Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 
[ASCII Greek] [English] [Elot928 Greek]

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ WINDOWS 95


  • [01] Εγκατάσταση Ελληνικού πλητρολόγιου και βασικών γραμματοσειρών στα Windows '95
  • [02] Γραμματοσειρές Σταθερού Πλάτους (Fixed) γραμματοσειρές του Λειτουργικού Συστήματος (System Fonts) (Γραμματοσειρές για ανάγνωση Ελληνικών στους τίτλους των παραθύρων, στα παράθυρα διαλόγων και για συμπλήρωση φορμών στο (WWW)
  • [03] Ανάγνωση Ελληνικών στο Διεθνή Ιστό (WWW)
  • [04] Επικοινωνία μέσω Email στα Ελληνικά
  • [05] Διορθωτής Κειμένου της Ελληνικής Γλώσσας.
  • [06] Τεχνική Υποστήριξη.


Εισαγωγή:

Το λειτουργικό των Microsoft Windows '95 έχει ενσωματωμένη υποστήριξη για τις περισσότερες Ευρωπαϊκές γλώσσες. Αν αγοράσατε τα Windows '95 σε CD-ROM, ή ήταν εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας όταν τον αγοράσατε, κανονικά μπορείτε να γράφετε και να διαβάζετε Ελληνικά χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε επιπλέον λογισμικό στον υπολογιστή σας -- αν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί τελικά να χρειαστεί η προσθήκη μερικών αρχείων.

Αν όμως αγοράσατε το Windows '95 σε δισκέττες, θα χρειαστεί να κατεβάσετε το λογισμικό Υποστήριξης Ελληνικής Γλώσσας από το WWW.


[01] Εγκατάσταση Λογισμικού Υποστήριξης Ελληνικής Γλώσσας για Windows '95

Εγκατάσταση Ελληνικού πληκτρολογίου και βασικών γραμματοσειρών.

Αρχικά πρέπει να εγκαταστήσετε το Λογισμικού Υποστήριξης Ελληνικής Γλώσσας για τα Windows '95:

Σημείωση: Αν δεν έχετε την έκδοση των Windows '95 σε CD-ROM, και τα Windows 95 δεν ήταν εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας από τον κατασκευαστή, εφαρμόστε τις οδηγίες που βρίσκονται εδώ αντί αυτές που ακολουθούν.

Πηγαίνετε στο: Start -> Settings -> Control Panel -> Add/Remove Programs -> Windows Setup. Εκεί, επιλέξτε πρώτα Multilanguage Support και μετά Details. Διαλέξτε το κουτί Greek Language Support, και μετά πατήστε το OK. Πατήστε το OK 3ανά και το σύστημα θα ξεκινήσει την εγκατάσταση του Λογισμικού Υποστήριξης Ελληνικής Γλώσσας.

Πιθανόν το σύστημα να σας ζητήσει να το επανεκκινήσετε. Βεβαιωθείτε ότι οι υπόλοιπες εφαρμογές είναι κλειστές (ή διαλέξτε την κάθε μια ξεχωσριστά με Alt-Tab για να την κλείσετε), και πατήστε OK.

Αφότου επανεκκινήσετε τα Windows '95, πρέπει να εγκαταστήσετε το Ελληνικό πληκτρολόγιο:

Πηγαίνετε στο: Start -> Settings -> Control Panel -> Keyboard -> Language. Εκεί θα πρέπει να δείτε τουλάχιστον 2 γλώσσες: Greek και English. Αν δεν βλέπετε το Greek, πατήστε στο Add..., και επιλέξτε από τη λίστα το Greek. Τώρα θα πρέπει να έχετε τις επιλογές GR Greek [Space] Greek IBM 220. Αν η αντιστοιχία είναι λανθασμένη, τονίστε την γραμμή Greek, και πατήστε το Properties. Εκεί μπορείτε να επιλέξετε Greek IBM 220 για την Αντιστοιχία του πληκτρολογίου.

Πρίν να πατήσετε το κουμπί OK, βεβαιωθείτε ότι έχτε επιλέξει το Left Alt+Shift για την λειτουργεία του Switch languages για την εναλλαγή μεταξύ γλωσσών, και ότι η ένδειξη Enable indicator in taskbar είναι επιλεγμένη. Επίσης, μπορείτε να καθορίσετε με ποια γλώσσα να ξεκινούν τα Windows '95 ανάλογα με το ποια γλώσσα θα χρησιμοποιείτε πιο συχνά.

Για να χρησιμοποιήσετε το Ελληνικό πληκτρολόγιο:
  • Χρησιμοποιείστε το συνδιασμό Left Alt+Shift για εναλλαγή μεταξύ Ελληνικού και Αγγλικού πληκτρολογίου (και οποιαδήποτε άλλα πληκτρολόγια έχετε τυχόν εγκαταστήσει, όπως Γερμανικά κλπ).
  • Για να γράψετε ένα τονούμενο φωνήεντο, πατήστε το πλήκτρο ';' και μετά το φωνήεντο ξεχωριστά.
  • Για να χρησιμοποιήσετε τα διαλυτικά, πατήστε το πλήκτρο ':' πριν από το φωνήεντο.
  • Στα περισσότερα προγράμματα θα βρείτε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να γράψετε το 'ι' και το 'υ' μαζί και με τόνο και με διαλυτικά. Η κανονική σειρά είναι ;:i and ;:u, και οι αντίστιχοι οκταδικοί κώδικες των δύο χαρακτήρων είναι 300 και 340.
  • Για να γράψετε πράγματι το χαρακτήρα ';' (Ελληνικό ερωτηματικό) και τον χαρακτήρα ':' (άνω κάτω τελεία) πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο 'Q' και το συνδιασμό 'SHIFT-Q' αντίστιχα.
  • Αν γυρεύετε την Ελληνική άνω τελεία, όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) έχει ξεχάσει να την συμπεριλάβει στο πρώτυπο ELOT928 / ISO-8859-7.
Σε μερικά προγράμματα ο συνδιασμός, Left Alt+Shift μπορεί να μην μπορεί να κάνει την εναλλαγή μεταξύ των πληκτρολογίων. . Μπορεί να μπορείτε να το κάνετε με το ποντίκι, πατώντας το εικονίδιο "En" ή "Gr" στο taskbar.

Τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα;

Έχουμε εγκαταστήσει τις βασικές γραμματοσειρές και πρέπει να μπορείτε να γράψετε στα Ελληνικά. Για να ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση, μένει να εγκαταστήσουμε μερικές γραμματοισειρές επιπλέον.


[02] Γραμματοσειρές Σταθερού Πλάτους (Fixed) γραμματοσειρές του Λειτουργικού Συστήματος (System Fonts)

(Γραμματοσειρές για ανάγνωση Ελληνικών στους τίτλους των παραθύρων, στα παράθυρα διαλόγων και για συμπλήρωση φορμών σε ιστοσελίδες (WWW)

Αν και το Λογισμικού Υποστήριξης Ελληνικής Γλώσσας δουλεύει αρκετά καλά, λείπουν από αυτό μερικές γραμματοσειρές που πιθανόν να θέλετε να χρησιμοποιήσετε. 'Ομως, για να χρησιμοποιήσετεσετε αυτές τις γραμματοσειρές, χρειάζεται να κατεβάσετε μερικά αρχεία και να τα εγκαταστήσετε. Αν νομίζετε ότι δεν τις χρειάζεστε επειγόντως, τότε καλύτερα να παρακάμψετε αυτό το βήμα. Ούτως ή άλλως, σε περίπτωση που τις χρειαστείτε αργότερα μπορείτε να επιστρέψετε στις σελίδες αυτές για να τις εγκαταστήσετε.

Γραμματοσειρές Σταθερού Πλάτους:

Σημείωση: Οι Γραμματοσειρές Σταθερού Πλάτους χρησιμοποιούνται στις ιστοσελίδες όπου υπάρχουν πίνακες ή φόρμες και σε προγράμματα όπως terminal emulators όπου οι Γραμματοσειρές Μεταβλητού Πλάτους μπερδεύουν την οθόνη.

Κετεβάστε τις Γραμματοσειρές Σταθερού Πλάτους (226 KB). Για να το κάνετε αυτό πατήστε ΕΔΏ, και επιλέξτε την επιλογή Save Link As.... Βάλτε το αρχείο σε ένα προσωρινή θέση, πχ C:\Temp\Fixed. (Μην το βάλετε κάτω απο τον υποκατάλογο (directory) C:\Windows) Για να δημιουργήσετε νέο υποκατάλογο ενώ είστε στο κουτί Save As..., εκτελέστε με το ποντίκι τη σειρά εντολών Right-Click -> New -> Folder. Όταν το κάνετε και αυτό ακολουθείστε την ακόλουθη διαδικασία.

  1. Χρησιμοποιώντας το Windows Explorer (Start -> Programs -> Windows Explorer) πηγαίνετε εκεί που τοποθετήσατε το αρχείο των γραμματοσειρών. Το αρχείο fixed.exe είναι "self-extracting," που σημαίνει με διπλό του ποντικιού, (double-click), μια ομάδα απο αρχεία γραμματοσειρών θα τοποθετηθεί στην ίδια θέση με το αρχείο. (Πατήστε το πλήκτρο F5 key για να ανανεώσετε το παράθυρο αν δεν τα βλέπετε).

  2. Ακολούθως, πηγαίνετε στο Start -> Settings -> Control Panel -> Fonts. Εκτελώντας Choose File... -> Install New Fonts.... Θα εμφανιστεί ένα "παράθυρο διαλόγου". Χρησιμοποιώντας τις επιλογές Folders: και Drives:, επιλέξτε την τοποθεσία του αρχείου όπου ανοίξατε τα αρχεία των γραμματοσειρών. στο προηγούμενο βήμα. Διαλέξτε με 'ν' το τετραγωνάκι Copy fonts to Fonts folder και μετά το Select All έτσι ώστε να τονιστούν όλες οι γραμματοσειρές. Πατήστε το OK.
Αυτή η διαδικασία έχει εγκαταστήσει μερικές επιπλέον γραμματοσειρές, συμπεριλαμβανομένου και της Courier New Greek. Αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο μια πληθώρα προγραμμάτων συμπεριλαμβανομένου και του Αναγνώστη ιστοσελίδων (WWW browser) που χρησιμοποιείτε. Ακολούθως, θα περιγράψουμε πως να αλλάξετε τις γραμματοσειρές του Λειτουργικού Συστήματος (System Fonts), έτσι ώστε να μπορείτε να βλέπετε Ελληνικά στους Τίτλους των παράθυρών σας και στις φόρμες στις διάφορες ιστοσελίδες.

Γραμματοσειρές του Λειτουργικού Συστήματος (System Fonts):

Σημείωση: Λογικά δεν μπορείτε ακόμη να διαβάσετε Ελληνικούς χαρακτήρες σε παράθυρα διαλόγων (dialog boxes). Επίσης, αν και ο Αναγνώστης Ιστοσελίδων που χρησιμοποιείτε, παρουσιάζει κανονικά τις Ελληνικές ιστοσελίδες, δεν μπορείτε να διαβάσετε Ελληνικά στον τίτλο του παράθυρου του Αναγνώστη. Αυτός συμβαίνει γιατί οι Γραμματοσειρές του Λειτουργικού Συστήματος των Windows 95 δεν είναι συμβαδίζουν με το Λογισμικού Υποστήριξης Ελληνικής Γλώσσας.

Κατεβάστε αυτέ τις Γραμματοσειρές του Λειτουργικού Συστήματος (67 KB). Για να το κάνετε, αυτό εκτελέστε δεξιό-πάτημα ΕΔΏ, και επιλέξτε Save Link As.... Βάλτε το αρχείο σε μια προσωρινή θέση, για παράδειγμα C:\Temp\System (όχι στη ίδια θέση με το C:\Windows). Για να δημιουργήσετε νέο κατάλογο ενώ είσαστε στο παράθυρο διαλόγου Save As..., εκτελέστε με τη σειρά Right-Click -> New -> Folder. Μετά ακολουθείστε αυτά τα βήματα:

  1. Χρησιμοποιώντας το Windows Explorer (Start -> Programs -> Windows Explorer) πηγαίνετε εκεί που τοποθετήσατε το αρχείο των γραμματοσειρών. Το αρχείο KBD>sysfonts.exe είναι "self-extracting," που σημαίνει με διπλό του ποντικιού, (double-click), μια ομάδα απο αρχεία γραμματοσειρών θα τοποθετηθεί στην ίδια θέση με το αρχείο. (Πατήστε το πλήκτρο F5 key για να ανανεώσετε το παράθυρο αν δεν τα βλέπετε).

  2. Ακολούθως, πηγαίνετε στο Start -> Settings -> Control Panel -> Fonts. Εντοπίστε τις γραμματοσειρές με όνομα MS Sans Serif (Είναι με ένα κόκκινο "Α" αντί για δύο μπλέ "Τ"), και κρατώντας πατημένο το "CTRL" επιλέξτε τις με απλό πάτημα του ποντικιού. Πρέπει να σβήσουμε αυτές τις γραμματοσειρές. Αν θέλετε να τις σώσετε, αφού τις διαλέξετε, με δεξιο-πάτημα πάρτε τις και μεταφέρτε τις εκεί που θέλετε να τις σώσετε στο Windows Explorer. Όταν αφήστε το κουμπί του ποντικιού, θα εφμανιστεί ένας κατάλογος από τον οποίο πρέπει να διαλέξετε την επιλογή Move Here. Διαφορετικά, αφού επιλέξετε τα αρχεία, εκτελέστε ένα δεξιό-πάτημα και διαλέξτε Delete.

  3. Αφού σβήσετε τις παλιές Γραμματοσειρές του Λειτουργικού Συστήματος, πρέπει να εγκαταστήσετε τις νέες γραμματοσειρές που είναι συμβατές με το ELOT-928. επιστρέψτε στο Fonts control panel, και διαλέξτε File... -> Install New Fonts.... Θα εμφανιστεί ένα "παράθυρο διαλόγου". Χρησιμοποιώντας τις επιλογές Folders: και Drives:, επιλέξτε την τοποθεσία του αρχείου όπου ανοίξατε τα αρχεία των γραμματοσειρών. στο προηγούμενο βήμα. Διαλέξτε με 'ν' το τετραγωνάκι Copy fonts to Fonts folder και μετά το Select All έτσι ώστε να τονιστούν όλες οι γραμματοσειρές. Πατήστε το OK.

Τι έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής;

Στο πρώτο τμήμα εγκαταστήσαμε το Λογισμικό Υποστήριξης Ελληνικής Γλώσσας για Windows '95. Αυτό συμπεριλάμβανε μερικές βασικές γραμματοσειρές και το Ελληνικό πληκτρολόγιο. Σε αυτό το τμήμα, επεκτείναμε το πακέτο προσθέτοντας Ελληνικές γραμματοσειρές Σταθερού Πλάτους και Λειτουργικού Συστήματος. Ακολούθως θα εξηγήσουμε πώς να κάνετε τον Αναγνώστη Ιστοσελίδων WWW browser, να δείχνει σωστά τις Ελληνικές σελίδες.


[03] Διαβάζοντας Ελληνικά στον Διεθνή Ιστό (WWW)

Ενημερώνοντας τον Αναγνώστη Ιστοσελίδων (WWW browser) που χρησσιμοποιείτε

Εδώ θα σχολήθούμε κυρίως με 2 αναγώστες: Το Navigator/Communicator της Netscape και τον Internet Explorer της Microsoft.

Για όσους δεν χρησιμοποιούν κανένα από αυτούς τους αναγνώστες:

  • Αν χρησιμοποιείτε τον αναγνώστη της AOL ... σταματήστε! Καλύτερα να ακολουθήσετε τις οδηγίες της AOL για εγκατάσταση και χρήση του Netscape Navigator/Communicator ή του Microsoft Internet Explorer. Ο αναγνώστης της AOL, είναι και σχετικά υποδιαίστερος και δεν μπορεί να υποστηρίξει διεθνείς γραμματοσειρές. Επομένως δεν μπορείτε να δείτε Ελληνικές ιστοσελίδες με αυτόν.
  • Αν χρησιμοποιείτε το NCSA Mosaic, εισηγούμαστε να μετακινηθείτε είτε στο Navigator/Communicator είοτε στο Internet Explorer, μια και το NCSA έχει σταματήσει την ανάπτυξη του Mosaic.
  • Αν χρησιμοποιείτε Lynx, δεν χρειάζεστε οποιαδήποτε αλλαγή. Δεδομένου ότι μπορείτε να δείτε Ελληνικά στο terminal emulator που χρησιμοποιείτε (π.χ NetTerm), το Lynx θα δουλέψει μια χαρά.
  • Αν χρησιμοποιείτε κάποιο αναγνώστη τον οποίο δεν έχουμε δοκιμάσει, γράψτε μας γι' αυτό στο fonts@hri.org.
Επομένως, εφόσον έχετε εγκαταστήσει το Λογισμικού Υποστήριξης Ελληνικής Γλώσσας.
  • Netscape Communicator (Netscape versions 4.x):

    Πρέπει να εφαρμόσετε τα ακόλουθα τρία βήματα:

    1. Πρώτα πρέπει να επιλέξετε το 'default encoding' που θέλετε να χρησιμοποιείτε όταν διαβάζετε ιστοσελίδες. Το 'default encoding' χρησιμοποιείτε όταν μια σελίδα δεν καθορίζει σε ποια γλώσσα είναι γραμμένη, το οποίο συμβαίνει με τις περισσότερες Ελληνικές ιστοσελίδες.

      Για να το κάνετε αυτό, διαλέξτε View -> Encoding -> Greek ISO-8859-7, ή View -> Encoding -> Greek Windows-1253. Για να αποφύγετε την απανάληψη αυτού του βήματος κάθε φορά που ξεκινάτε το Netscape, πρέπει επιπλέον να επιλέξετε View -> Encoding -> Set Default Encoding.

      Σημείωση: Το ISO-8859-7 είναι η "ορθή" Ελληνική κωδικοποίηση, όπως καθωρίστηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛ.Ο.Τ. και επομένως ΕΛΟΤ928). Το Windows-1253 είναι η εκδοχή της Microsoft για το ISO-8859-7, η οποία έχει μερικά εκνευριστικά λάθη. Ευτυχώς αυτά δεν είναι σημαντικά, μια και η διαφορά περιορίζεται στο τονούμενο κεφαλαίο 'A'. Αυτός ο χαρακτήρας δεν αναγνωρίζεται σωστά στην κωδικοποίηση του ISO-8859-7 αν το κείμενο γραφτεί σε κωδικοποίηση Microsoft / Windows-1253 και αντιστρόφως..

    2. Ακολούθως, πρέπει να πείτε στον Αναγνώστη σας ποιες γραμματοσειρές θα χρησιμοποιείτε για την Ελληνική κωδικοποίηση. Για να το κάνετε αυτό πρέπει να επιλέξετε Edit -> Preferences -> Appearance -> Fonts. Εδώ θα πρέπει να αλλάξετε την ομάδα For the Encoding στο Greek, και να καθορίσετε γραμματοσειρές σαν Times New Roman για το Variable Width Font, και Courier New για το Fixed Width Font.

    3. Τέλος, για την ομάδα Sometimes a document will provide its own fonts., προτιμούμε να επιλέξουμε Use document specified fonts, including Dynamic Fonts. Αν όμως φτάσετε σε μια σελίδα που θα έπρεπε να έιναι στα Ελληνικά αλλά βλέπετε ορνιθοσκαλίσματα, δοκιμάστε να αλλάξετε αυτή την επιλογή σε Use my default fonts, overriding document-specified fonts.

  • Netscape Navigator Versions 3.x:

    Πρέπει να εφαρμόσετε τα ακόλουθα δύο βήματα:

    1. Πρώτα πρέπει να επιλέξετε την κωδικοποίηση που θέλετε να χρησιμοποιείται όταν βλέπετε ιστοσελίδες. Η κωδικοποίηση αυτή χρησιμοποιείται όταν η ιστοσελίδα δεν προκαθορίζει σε τιο γλώσσα είναι γραμμένη, το οποίο ισχύει στις περισσότερες Ελληνικές ιστοσελίδες.

      Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε Options -> Document Encoding -> Greek.

      Για να μην χρειάζεται να επαναλαμβάνετε αυτό το βήμα κάθε φορά που ξεκινάτε το Netscape, πρέπει επιπλέον να διαλέξετε το Options -> Document Encoding -> Set Default.

    2. Ακολούθως, χρειάζεται να πείτε στον Αναγνώστη ποια γραμματοσειρά να χρησιμοποιείγια την Ελληνική κωδικοποίηση. Για να το κάνετε αυτό πρέπει να επιλέξετε με τη σειρά Options -> General Preferences -> Fonts. Για να καθορίσετε το Use the Proportional Font και το Use the Fixed Font πρέπει να πατήσετε το κουμπί Choose Font και να διαλέξετε μια γραμματοσειρά. Πριν να πατήσετε το κουμπί OK, βεβαιωθείτε ότι η επιλογή Script: είναι καθορισμένη σαν Greek.

  • Microsoft Internet Explorer Versions 4.x:

    Για τις εκδόσεις 4.x του Microsoft's Internet Explorer, πρέπει να εφαρμόσετε τα ακόλουθα δύο βήματα:

    1. Πηγαίνετε στο: View -> Options -> Fonts.... Εκεί, το Greek πρέπει να συμπεριλαμβάνεται Greek, και μετά πατήστε στο κουμπί Set as Default.

    2. Τέλος, πρέπει να καθορίσετε τις γραμαμτοσειρές για το Proportional font και το Fixed-width font, σε π.χ. Times New Roman και Courier New Greek αντιστιχα, αν και τα ίδια τα προκαθορισμένα πρέπει να μπορούν να δείξουν σωστά Ελληνικά.

  • Microsoft Internet Explorer Versions 3.x:

    Για τις εκδόσεις 3.x του Microsoft's Internet Explorer, πρέπει να εφαρμόσετε τα ακόλουθα δύο βήματα:

    1. Πηγαίνετε στο: View -> Options -> General και πατήστε το κουμπί Font Settings.... Εκεί πρέπει να μπορείτε να διαλέξετε το Greek ως την Default γλώσσα.

    2. Μετά, πατήστε το Greek στην περιοχή Character Sets και επιλέξτε γραμματοσειρές για τις Μεταβλητού πλάτους (π.χ. Times New Roman) και τις σταθερού πλάους (π.χ. Courier New), αν και τα ίδια οι προκαθορισμένες πρέπει να μπορούν να δείξουν σωστά Ελληνικά.

Αν η έκδοση του Netscape ή του Internet Explorer που χρησιμοποιείτε δεν συμπεριλαμβάνεται εδώ, εισηγούμαστε να την αναβαθμίσετε σε μια πιο σύγχρονη έκδοση μια και οι αναγνώστες θα δυσκολεύονται πιθανώς να δείξουν πολλές από τις τελευταίες βελτιώσεις στο HTML. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε επιπλέον μια ολόκληρη ομάδα γραμματοσειρών και διαφορετικές οδηγίες. Σε αυτλη την περίπτωση, σας παρακαλούμε στείλτε μήνυμα για βοήθεια στο στο fonts@hri.org.

Τι έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής;

Θα πρέπει να μπορείτε να διαβάζετε και να γράφετε Ελληνικά και σε επεξεργστές κειμένου και σε στο WWW. Αν έχετε ακολουθήσει τις πιο πάνω οδηγίες, πατήστε ΕΔΏ για ένα βασανιστικό έλεγχο των Ελληνικών μεταβλητών στον Αναγνώστη Ιστοσελίδων που χρησιμοποιείτε.


[04] Αποστολή και παραλαβή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Email) στα Ελληνικά

Αφότου έχετε εγκατστήσει μια πλήρη ομάδα Ελληνικών γραμματοσειρών στο λειτουργικό σας σύστημα, μπορείτε να αρχίσετε να στέλλετε και να λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα Ελληνικά.

Η πιο σοβαρή δυσκολία είναι ο τρόπος με τον οποίο χαρακτηρίζει το Ελληνικό κείμενο ο ταχυδρομητής. Ορισμένοι ταχυδρομητές στέλνουν Ελληνικό κείμενο (ISO 8859-7) ενώ το δηλώνουν σαν Αγγλικό (US-ASCII ISO 8859-1). 'Έτσι, όπως και με τους αναγνώστες WWW, είναι σημαντικό ο ταχυδρομητής να ένα "default encoding" που να υπερισχύει του χαρακτηρισμού κωδικοποίησης του μηνύματος και να μπορεί να δείξει σωστά ένα μήνυμα χαρακτηρισμένο ως αγγλικό ή χωρίς καθόλου χαρακτηρισμό.

Οι ταχυδρομητές που έχουμε δοκιμάσει μέχρι τώρα σε Windows '95 και λειτουργούν σωστά με τον πιο πάνω τρόπο είναι οι εξής: Eudora, Internet Mail, Netscape Mail and Outlook Express. Δυστυχώς, το Outlook '97 δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο, και επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.

Ο απλούστερος τρόπος για να κάνετε τον ταχυδρομητή σας συμβατό με Ελληνικά μηνύματα είναι να επιλέξετε σαν κύρια γραμματοσειρά την Courier New Greek.

Σημείωση: Χρειάζεται να έχετε εγκαταστήσει τις γραμματοσειρές σταθερού πλάτους όπως περιγράφεται πιο πάνω. (πατήστε ΕΔΏ για να πάτε στις οδηγίες) πριν να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε στον ταχυδρομητή σας την γραμματοσειρά Courier New Greek.
  • Eudora Pro v3.x

    Το Eudora Pro v3.x δεν χρειάζεται πολλή ρύθμιση για να μπορεί να στέλνει και να λαμβάνει μηνύματα στα Ελλήνικά. Πηγαίνετε στο Tools -> Options... -> Fonts & Display επιλέξτε Courier New Greek για το Screen Font και το Print header & footer font.

  • Netscape Communicator v4.x Mail

    Αν οι γραμματοσειρές για το Nescape Communicator v4.x είναι ρυμισμένες σωστά οως περιγράφεται πιο πανω στην Ενότητα [03], τότε δε χρειάζονται επιπλέον ρυθμίσεις.

Σημείωση: Σας παρακαλούμε αν έχετε επιπλέον πληροφορίες για αυτή την ενότητα, να μας τις στείλετε για να μπορέσουμε να την επεκτείνουμε με οδηγίες για περισσότερους ταχυδρομητές.


[05] Διορθωτής Κειμένου της Ελληνικής Γλώσσας.

Αυτή η ενότητα είναι μια προσφορά του "Pouliadis Associates Corp."
[Pouliadis Associates Logo]

Για να διορθώσετε ορθογραφικά λάθη σε Ελληνικό κείμενο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πακέτο Spell Mate Lite 95. Το κείμενο πέπει να είναι γραμμένο στα Ελληνικά, συμβατο με την κωδικοποίηση ELOT-928/ISO-8859-7.

Μπορείτε να κατεβάσετε τα αρχεία για το Spell Mate Lite 95 (1.6 MB) και να τα εγκαταστήσετε ως ακολούθως:

  1. Τοποθετείστε το spell.exe σε ένα προσωρινό υποκατάλογο, (π.χ. C:\Temp\Spell).
  2. Χρησιμοποιώντας το Windows Explorer (Start -> Programs -> Windows Explorer) πηγαίνετε στον υποκατάλογο όπου σώσατε το αρχείο. Το αρχείο spell.exe είναι "self-extracting," που σημαίνει ότι με διπλό πάτημα του ποντικιού, μια ομάδα από αρχεία θα ανοίξει στον ίδιο υποκατάλογο. (Πατήστε το πλήκτρο F5 key για να ανανεώσετε το παράθυρο αν δεν τα βλέπετε).

  3. Εκτελέστε διπλό πάτημα στο setup.exe για να εγκαταστήσετε το Spell Mate Lite 95.

Σημείωση: Χρειάζετε να έχετε εγκαταστήσει τις γραμματοσειρές Λειτουργικού Συστήματος όπως περιγράφεται πιο πάνω (πατήστε ΕΔΏ για να πατε στις οδηγίες) για να μπορέσετε να γράψετε Ελληνικά στα κουτιά διαλόγου του Spell Mate Lite. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όπως ακριβώς λέει και ο τίτλος, ο διορθωτής είναι 'lite' , δηλαδή ορισμένα στοιχεία του έχουν απενεργοποιηθεί. Για παράδειγμα, δέν ενεργοποιείται μέσα από εφαρμογή (MS Word), αλλά όμως διορθώνει το περιεχόμενο του clipboard, και κείμενα γραμμένα σε μορφή notepad, δηλαδή αρχεία με τίτλο που τελειώνει σε .txt.
Οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν το πλήρες πακέτο θα πρέπει να απευθυνθούν στην εταιρεία Πουλιάδης και Συνεργάτες στην Ελλάδα.


[06] Τεχνική Υποστήριξη

Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τα πιο πάνω, στίλτε μήνυμα στο HR-Net, στο fonts@hri.org. Τα μέλη της ομάδας υποστήριξης Ελληνικών του ΗR-Net θα προσπαθήσουν να σας βοηθήσουν. Παίρνουμε μέχρι και 100 μηνύματα το μήνα οπότε αν έχετε δυσκολίες μην διστάσετε να μας γράξετε.

Επίσης, αν και δεν περιμέναμε ότι χρειάζεται να το διευκρίσουμε αυτό,, η υποστήριξη από το fonts@hri.org είναι όντως δωρεάν. Γι' αυτό και δεν είναι fonts@hri.com!

Σας ζητάμε όμως δύο χάρες: Δεδομένου ότι αυτή η ομάδα είναι 100% εθελοντικής βάσεως (δηλαδή αυτός που απαντά το μήνυμά σας δεν πληρώνεται γι' αυτό), θα σας ζητούσαμε να κάνετε υπομονλη μέχρι να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας. Δεύτερο, πρέπει να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες από ένα απλό "Δεν δουλεύουν τα Ελληνικά". ΠΡΈΠΕΙ να μας πείτε τι λειτουργικό σύστημα έχετε και τι έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα και δεν δούλεξε. Πρέπει να είστε όσο πιο λεπτομερείς γίνεται, για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε αποτελεσματικά.


Υποσημειώσεις

Εγκατάσταση λογισμικού Υποστήριξης Ελληνικής Γλώσσας για το Windows '95 Multilanguage Support αν δεν έχετε το CD-ROM των Windows '95 και το Windows '95 δεν ήταν εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας από τον κατασκευαστή.

  1. Κατεβάστε το Λογισμικό Υποστήριξης Ελληνικής Γλώσσας (1338 KB). Για να το κάνετε αυτό εκτελέστε δεξιό πάτημα ΕΔΏ, και επιλέξτε Save Link As.... Βάλτε το αρχείο σε ένα προσωρινό υποκατάλογο για παράδειγμα το C:\Temp\MLSupport. (Μην το βάλετε στον υποκατάλογο C:\Windows .) Για να δημιουργήσετε υποκατάλογους, ενώ είστε στο κουτί διαλόγου Save As...μπορείτε να εκτελέσετε Right-Click -> New -> Folder.

    Το αρχείο lang.exe που κατεβάσατε είναι το ακριβές αντίγραφο του κανονικού αρχείου της Microsoft που διανέμεται με το CD-ROM των Windows '95. Το κυρίως σημείο διανομής της Microsoft's για αυτό το αρχείο είναι στο http://www.microsoft.com/windows/download/lang.exe.
  2. Χρησιμοποιώντας το Windows Explorer (Start -> Programs -> Windows Explorer) πηγαίνετε στον υποκατάλογο όπου τοποθετήσατε το αρχείο του Λογισμικό Υποστήριξης Ελληνικής Γλώσσας. Το αρχείο lang.exe είναι "self-extracting," που σημαίνει ότι με διπλό πάτημα του ποντικιού, μια ομάδα από αρχεία θα ανοίξει στον ίδιο υποκατάλογο. (Πατήστε το πλήκτρο F5 key για να ανανεώσετε το παράθυρο αν δεν τα βλέπετε).

  3. Πηγαίνετε στο: Start -> Settings -> Control Panel -> Add/Remove Programs -> Windows Setup. Πατήστε το κουμπί Have Disk....

  4. Στο κουτί διαλόγου Install From Disk χρησιμοποιήστε το Browse... για να επιλέξετε τον υποκάλογο όπου θέλετε να ανοίξουν τα αρχεία του lang.exe, και πατήστε OK.

  5. Το Multilanguage Support πρέπει να φαίνεται τώρα στο παράθυρο Have Disk. Διαλέξτε το κουτί Greek Language Support, και μετά πατήστε το OK. Πατήστε το OK 3ανά και το σύστημα θα ξεκινήσει την εγκατάσταση του Λογισμικού Υποστήριξης Ελληνικής Γλώσσας.
  6. 'οταν συμπληρωθεί η εγκατάσταση, μπορείτε να σβήσετε τα αρχεία από τον υποκατάλογο όπου τρέξατε το lang.exe.

Αυτό είναι το μόνο τμήμα των οδηγιών που είναι διαφορετικό για τους χρήστες ποου δεν έχουν το CD-ROM των Windows '95. Πατήστε ΕΔΏ για να συνεχίσετε με το κοινό τμήμα των οδηγιών.

Οι ακόλουθες πληροφορίες είναι πεπαλαιωμένες οδηγίες για εγκατάσταση μη-Unicode γραμαμτοσειρών για εφαρμογές γραμμένες για 16-bit windows. Θα ανανεωθούν σύντομα. Ημερομηνία σημειώσεως: 13, Αυγούστου, 1997.

Για να διαβάζετε σελίδες που περιέχουν ελληνικά με τους σωστούς ελληνικούς χαρακτήρες και όχι τους λατινικούς (ASCII), πρέπει να εγκαταστήσετε ελληνικές γραμματοσειρές. Τα Windows 95 εγκαθιστούν oρισμένες γραμματοσειρές Unicode, δηλαδή ικανές να διαβάσουν κείμενα σε αρκετές ομάδες γλωσσών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής. Οι γραμματοσειρές αυτές είναι οι Arial, Courier, Lucida και Times.
Xρησιμοποιώντας εφαρμογές που γράφηκαν αποκλειστικά για Win 95, γνωστές και ως 32-bit, όπως το WordPad, Microsoft Word 7.0, και Lotus Word Pro 96, θα δείτε στις επιλογές γραμματοσειρών διάφορoυς γλωσσικούς χαρακτηρισμούς δίπλα στις Unicode γραμματοσειρές, π.χ. Arial (Western, Greek, Cyrillic, Baltic ...)
Oστόσο αρκετές εφαρμογές που γράφηκαν παλαιότερα, γνωστές και ως 16-bit, όπως οι εκδόσεις Netscape 1.2 και πρίν, αλλά και αρκετοί επεξεργαστές κειμένου, δεν συνεργάζονται με το πρότυπο Unicode. Χρησιμοποιώντας τις γραμματοσειρές που ακολουθούν την τυποποίηση ΕΛΟΤ-928 όπως η γραμματοσειρά Hellas Arial ή Hellas Times αντί για τα Arial ή Times, θα μπορείτε να διαβάζετε ελληνικά και αγγλικά συγxρόνως σέ όλες τις εφαρμογές, δηλαδή και τις 32-bit και τις 16-bit.

Γι΄ αυτό το λόγο συνιστούμε να κατεβάσετε τις απαραίτητες γραμματοσειρές (194 KB). Αν θέλετε μπορείτε να κατεβάσετε και μια συλλογή με ακόμα περισσότερες γραμματοσειρές (780 KB).

Μετά πρέπει να τις εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ακολουθώντας τα εξής βήματα :

  1. Tοποθετείστε τα αρχεία των γραμματοσειρών σε μια προσωρινή θέση (directory ή folder) (π.χ. c:\temp) και όχι στο c:\windows.

  2. Xρησιμοποιώντας το Explorer πάτε στο directory που τοποθετήσατε τα αρχεία και αποσυμπιέστε τα με διπλό πάτημα του ποντικιού (double-click). Mιά ομάδα από αρχεία με τις γραμματοσειρές θα εμφανιστεί στο direcroty. Εάν δεν τα δείτε πατήστε F5 (Refresh).

  3. Από το Start - System Settings - Control Panel επιλέξτε την ομάδα Fonts.
    Πατήστε δυό φορές το κουμπί του ποντικιού πάνω στο Fonts και διαλέξτε File... Install New Fonts.... Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο επιλογής. Από το Folder και Drive διαλέξτε εκείνο τo directory που έχετε τοποθετήσει τα αρχεία των γραμματοσειρών (από το βήμα 1).

  4. Επιλέξτε "Copy Fonts to Windows Directory" και στη συνέχεια "Select All" ώστε το πρόγραμμα να βρεί και να τονίσει όλες τις γραμματοσειρές. Πατήστε "OK" και τελειώσατε.

Eάν χρησιμοποιείτε Netscape,πηγαίνετε στην επιλογή set Preferences on... απο τον κατάλογο επιλογών Options/Preferences και στη συνέχεια Fonts and Colors. Οι γραμματοσειρές θα εμφανιστούν σε ένα παράθυρο επιλογής. Eάν οι επιλογή Arial (Greek) δεν εμφανίζεται, τότε διαλέξτε Ηellas Arial ή Hellas Times για την αναλογική (proportional) γραμματοσειρά και Ηellas Courier ή Courier (Greek) για τη γραμματοσειρά σταθερού πλάτους (fixed). Το μέγεθος της γραμματοσειράς, συνήθως 10 ή 12, το καθορίζετε ανάλογα με την ευκρίνεια που επιθυμείτε και το μέγεθος της οθόνης σας.

Eάν χρησιμοποιείτε Microsoft Internet Explorer, έκδοση 2.0 [4.40.516] και άνω, πηγαίνετε στην επιλογή View, Options και μετά Appearance. Οι γραμματοσειρές θα εμφανιστούν σε ένα παράθυρο επιλογής. Διαλέξτε Arial (Greek) ή Ηellas Arial για την αναλογική (proportional) γραμματοσειρά και Courier (Greek) ή Ηellas Courier για τη γραμματοσειρά σταθερού πλάτους (fixed).


HTML από την ομάδα υποστήριξης Ελληνικών του HR-Net. H πιό πρόσφατη ανανέωση έγινε στις 13 Αυγούστου 1997
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.