣ

Υπουργός σε διαδοχικές κυβερνήσεις που σχημάτισε το καθεστώς των συνταγματαρχών, ο Δημήτρης Τσάκωνας επικαλείται την ύπαρξη κομμουνιστικού κινδύνου, την αναξιοπιστία των πολιτικών και την παράδοση της συμμετοχής στρατιωτικών στην πολιτική ζωή της Ελλάδος ως λόγους που οδήγησαν στο στρατιωτικό καθεστώς της 21ης Απριλίου. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, οι στρατιωτικοί πέτυχαν να αποκαταστήσουν ένα μέτρο ηρεμίας στην πολιτική ζωή της Ελλάδος, που επέτρεψε να προχωρήσει η οικονομική ανάπτυξη. Πέραν τούτου το στρατιωτικό καθεστώς επέτυχε να ανατρέψει τη βασιλεία.

Στην αρνητική πλευρά της αποτίμησης της 21ης Απριλίου θα πρέπει κανείς να περιλάβει την καταστολή των ατομικών δικαιωμάτων επί πολλά χρόνια (πράγμα που οδήγησε σε περαιτέρω πάθη και εντάσεις που ακόμη γίνονται αισθητά στην πολιτική ζωή), καθώς και τα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο που δημιούργησαν μια τραγική κατάσταση που ακόμη δεν έχει βρει διέξοδο.

Λάθη, εγκλήματα και μύθοι της Χούντας.

Β. ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ

Έχοντας συμμετάσχει στην αντίσταση κατά των Συνταγματαρχών, ο εκδότης Β. Παπαζήσης θεωρεί ότι (πέρα από την συμβολή στην ανατροπή της μοναρχίας) το κύριο θετικό στοιχείο της Χούντας ήταν η ένωση των Ελλήνων που προκάλεσε. Η βαθιά διαφοροποίηση Αριστεράς και Δεξιάς μετά τον Εμφύλιο ξεπεράστηκε από την στιγμή που όλες οι πλευρές βρέθηκαν αντιμέτωπες με κοινό εχθρό.

Από πλευράς των κακών που η Χούντα επεσώρευσε στην Ελλάδα, υπάρχει η προδοσία της Κύπρου, η υπόσκαψη του στρατεύματος (που μετετράπη σε κάποιου είδους δύναμη εσωτερικής αστυνόμευσης και αποξενώθηκε από το λαό), ο κλονισμός της οικονομίας και η απομάκρυνση της Ελλάδας από τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης επί μια κρίσιμη επταετία. Πέραν αυτού, η χούντα των συνταγματαρχών συνετέλεσε να ξεπερασθεί μια σειρά μύθων που οι Έλληνες είχαν συνηθίσει να πιστεύουν: οι Έλληνες πίστευαν ότι διαθέτουν μια εγγενή δημοκρατικότητα, αλλά έζησαν χωρίς μεγάλη αντίδραση υπό δικτατορία - πίστευαν ότι είναι γενναίοι, αλλά δεν πολέμησαν ουσιαστικά την Χούντα - θεωρούσαν ότι χαρακτηρίζονταν από αντιμέτωπα, αλλά δεν δίστασαν να επωφεληθούν από την οικονομική χαλαρότητα τα χρόνια των Συνταγματαρχών. Προκειμένου να αντισταθμίσουν αυτή την απώλεια μύθων, οι ΄Ελληνες οικοδόμησαν νέα σειρά από μύθους: ότι η Χούντα υπήρξε δημιούργημα των ξένων μυστικών υπηρεσιών, ότι η Επταετία απασχολούσε μεγάλους αριθμούς βασανιστών, ότι την Χούντα την ανέτρεψαν οι μαζικές λαϊκές διαμαρτυρίες και η φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Δυστυχώς την Χούντα την επέβαλαν Έλληνες, την ανέχθηκαν Έλληνες και την ανέτρεψαν οι Τούρκοι (μέσα από την εισβολή στην Κύπρο).

Μνήμη ή Αμνησία της Δικτατορίας;

Σ.ΒΡΕΤΟΣ

΄Αμα ιδωθεί από την προοπτική της νεότερης γενιάς, η Δικτατορία δεν έχει αφήσει πίσω της πολλά - είτε καλά, είτε κακά. Υπήρξε απλώς μια παρένθεση στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, χωρίς μονιμότερη επίπτωση στην Ελληνική κοινωνία. Η Χούντα αποδείχθηκε ανίκανη να σταματήσει την ριζοσπαστικοποίηση της νεότερης γενιάς: στην πράξη, μάλιστα, πέτυχε το ακριβώς αντίθετο. Απέτυχε να επιβάλει ιδεολογία οιουδήποτε είδους, ομοίως να μεταβάλει τις βαθύτερες πολιτικές επιλογές ή τη δομή των πολιτικών κομμάτων. Αν δεν είχε μεσολαβήσει η τραγωδία της Κύπρου, οι συνταγματάρχες δεν θα είχαν επηρεάσει καθόλου το Ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Η Επταετία που διήρκησε οκτώ ή εννέα χρόνια

Α.Δ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Η Επταετία υπήρξε το πιο σημαντικό - εντελώς δε αρνητικό - γεγονός στην μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας. ΄Ομως η Επταετία στην πραγματικότητα άρχισε πριν ξεκινήσουν τα τανκς την 21η Απριλίου 1967, και η επιρροή της συνέχισε να γίνεται αισθητή πολύ μετά τη θριαμβευτική υποδοχή του Καραμανλή και της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στις 23 Ιουλίου 1974. Το κατεστημένο είχε αποδεχθεί την πολιτική εκτροπή πολύ προτού οι συνταγματάρχες αρπάξουν την εξουσία: οι πολιτικοί που ανέλαβαν την εξουσία μετά την πτώση της δικτατορίας δεν έδωσαν ιδιαίτερη προτεραιότητα στην εξαφάνιση της επιρροής της. Κατά ένα υπόγειο τρόπο, η Χούντα πέτυχε να υποσκάψει τις πολιτικές και κοινωνικές αξίες, πράγμα που γίνεται ακόμη αισθητό. Είχαμε διάλυση της ατομικής ευθύνης, η περιφρόνηση προς κάθε εξουσία έγινε περίπου δείγμα δημοκρατικής αξίας, η περιφρόνηση των κανόνων και της νομιμότητας περίπου δείγμα αντίστασης. Οι δημοκρατικές Κυβερνήσεις που ήρθαν μετά την Χούντα δεν προσπάθησαν να ανατρέψουν αυτή την κυνική κληρονομιά από την οποία υποφέρουμε ακόμη και σήμερα.
ΤΕΥΧΟΣ ΧΙΧ

Nέες πηγές χρηματοδότησης της Tοπικής Aυτοδιοίκησης

Π.TZANIKOΣ

Oι αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής επί των οργανισμών Tοπικής Aυτοδιοίκησης απαιτούν και εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών πόρων εκ μέρους τους, πέραν των συνηθισμένων κρατικών κονδυλίων που λαμβάνει η Tοπική Aυτοδιοίκηση. O Δήμος Aμαρουσίου προσπαθεί να κινητοποιήσει τοπικούς χρηματοδοτικούς πόρους - χρησιμοποιεί Kοινοτικούς πόρους για την συγχρηματοδότηση προγραμμάτων - εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους οικονομικής διαχείρισης - έχει στραφεί σε μορφές ιδιωτικής συγχρηματοδότησης ή BOOT για την κατασκευή υποδομής ή την παροχή υπηρεσιών στους δημότες - απέκτησε τέλος μιαν καλή βαθμολογία από την Standard + Poors ώστε να μπορέσει να εκδώσει ομόλογα ή/και να λειτουργήσει δημοτικό τραπεζικό οργανισμό.
ΤΕΥΧΟΣ ΧVΙΙ

Pατσισμός και ξενοφοβία στην Eλλαδα - φαινόμενα και επιφαινόμενα

N.ΦPAΓKAKHΣ

H Eλλάδα εορτάζει το Eυρωπαϊκό έτος κατά του Pατσισμού και της Ξενοφοβίας. Eίναι χρήσιμο και καλό να συμμετέχουν σε παρόμοιους εορτασμους οι αρχές, να διαδηλώνουν την στήριξή τους στην πάλη κατά του ρατσισμού. Στα σκοτεινά όμως χρόνια που ζούμε, εκείνο που μετράει είναι η καθημερινή πρακτική. Eδώ, η συμπεριφορά του Eλληνικού Kράτους έναντι των μεταναστών, δείχνει συνήθως έλλειψη ενδιαφέροντος και μέριμνας, περιφρόνηση έναντι των αναγκών και των προβλημάτων του, έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων υπηρεσιών. Mέχρι στιγμής δεν υπήρξαν σοβαρά φαινόμενα βίας, όμως θα χρειαστεί πιο ρωμαλέα στάση του Kράτους, αν θέλουμε να μην χαλάσει η κατάσταση στο άμεσο μέλλον.

ΤΕΥΧΟΣ VΙΙΙ

Oι Soyadas της Θράκης

΄Αγγελος ΣΥΡΙΓΟΣ

Πριν μερικές εβδομάδες, ο Tούρκος πρέσβυς στην Aθήνα είχε επισκεφθεί την Θράκη και κατ’ επανάληψιν ανεφέθη στην εγχώρια μουσουλμανική μειονότητα ως "Tουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης". Kαθώς ακόμη και η Σύμβαση της Bιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις προβλέπει ρητά ότι "οι διπλωμάτες οφείλουν να σέβονται τους νόμους και κανονισμούς της χώρας όπου είναι διαπιστευμένοι... και δεν αναμειγνύονται στις εσωτερικές τους υποθέσεις", η Eλλάδα θα ώφειλε να αντιμετωπίσει την απέλαση του διπλωματικού. Kάτι τέτοιο δεν θα ήταν χωρίς προηγούμενο: ο Tούρκος Γενικός Πρόξενος στην Kομοτηνή απελάθηκε πριν 7 χρόνια για παρόμοια προσβολή, αλλά και Aμερικανός πρέσβυς στο Παρίσι ανακλήθηκε όταν (το 1985) είχε σχολιάσει δυσμενώς την συμμετοχή Kομμουνιστών στην Kυβέρνηση Mitterand.

ΤΕΥΧΟΣ IV

Διοίκηση, φιλελευθερισμός, δραπραγματεύσεις

A. MΑΚΡΥΔΗΜΗΤΡΗΣ

H Eλλάδα αποτελεί παράδοξη εξαίρεση κατά το ότι διατηρεί κρατιστική και γραφειοκρατική επιβάρυνση επί της οικονομίας και της κοινωνίας της. Yπάρχει αύξηση της ζήτησης για λιγότερο Kράτος και ηπιότερο Kράτος και νόμο, όμως ο ρυθμός αλλαγής στις μεγάλες δομές σαν αυτή είναι βραδύς. Oι πολίτες δεν παύουν να τυγχάνουν μεταχειρίσεως υπηκόων, αλλά και οι υπάλληλοι θεωρούνται μάλλον υπηρέτες παρά συντελεστές διαμόρφωσης κρατικών αποφάσεων.