ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ U2 ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η αναγγελία από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Η Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 1997 ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους U2, το δημοφιλέστερο ίσως ροκ συγκρότημα της εποχής, που θα κορυφώσει με την επίσημη συμμετοχή του το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης στις 26 Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου στο «Μακεδονία Παλάς», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάνος Θεοδωρίδης -παρουσία του εκπροσώπου της εταιρίας που συνεργάστηκε για τη μετάκληση των U2, Δημήτρη Χέλμη και της παραγωγού του Οργανισμού, Ευγενίας Γραμμένου- ανήγγειλε και επίσημα τη μεταφορά στη Θεσσαλονίκη του ανεπανάληπτου υπερθεάματος των U2, που αναμένεται να προσελκύσει τουλάχιστον 50.000 άτομα στο λιμάνι, ενώ απαρίθμησε όλα τα στοιχεία της κολοσσιαίας παραγωγής, που θριαμβεύει σε όλο τον κόσμο και θα αποτελέσει μία πρωτόγνωρη γιορτή του ροκ και των -κάθε ηλικίας- οπαδών του.

Ο κ. Θεοδωρίδης χαρακτήρισε τη συναυλία ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, το οποίο, όπως είπε, θα κλείσει πανηγυρικά τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, που άνοιξαν με την κορυφαία έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους.

Επανέλαβε ότι το κόστος της συναυλίας ανέρχεται σε 600 εκατ. δραχμές, αλλά ο Οργανισμός θα διαθέσει το εγκεκριμένο από το Διοικητικό Συμβούλιο ποσό των 150 εκατ. δραχμών.

«Αυτά θα είναι τα μόνα χρήματα που θα δώσει ο Οργανισμός, που θα είναι και ο πρώτος αποδέκτης των επιστροφών και των όποιων κερδών υπάρξουν», διαβεβαίωσε. Για την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού, δήλωσε ότι «100 εκατ. δραχμές θα διαθέσει εκτάκτως το Υπουργείο Πολιτισμού, αντιλαμβανόμενο την ιδιαίτερη σημασία του γεγονότος για τη Θεσσαλονίκη και 40 εκατ. δραχμές η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς». Από τις πωλήσεις των εισιτηρίων, ο Οργανισμός αναμένει εισπράξεις 200 εκατ. δραχμών. «Οσο για τα υπόλοιπα, εξετάζουμε δύο πολύ πιθανές λύσεις», είπε ο κ. Θεοδωρίδης. Είτε να αναλάβουμε εμείς το self catering των 50.000 θεατών, είτε να αποδεχτούμε τις πολύ συμφέρουσες προτάσεις για χορηγίες, που έχουμε ήδη από πολλές ιδιωτικές και δημόσιες εταιρίες».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι υποχρεώσεις του Οργανισμού έναντι των U2 είναι «να παραδώσουμε έναν απολύτως ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του συγκροτήματος, να έρθουμε σε επαφή με τις δημόσιες αρχές, να καταβάλουμε το συμφωνημένο ποσό σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και πέραν τούτου, υπάρχουν ασφάλιστρα, αντασφάλιστρα και ευθύνες σε όλους».

Όπως τόνισε εξάλλου ο κ. Θεοδωρίδης, το συγκρότημα, κατά την πάγια τακτική του, απαιτεί από τους διοργανωτές να ασφαλίσουν προσωπικά τον κάθε θεατή με το ποσό των... 10 εκατ. δολαρίων, γι’ αυτό και επεμβαίνουν άμεσα στη διαμόρφωση του συναυλιακού χώρου και τη λήψη των μέτρων ασφαλείας. Διευκρίνισε επίσης πως «εάν η εκδήλωση ματαιωθεί για οποιονδήποτε λόγο, ο Οργανισμός θα αποζημιωθεί πλήρως βάσει του συμβολαίου», ενώ τόνισε ότι «σε περίπτωση βροχής η συναυλία δε θα αναβληθεί».

Αγώνα κατά της «μαύρης αγοράς» εισιτηρίων προανήγγειλε στη συνέντευξη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «τα 50.000 εισιτήρια θα τυπωθούν στο εξωτερικό, σε τυπογραφείο της απολύτου έγκρισης του συγκροτήματος και θα είναι υδατογραφημένα, ώστε να είναι πραγματικά αδύνατη η αντιγραφή τους».

Δεν απέκλεισε επίσης την πιθανότητα αγοράς των εισιτηρίων μέσω ονομαστικών καταλόγων και ταχυδρομικής αποστολής. Μία πιθανότητα που εξετάζει ακόμη ο Οργανισμός είναι να μην επιτρέψει την διάθεση περισσότερων από δύο εισιτήρια σε κάθε άτομο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής απηύθυνε έκκληση στους Θεσσαλονικείς να σπεύσουν εγκαίρως στα πωλητήρια. Μέσα στον Αύγουστο εκτιμάται ότι η προπώληση των εισιτηρίων -θα κοστίζουν 4.000 δραχμές- θα έχει ολοκληρωθεί, καθώς από όλη την Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για τη συναυλία.