ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

“ΑΥΤΟΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ” 20/8/97-8/9/97

ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 



Την Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997, εγκαινιάσθηκε έκθεση με τίτλο “ΑΥΤΟΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ”, στο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Μενελάου 18, Πλ. Δικαστηρίων.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συνάντηση φωτογράφων απ΄ όλη την Ευρώπη με 55 συμμετοχές, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Οι 55 καλλιτέχνες με μοντέλο τον εαυτό τους, εκθέτουν στο κοινό την δική τους εκδοχή για τον “εαυτό”, δένοντας την τέχνη της φωτογραφίας πολλές φορές και με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τις εικαστικές κατασκευές με ξύλο, μέταλλο, πέτρα, φώτα “νέον”, καθρέπτες. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις επιστρατεύονται για την παρουσίαση του “προσώπου”, εκτός από την όραση και άλλες αισθητικές όπως η ακοή, η αφή, η όσφρηση.

Η έκθεση που συνοδεύεται από πολυσέλιδο κατάλογο, διοργανώνεται από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας και είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη 1997.

Την επιτροπή επιλογής των έργων απετέλεσαν οι κ. Στεφανίδου (Ιστορικός Τέχνης), κ. Λαχάς (Εικαστικός και Πρόεδρος του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης), κ. Κατσάγγελος (Λέκτορας στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Σ.Ε. του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης), και ο κ. Οταμπασίδης (Εκπρόσωπος του Φωτογραφικού Κέντρου).

Διάρκεια έκθεσης έως 8 Σεπτεμβρίου. (Δευτέρα έως Παρασκευή 18.00΄- 22.30΄ και Σάββατο 10.00΄- 14.00΄).

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη γίνονται στο ΦΚΘ παράλληλες εκδηλώσεις (διαλέξεις, προβολές διαφανειών, portfolio reviews κ.α.). Για περισσότερες πληροφορίες και ειδικές ξεναγήσεις στην έκθεση στο τηλέφωνο 256-296.

 

Η φωτογράφηση του εαυτού μας είναι πάντα μία πρόκληση. Φωτογραφίζουμε κάτι γνωστό και οικείο και συχρόνως εικόνες που δεν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τη στιγμή της λήψης.

Η αβεβαιότητα που εισάγει η διαδικασία αυτή της φωτογράφησης ασκεί πάνω μας τη γοητεία του άγνωστου αλλά και διεγείρει την επιθυμία να διαπιστώσουμε αν η προεικόνα του εαυτού μας ταυτίζεται με το αποτέλεσμα.

Ο φωτογράφος εδώ καλείται να αποτυπώσει όχι μόνο την οπτική του για τον κόσμο αλλά την ίδια του την εικόνα.

Η αυτοφωτογραφία ενσωματώνει τη δυναμική της εξομολόγησης και τη λύτρωση της αποκάλυψης.

Γιώργος Κατσάγγελος

Προεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής Μ.Φ.Κ

 

“...Αυτή νομίζω πως είναι η εναργέστερη, σημαντικότερη και γι’αυτό διαρκέστερη σχέση μου με τη φωτογραφία, η μαγεία δηλαδή της αποκάλυψης της εικόνας, η γέννησή της. Όμως, όπως κάθε γέννα, προϋποθέτει τη σύλληψη και την κυοφορία, από αυτά, συνεπώς, εξαρτάται και το πως ο φωτογράφος θα περισωθεί εξασφαλίζοντας για τα πνευματικά δημιουργήματα του την ευανάγνωστη αποτύπωση των καλλιτεχνικών του χρωμοσωμάτων, μέσα από ένα καλά συγκροτημένο προσωπικό μύθο, βέβαια, πως, δηλαδή, εν προκειμένω οι φωτογραφίες του, θα διασώσουν την δημιουργική έκφραση της προσωπικής του μυθολογίας...”

Κώστας Λαχάς

Θεσσαλονίκη Αύγουστος 1997

 


Το Φωτογραφικό κέντρο Θεσσαλονίκης, άρχισε να λειτουργεί πριν ενάμιση χρόνο από φωτογράφους της Θεσσαλονίκης, με εμπειρία πάνω από δώδεκα χρόνια στη διοργάνωση εκθέσεων με τη φωτογραφική ομάδα Τριανδρίας.

Παράλληλα με τις δεκαπέντε εκθέσεις που διοργανώθηκαν στο ΦΚΘ και αλλού, παρουσιάστηκαν δεκάδες επιμορφωτικά προγράμματα με ομιλίες, προβολές, διαλέξεις, χάπενινγκ και ξεναγήσεις σχολείων στις εκθέσεις.

Το σπουδαιότερο όμως και σημαντικότερο τμήμα του αναμένεται να είναι η παρακαταθήκη (depot) μεμονωμένων φωτογραφιών αλλά και ολοκληρωμένων portfolios Ελλήνων κυρίως φωτογράφων, ασχέτως εάν έχουν εκθέσει στο Κέντρο ή αλλού. Ήδη αριθμεί αρκετά έργα, αντιπροσωπευτικά των εκθέσεων που φιλοξενήθηκαν.