Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
  [ASCII Greek]

Το Βήμα, 9 Ιανουαρίου 1995, σελ. Γ30


Τα βραβεία των σαραντάρηδων

Τέσσερις νέοι έλληνες επιστήμονες με ποικίλα ενδιαφέροντα βραβεύονται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

ΜΕ ΣΚΟΠΟ τη στήριξη ηθικά και οικονομικά νέων ελλήων επιστημόνων απονέμονται για δεύτερη συνεχή χρονιά αύριο, στις 6μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα Επιστημονικά και Πολιτιστικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη υπηρετεί τρεις βασικούς τομέις: της υγείας-πρόνοιας, του περιβάλλοντος και της παιδείας. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων του τελευταίου κλάδου θεσπίστηκαν τα Επιστημονικά και Πολιτιστικά Βραβεία που αφορούν νέους επιστήμονες, κάτω των 40 ετών, για τους οποίους διαφαίνεται μια λαμπρή σταδιοδρομία. Σε καθέναν από αυτούς, εκτός από την ηθική στήριξη, προσφέρεται και το ποσόν των έξι εκατομμυρίων δραχμών. Τα Βραβεία δίνονται για τις πνευματικές επιδόσεις τους τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι επιστήμονες που θα τιμηθούν για το 1994 είναι ο κ. Ιγνάτιος Αντωνιάδης, διευθυντής Έρευνας στην Ecole Polytechnique της Γαλλίας στον κλάδο της σωματιδιακής φυσικής, ο κ. Σόλων Θάνος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Tuebbingen της Γερμανίας, ο κ. Κωνσταντίνος Μπαξεβάνης, ερευνητής στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» στον κλάδο της ιατρικής κλινικής έρευνας, και ο κ. Ιωάννης Τσιτσικλής, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (M.I.T.) στον τομέα των εφαρμοσμένων θετικών επιστημών.

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ


ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΤΣΙΚΛΗΣ

Οι ερευνητικές ανησυχίες του κ. Ιωάννη Τσιτσικλή, καθηγητή στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης στον κλάδο των εφαρμοσμένων θετικών επιστημών, αφορούν τον χώρο της πληροφορικής, του αυτοματισμού και της επιχειρησιακής έρευνας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε ενεργό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών M.I.T.- Χάρβαρντ και διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βοστώνης. Ακόμη συνδιοργάνωσε δύο συμπόσια με θέματα τη μεταφορά τεχνολογίας και την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα. Σήμερα ο εκ Θεσσαλονίκης επιστήμονας συμμετέχει στην επιτροπή συμβούλων του Ινστιτούτου Ελληνικού Δυναμικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. «Όσον αφορά το επιστημονικό δυναμικό, η Ελλάδα δεν βρίσκεται καθόλου πίσω και υπάρχουν μερικοί ιδιαίτερα αξιόλογοι πυρήνες. Είμαστε όμως οπωσδήποτε πίσω στην εφαρμογή των νέων μεθόδων στην καθημερινή ζωή. Δυστυχώς η γνώση που υπάρχει στα πανεπιστήμια δεν μεταφέρεται στον βαθμό που θα έπρεπε ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της βιομηχανίας ή του δημόσιου τομέα», λέει ο ίδιος.

Οι μελέτες και η σκληρή εργασία κατά κύριο λόγο κινούνται από την επιστημονική περιέργεια του ερευνητή. Ωστόσο σημαντική προτροπή για νέο και ίσως καλύτερο έργο είναι η αναγνώριση της προηγούμενης εργασίας τους. Αν και έχει βραβευθεί πολλές φορές στο εξωτερικό, «το ότι αυτή η βράβευση έρχεται από την Ελλάδα προσθέτει μια ιδιαίτερη συναισθηματική χροιά που για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία», καταλήγει.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.