ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ



Αναπτύσσεται σε πόλεις ή περιοχές, κόμβους της ρωμαϊκής Εγνατίας Οδού, του δρόμου που γεφύρωσε την Αδριατική με το Θερμαϊκό και ένωσε τη Μακεδονία με τη Θράκη. Θα οργανωθούν φεστιβάλ, με έντονη την παρουσία σ` αυτά του τοπικού στοιχείου, στις Πρέσπες, στην Έδεσσα, στο Λουδία, στη Γέφυρα, αλλά και στη Βέροια, Απολλωνία, Καβάλα, Κομοτηνή κι Αλεξανδρούπολη και σε δεκάδες άλλα σημεία της Μακεδονίας και της Θράκης.



Η ενότητα αφορά την πολιτιστική παρουσία των όπου γης Ελλήνων. Η Έκθεση των έργων των Ελλήνων της Διασποράς θα συνοδεύσει και το συνέδριο στο οποίο θα συζητηθούν τα προβλήματα των αποδήμων που επιμένουν στην ελληνικότητά τους.



Πρόκειται για τη συγκροτημένη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Συνέδρια, συμπόσια και συναντήσεις με κεντρικό θέμα τον Αριστοτέλη θα δώσουν το στίγμα του Σταγειρίτη φιλοσόφου στην αυγή του 21ου αιώνα.



Η σχέση της Θεσσαλονίκης με τη θάλασσα είναι αυτή που της έδωσε τον κυρίαρχο ρόλο της επί 23 αιώνες. Το λιμάνι είναι η πύλη για την απέραντη ενδοχώρα που αρχίζει από τη χερσόνησο του Αίμου και φτάνει στην Κασπία, τη Γεωργία και την Ουκρανία. Σ` αυτό το λιμάνι με τους έξι οδοντωτούς προβλήτες θα γίνουν μεγάλες ναυτικές εκθέσεις, πολυθεάματα, συμπόσια και συνέδρια με θέμα τη σχέση της Μεσογείου και της Θεσσαλονίκης, καθώς και καλλιτεχνικά γεγονότα.



Πίσω από τους εθνικισμούς που κατά καιρούς κατακερματίζουν κάθε έννοια ενότητας του βαλκανικού χώρου, δεν παύει να υπάρχει μια ενιαία βαλκανική πολιτισμική διάσταση που τη συναντάς σε κάθε σου βήμα. Το 1997 η Πολιτιστική Πρωτεύουσα, μέσα από μία σειρά συναντήσεων, εκδηλώσεων και συνεδρίων, θα επιδιώξει να φέρει στην επιφάνεια αυτή τη διάσταση και τους λαούς πιο κοντά.



Η Θεσσαλονίκη, από της κτίσεως της, αποτέλεσε μια πατρίδα ιδιαίτερη για τους Εβραίους της Διασποράς, μια πόλη αγαπημένη και φιλόξενη. Με την έλευση των Σεφαρδιτών από την Ισπανία, πεντακόσια χρόνια πριν, η πόλη κατέστη μητρόπολη του ευρωπαϊκού εβραϊσμού, ως τις μαύρες μέρες του ολοκαυτώματος. Μητέρα πόλη υπήρξε επίσης και για τους κυνηγημένους Αρμένιους. Μια σειρά εκδηλώσεων για τους Εβραίους και τους Αρμένιους της Θεσσαλονίκης έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα.



Μια σειρά εκδηλώσεων και εκθέσεων με θέμα το μακεδόνα βασιλιά, με κορύφωση την έκθεση έργων μεγάλων καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο, που εμπνεύστηκαν από το σύντομο -μα τόσο δημιουργικό- πέρασμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τη ζωή.



Στην πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη η τέχνη της Γαστρονομίας υπήρξε ανέκαθεν ένα από τα πλέον καλλιεργούμενα είδη. Μαζί με τους οίνους της ενδοχώρας, που από αρχαιοτάτων χρόνων συνέβαλαν στην ανάπτυξη του "ευ ζην'', αποτελούν και σήμερα μια από τις σημαντικές πτυχές του πολιτισμού της πόλης. Εκδηλώσεις σχετικές με τη γαστρονομία θα γίνουν μέσα στο 1997, ενώ ένα πρόγραμμα περιηγήσεων, "Οι δρόμοι του κρασιού", θα φέρνει τους επισκέπτες κοντά στους τόπους παραγωγής των ξακουστών Μακεδονικών κρασιών.



Ένα πρόγραμμα γνωριμίας των πολιτών, αλλά κυρίως των μαθητών της Θεσσαλονίκης, με την πόλη, τα μνημεία της, το μουσειακό πλούτο, τις ανασκαφές και τον τρόπο που γίνονται. Ήδη, οι "Αρχαιολογικοί Περίπατοι" που ξεκίνησαν πιλοτικά την Άνοιξη του 1996 στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς κατέδειξαν την αναγκαιότητα και τη σημασία του προγράμματος.






Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα..


footer_11.gif - 10896,0 K